poniedziałek, 27 lutego 2017

Jak zrobić lukier do makowca

Cukier puder przesiej przez sitko do miski. Sprawdź czy lukier nie jest za rzadki albo za gęsty. Jeśli jest gęsty, dodaj odrobinę wody lub soku, jeśli rzadki – cukru pudru. Dodane przez Paumie w: Tylko o kuchni.


Jak zrobić lukier do makowca

Do przygotowania najlepszego lukru do ciast i ciasteczek wystarczą jedynie dwa składniki, które z pewnością posiadasz w domu. Klasyczny lukier ma jednolitą konsystencję i delikatny, perłowy połysk. Jak zrobić lukier idealny? Przepis na lukier Do przygotow. Lukier zaraz po przygotowaniu wykorzystać.


Również w domu trudno się obyć bez ciast i ciasteczek, które są pozbawione tej słodkiej polewy. Co najważniejsze jego wykonanie nie wymaga wiele wysiłku, nie jest tez pracochłonne. Wystarczy kilka składników i ciasto nie tylko pięknie się zaprezentuje, ale będzie przede wszystkim.


Najpierw musimy przygotować ciasto. Pierwszy krok to zaczyn: drożdże musimy rozetrzeć z cukrem, dodać mleko (musi być letnie, inaczej drożdże nie urosną). Wymieszany zaczyn odstawiamy na minut w ciepłe miejsce. Do miseczki wlej łyżki soku z cytryny. Ja zawsze dodatkowo przelewam sok przez drobne sitko, by nie dostała się do miski żadna pestka czy fragment owocu.


Od razu na surowe ciasto drożdżowe należy nałożyć masę makową. Trzeba wziąć pod uwagę, że ciasto może się trochę zapaść pod ciężarem masy, a masa wysuszyć (to nie jest przepis na makowca, ale na masę makową do rolady), dlatego upieczenie w formie strucli wydaje mi się lepszym pomysłem. Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on. Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany.


Jak zrobić lukier do makowca

Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię. Z przepisu wychodzą aż makowce. Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić. W Polsce taki lukier z białek nazywa się często - lukier królewski. Taki lukier jest śnieżnobiały i nieprzezroczysty.


Idealnie pokrywa ciastka, pierniczki i ciasta drożdżowe. Bardzo ładnie wygląda również na keksach i ciastach czekoladowych. Jednak ten lukier zdecydowanie polecam do makowca. Stosuje się go do dekoracji nie tylko pierniczków, ale również ciastek oraz tortów. Aby zrobić lukier, wystarczy jedno jajko, szklanka cukru pudru i sok z cytryny.


Składniki miksuje się w misce na gęstą masę. Zobacz jak krok po kroku zrobić idealny lukier - taki o idealnym smaku i najlepszej konsystencji. Jeśli zdecydowanie nie chcecie jeść surowego białka, lukier można ubić w kąpieli wodnej. Na małym (!) ogniu ubijamy białko przez około min.


Jeśli lukier będzie za mocno podgrzany po nałożeniu na ciastka będzie się kleił bez znaczenia jak dużo czasu damy mu na wyschnięcie. Jeśli nie wiecie jak zrobić lukier, to ten przepis jest dla was! Najczęściej jest to sok z cytryny, śmietana lub surowe białko jajka. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.


Dobry lukier jest na wagę złota! Ile razy zdarzyło się Wam, że zrobiony przez Was lukier nie nadawał się do niczego? Podpowiadamy więc, jak zrobić lukier, który nie spływa z ciasta, jest. Zawsze się zastanawiałem jak zrobić lukier, żeby był plastyczny.


Ostatnio przywiozłem taki przepis od znajomej z Londynu. Wypróbowałem go i mogę powiedzieć, że wiem, jak zrobić dobry, plastyczny lukier. Mozna również utrzeć go z białkiem jajka.


Wystarczy odrobina na końcu patyczka, która zabarwi lukier na intensywny kolor. Gotowy lukier nakładamy do pergaminowego rożka, odcinamy końcówkę i lukrujemy. Można zrobić go w bardzo łatwy sposób i bez trudno dostępnych składników. Naturalne barwniki z pewnością pomogą uzyskać smaczny i zdrowy lukier.


Jest to podstawowy przepis do lukrowania dużych, płaskich powierzchni na ciasteczkach, dobrze się rozprowadza. Z papieru do pieczenia zrobić tutkę, odciąć końcówkę, wypełnić lukrem królewskim i dekorować ciasteczka. Istnieją dwa podstawowe warianty białego lukru: białkowy i cytrynowy. Wbrew pozorom zrobienie makowca nie jest to trudne, trzeba pamiętać jedynie o dobrym wyrobieniu ciasta drożdżowego.


Podajemy sprawdzony przepis na makowiec zawijany. Poznaj tajemnice dobrego maku do makowca! Kupujemy mak - jak rozpoznać dobry mak? Jakie ma wartości odżywcze?


Co zrobić, jeśli mak jest gorzki? Całość utrzeć mikserem na gładką masę. Gotowym lukrem cytrynowym można polać babkę, mazurek, sernik, makowiec, szarlotkę, piernik, pączki, ciasteczka – jednym słowem - wszystko.


Obok niezastąpionych strucli z makiem, można pokusić się jeszcze o zrobienie makowca japońskiego, który jest idealnie wilgotny dzięki dodatkowi jabłek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty