czwartek, 16 lutego 2017

Farsz na makowiec

Farsz do makowca zawsze robię według tego przepisu. Jest bardzo bakaliowy, czyli taki jak lubię. Tak na prawdę nigdy nie próbowałam nawet szukać innej, lepszej wersji farszu - moim zdaniem ta jest najlepsza.


Makowiec i piernik to dwa obowiązkowe ciasta na każdym wigilijnym stole. Coraz rzadziej przygotowujemy je jednak w domu. Tymczasem zrobienie masy makowej, choć pracochłonne, warte jest poświęcenia chwili czasu.

Domowy makowiec zachwyci bowiem wszystkich gości! Podajemy przepis na nadzienie makowe do wigilijnego makowca. Bardzo lubimy makowiec na blaszce, musi być dużo maku, bakalii i oczywiście nie może się rozpadać ilekroć wbija się w niego widelczyk.


Masa makowa musi być wilgotna. Przepisy, jak zrobić - Smaker. Lista przepisów na farsz na makowiec z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować!


Makowiec to jedno z tych ciast, bez których Wigilia i Święta Bożego Narodzenia tracą na smaku. Jak przygotować makowiec zawijany na święta.

Polecamy najlepsze przepisy na świąteczny. Zawijany makowiec z bakaliami to ciasto, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Puszyste ciasto, skrywające makowe nadzienie bogate w bakalie, obficie lukrowane to ulubione ciasto Polaków. W te święta wypróbuj przepis na makowiec z przepisu Magdy Gessler. PIEROGI RUSKIE – PRZEPIS – moje ukochane, tradycyjne, domowe pierogi ruskie.


Ja przygotowuje zawsze pierogi z ciastem bez jajek, takie mi bardziej smakują i ciasto jest idealnie sprężyste i delikatne (możecie to zobaczyć na filmie). Niezwykle smaczny makowiec. Wilgotny, długo zachowujący świeżość, lepszy niż z cukierni! Nie zdarzyło się jeszcze, by się nie udał, to mój popisowy numer :-).


Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię. Z przepisu wychodzą aż makowce. Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić.


Smak masy makowej będzie wykwintniejszy, gdy na zakończenie dodamy do niej kieliszek rumu lub koniaku. Jeszcze letni nakładamy na ciasto. Przyrządzenie tego znakomitego farszu jest pracochłonne i kosztowne, ale przecież Boże Narodzenie obchodzimy tylko raz w roku!


Sprawdź nasz przepis na masę makową! Jeżeli ciasto jest zbyt klejące, podsyp je mąką, aby nie kleiło się do rąk.

Po wyjęciu ze środka owoców należy powycinać wszystkie kości. Sporządzić farsz z cielęciny (łopatki) , borowików, pomidorów suszonych. Napełnić środek kaczki farszem, związać sznurkiem. Ten makowiec to jedno z niewielu ciast, które moja Mama piekła od wielu lat. Jest pyszny, zawsze smakuje rewelacyjnie, a przepis na ciasto pochodzi ze starej książki dla uczniów szkół gastronomicznych p. Kazimiery Pyszkowskiej pt.


Gospodarstwo domowe, którą moja Mama kupiła po ślubie i która jest jej kuchenną biblią po dziś dzień. W przypadku, gdy farsz jest bardzo wilgotny, dodaj niewielką ilość bułki tartej. Rozsyp na stole trochę mąki. Wyłóż rozmrożone ciasto francuskie i za pomocą wałka rozciągnij je na cienki placek. Przełóż zimny farsz na ciasto i zroluj w kształtny walec.


Wierzch ciasta posmaruj żółtkiem i posyp suszonymi. Ciasto podzielić na części, kolejno rozwałkowywać na placki. Małą szklanką wycinać kółeczka, na środek nakładać farsz, składać na pół i zlepiać brzegi w pierogi. Gotować do miękkości, przez około - minut.


Można sprawdzić czy pierogi są już miękkie, odławiając jednego na łyżkę cedzakową i dotykając palcem. Bób jest pyszny sam w sobie, ale warto wykorzystać go jako składnik nadzienia. Pierogi z bobem smakują doskonale!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty