Można do tego podać jaka sadzone i koniecznie sałatkę z kiszonej kapusty. Również kasza gryczana (moze być ugotowana dnia poprzedniego). Kuchnia - Forum dyskusyjne. Durszlak - jaka śmietana do zurku.
Do żurku śmietana starczy lub.
Słodka tłusta mi nie pasuje,bo żurek powinien być kwaskowy. Ale wiadomo-co kto lubi. Zupę grzybową robię tak: moczę grzyby suszone. Do wywaru dodajemy zakwas – ja kupuję taki w butelce, ale można i samemu w domu zakwasić mąkę żytnią żurkową. Kwaśną śmietanę do zup (2ml) mieszamy z łyżką mąki.
Dodajemy po odrobinie gorącą zupę do śmietany, żeby śmietana się nie zwarzyła i mieszamy. Kiedy żur trochę przestygnie zabielić go śmietaną (śmietana warzy się w połączeniu z gąrącymi zupami), dodać chrzan, suszony majeranek, doprawić do smaku. Podawać gorący z ziemniakami i cząstkami jajka.
Ziemniaki można też podać osobno okraszone skwareczkami. Kiszenie żuru czyli jak zrobic domowy zakwas na żurek. Przepis ja ukisić żur na Wielkanoc, krok po kroku!
Gotowy zakwas przelewamy do butelek i przechowujemy w lodówce do tygodni. Warto odłożyć 2-łyżki, które później w miejsce chleba użyjemy do przygotowania kolejnej porcji. W zależności od preferencji zupę gotujemy na wywarze warzywnym lub mięsnym. Wlewając rozrobiony wcześniej ze śmietaną lub mlekiem zakwas.
Zakwas na żur lub żurek to podstawa przy szykowaniu kwaśnej zupy na bazie mąki żytniej. Mój przepis na zakwaś do żuru i żurku stosuję od lat. Taki zakwas zawsze warto mieć w lodówce np. Polecam też przepis na zakwas do białego barszczu, który szykuję na bazie mąki pszennej.
Lista składników wymaga krótkiego wstępu. Do przygotowania dobrego żurku potrzebne są dobrej jakości produkty. Tu nie ma kompromisów – ja zwykle używam domowego rosołu lub własnej roboty bulionu (nawet wołowego) z zamrożonych zapasów.
Czosnek – 2-ząbki Sok z cytryny – do smaku Przyprawy: sól, pieprz, cukier, ziele angielskie, liść. Dodać śmietanę do garnka, doprawić suszonym majerankiem i gotować jeszcze przez chwilę. Jaka jest różnica między żurkiem, a barszczem białym?
Oczywiście jeszcze sok z kiszonej kapusty do zakwaszenia i śmietana do zabielenia. Tradycyjnie podawany jest on w chlebie, jednak przeważnie serwowany jest na talerzach. Ma on wiele odmian jednak do składników, bez których nie może się obyć należy zakwas z mąki żytniej. Najlepsze żurki to te przygotowane na wywarze pozostałym z gotowania boczku, szynki czy kiełbasy.
Uwielbiam domowy żurek, szczególnie ten przygotowany na zakwasie na żurek. Taka zupa jest najlepsza i najsmaczniejsza. Mój żurek jest bardzo aromatyczny, a najlepiej smakuje podany z jajkiem. Całość możecie zabielić śmietaną lub lżej – mlekiem.
W przepisach kulinarnych często pojawiają się takie określenia, a ich autorzy za pewnik przyjmują, że każdy wie, o jak tłustą śmietanę chodzi. Dlatego postanowiliśmy rozwiać wszelkie wątpliwości i przygotowaliśmy dla was. Kiełbasę pokrój w plasterki, grzyby w paski, boczek w kostkę i włóż z powrotem do żurku. Dopraw do smaku majerankiem, roztartym z solą czosnkiem i śmietaną. Jajka obierz ze skorupek, pokrój na plasterki.
Z różnych powodów zrobiłam żurek na rosole. Z powodów różnych muszę to zeżreć sama. Jeszcze nie dodałam śmietany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.