wtorek, 21 lutego 2017

Bogracz z kluseczkami

A bogracz z kluseczkami to po prostu palce lizać. Pokroić w kostkę mięso i podsmażyć na smalcu. Posiekać cebulę i zrumienić.


Dodać kminek, czosnek (krojony lub wyciskany), pomidory (bez skórki, pokrojone w kostkę), paprykę (paseczki), przyprawy i dolać pół szklanki wody. Możesz więc zapakować go do słoika lub naczynia z tworzywa sztucznego, nadające się do odgrzewania w mikrofalówce, i zabrać do pracy by zjeść go na lunch.

Koniecznie wypróbuj nasz przepis na bogracz z kluseczkami. Oto przepis na najlepszy bogracz z kluseczkami , jaki znam. Nawet dzieciom zasmakuje. Mój skarbuś aż zajada się moim bograczem z kluseczkami.


Co do czosnku to ciekawe - bo na stronach węgierskich z przepisami, w składnikach, czosnek występuje dośc powszechnie. Bardzo smaczna, sycąca i aromatyczna. Przygotowałam dzisiaj wersje z kluseczkami, taką jak lubimy.

Składniki: 7gramów wołowiny na gulasz (najlepsza będzie pręga), 2gramów boczku, trzy cebule, dwie papryki czerwone, trzy ząbki czosnku, dwa średnie ogórki kiszone, łyżka węgierskiej pasty paprykowej do gulaszu, dwie łyżki słodkiej papryki w proszku,. Dodać kilka ziaren ziela angielskiego i ze dwa listki laurowe,kminek-niekoniecznie. Oczywiście do bograczu można wszystko dodać co lubimy, mogą to być jeszcze pomidory, ogórek kiszony, groszek a nawet i znam osoby co dodają kukurydzę, ale dla mnie taki prawdziwy bogracz to same mięsko z papryką, przyprawami i koniecznie z małymi kluseczkami. W skład potrawy wchodzą warzywa, m. Zupę podaję z kluseczkami.


Proste i przepyszne danie jednogarnkowe z kluseczkami. To popularne i pyszne danie można ugotować na obiad na dwa dni Musisz. Do bograczu można dodać też kluseczek.


Składniki zagniatam, formuję cienki wałeczek i kroję kluseczki o długości cm. Bogracz to tradycyjne danie węgierskie. Gotuję w osolonym wrzątku i dodaję do bograczu przed końcowym doprawieniem do smaku.


Mięso pokroić w kostkę i dodać do cebuli, smażyć do miękkości, co jakiś czas podlewać wodą, aby się nie przypaliło. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na bogracz węgierski z kluseczkami. Przepyszne danie jednogarnkowe. W oryginalnym przepisie jest wołowina, ale ja.


Polecam na wszelkiego rodzaju imprezki, zwłaszcza te zakrapiane.

To prosta w przyrządzeniu, gęsta, aromatyczna i pełna mięsa zupa. Wariant z tego przepisu zrobisz z mięsa wołowego – umyj je pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój na kawałki i oprósz mąką.


Smaż na rozgrzanym oleju. Mięso ściągnij z patelni i przełóż na talerz. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek rozgnieć w prasce i na tym samym tłuszczu smaż co mięso.


Jeżeli pomidory są mało słodkie dosmaczyć bogracz cukrem. Dosolić w razie potrzeby. Podawać z wiejskim chlebem i gęstą śmietaną.


W Polsce można kupić bogracze w sklepie węgierskim „Papryka” w Warszawie przy ulicy Zwycięzców. Cebulę obrać i pokroić w kostkę i osobno podsmażyć na maśle klarowanym, dodać do mięsa i smażyć razem chwilę. Kociołek pełen doskonałego bograczu musiał na nich obok maścipuli być. Gulasz z kociołka nad ogniskiem. Idealnie byłoby przyrządzać potrawę w tradycyjnym kociołku, ale z powodzeniem można go zastąpić również dużym garnkiem.


Z czym serwować węgierski bogracz? Z tym, na co masz ochotę! Z pieczywem, ziemniakami, kaszą, ryżem, kopytkami lub lanymi kluseczkami. W oddzielnym garnku, w osolonej lekko wodzie ugotować kluseczki na al dente, a następnie wrzucić je do bograczu i delikatnie wymieszać.


Kluseczki podczas gotowania wypłyną na powierzchnię wody i wtedy można je wyciągnąć łyżką cedzakową. Z tej porcji ziemniaków wychodzi ok. Na pewno szybko stopnieje, bo taki pierwszy śnieg nigdy długo nie leży, ale na razie zachwycam się tym pięknem :D.


Składniki : 4- 5g mięsa wołowego na gulasz, puszka pomidorów krojonych, cebula, ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie (kuleczki), szklanka bulionu, łyżka mąki, sól, pieprz, olej do smażenia. Potrawę można ugotować również na kuchence. Podaje się go na gorąco z dodatkiem kluseczek i kwaśnej śmietany.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty