środa, 22 lutego 2017

Lazania sos

I nakładamy warstwami: makaron, farsz z mięsa, makaron, sos beszamelowy, farsz, sos beszamelowy, makaron. Na wierzchu posypujemy startym żółtym serem. Pyszna lasagne z mięsem mielonym, czyli lazania w polskich stylu.


Najlepszy, sprawdzony i soczysty sos mięsno pomidorowy, dużo sera i mięciutkie płaty makaronu. Prosty przepis oraz zdjęcia krok po kroku.

Klasyczna włoska lazania z mięsem mielonym z sosem pomidorowym i sosem beszamelowym, zapiekana z żółtym serem. Na makaron kładziemy trochę sera, potem sos bolognese, sos beszamelowy, ser, ponownie układamy płaty makaronu itd. Ostatnią warstwę makaronu przykrywamy sosem beszamelowym i posypujemy obficie tartym serem.


Lazania: Na patelni podsmażamy mięso, dodajemy posiekane w kosteczkę cebule i czosnek. Gdy mięso będzie już rozdrobnione i podsmażone dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano i bazylią i chwilę dusimy. SOS : Rozpuszczamy łyżki masła w garnku.


Powoli dolewamy mleko cały czas mieszając.

Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i gałką muszkatołową. Gotowy sos beszamel rozsmaruj na każdej warstwie makaronu, następnie połóż sos pomidorowy z przysmażonym mięsem wołowym na bazie czerwonego wina. Dodajemy łyżeczkę soku z cytryny i szczyptę cukru.


Posyp startym żółtym serem, zapiecz. Sos beszamelowy cytrynowy Beszamel dopraw sokiem i skórką otartą z cytryny. Sos powinien być gęsty, a w trakcie mieszania powinny pojawiać się smugi po rózdze. Konsystencją powinien przypominać gęste ciasto na naleśniki.


Jeśli uznamy, że sos jest zbyt gęsty dolewamy pozostałe mleko, czyli ok szklanki lub nieco więcej. Oprócz sosu bolognese, drugim nieodłącznym elementem lasagne bolognese jest sos beszamel, do którego przygotowania będziemy potrzebować masła, mąki, mleka oraz parmezanu. W garnku rozpuszczamy gramów masła. To magiczny sos, ponieważ powstaje tylko z mąki, mleka i masła. Oczywiście jest jeszcze kilka wersji sosu beszamelowego.


Można jeszcze zrobić sos beszamelowy z serem lub sos beszamelowy z jajkiem. Nie masz pomysłu na smaczny i sycący obiad dla całej rodziny? Nie martw się, my go mamy i chętnie się nim podzielimy.


Oto przepis na najlepszą lazanię z mięsem mielonym, sosem pomidorowym i beszamelem, jaką kiedykolwiek jadłeś.

Wypróbuj nasz przepis koniecznie! Do zeszklonej cebuli dodajemy posiekany czosnek i mięso mielone, mieszamy i rozdrabniamy mięso. Na tłuszcz wsypujemy mąkę i mieszamy do otrzymania jednolitej konsystencji.


Wlewamy część mleka i energicznie mieszamy trzepaczką (lub mikserem). Gdy sos zacznie gęstnieć wlewamy kolejną część mleka i czynność powtarzamy. Niby wszystko wychodziło, a jednak ciągle czegoś brakowało.


Sos był zbyt słabo doprawiony, beszamel taki nijaki, a o warstwach w ogóle nie wspomnę. Lasagne, lazania - to tradycyjne danie włoskie, które przyjęło się niemal na całym świecie. Lazania przez bardzo długi czas był moją zmorą. Szerokie płaty makaronu, przekładane różnorodnymi nadzieniami, sosami i serem.


My wybraliśmy najbardziej tradycyjną lazanię - z mięsem, sosem pomidorowym i sosem beszamelowym. Myślimy – grudki, to kluchy. Lasagna bolognese este o mancare extrem de delicioasa care se pregateste in straturi de paste, sos Bolognese si sos Bechamel. Am pregatit impreuna aceste sosuri retetele trecute, asa ca le aveti. Zamiast makaronu - za to z cukinią.


Praktycznie bez mąki, z niewielką ilością tłuszczu. Przygotuj sos beszamelowy: w garnku rozpuść masło, dodaj mąkę, wymieszaj i smaż, energicznie mieszając przez minutę. Następnie wylewamy następną warstwę sosu pomidorowego, na to słuszną ilość sosu beszamelowego uwieńczonego startym serem.


Następnie zaczynamy od nowa: sos pomidorowy, sos beszamelowy i ser. Pieczemy około - minut. Mięsko później dojdzie w piekarniku. A zamiast sera beszamel.


Efekt jest może nie najpiękniejszy, ale za to pyszny, więc wrzucam na bloga. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Przepisy z kategorii sos do lasagne knorr. Wszystkie produkty układa się warstwami w żaroodpornym naczyniu i zapieka w piekarniku. Tradycyjna lazania to płaty makaronowe, mięso mielone, sos pomidorowy, sos beszamelowy oraz ser żółty.


Jeżeli znudziła wam się tradycyjna lazania użyjcie kulinarnej wyobraźni, by mocno ją zmienić, a kto wie, może nawet ulepszyć. Jak zrobić Lasagne (lazania) z mięsem mielonym To pyszna rodem z Włoch zapiekanka, w której płaty makaronu są przełożone warstwą sosu mięsnego, sera żółtego i sosu beszamelowego. Sos: Rozpuszczamy łyżki masła w garnku. Lasagne z mięsem mielonym, zwana popularnie lazanią, to danie, któremu trzeba poświęcić dłuższą chwilę.


Przyprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i vegetą. Mam nadzieję, że nie macie jeszcze dość cukinii bo mam dla Was prawdziwy HIT - lazania z cukinią a właściwie: lazania z cukinii bo płaty makaronowe zostały tu zastąpione plastrami cukinii. Na ten pomysł nie wpadłam sama, ale podejrzałam w internecie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty