piątek, 3 lutego 2017

Ogórki z kurkumą przepis

Na próbę przygotowałam dosłownie niewielkie słoiki. Konstancja Obserwuj bloga Obserwujesz bloga atlassmakow. Super ogórki konserwowe - najlepszy przepis na ogórki jaki kiedykolwiek miałam. Sałatka z ogórków to doskonały dodatek do obiadów oraz jako przekąska.


Na szczęście, znamy przepis na te hitowe przetwory.

Wbrew pozorom marynowanie wcale nie sprawia, że warzywa tracą wartości odżywcze. Wręcz przeciwnie – w połączeniu z właściwościami przypraw i octu, nabierają nowych. Z octu,cukru,wody,soli,kurkumy,gorczycy - zagotować zalewę. W słoiki ciasno układać starannie umyte średniej wielkości ogóreczki (nie obierać) krojone w ćwiartki i do każdego słoika włożyć koper,ziele, liść. Ogórki myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki.


Do zapełnionych słoików wlać zalewę, szczelnie zakręcić. O ogórkach z kurkumą słyszałam wiele i pierwszy raz wypróbowałam je w ubiegłym roku. Jeśli chodzi o mnie to nie jestem kapryśna i chętnie smakuję nowe potrawy i przetwory, inaczej ma się sprawa z mężem.

Robi się je w łatwy i szybki sposób, dlatego polecamy zrobić ich więcej na zapas. Przechowywane w kuchni lub spiżarni będą czekały na odpowiedni moment, aby w każdej chwili urozmaicić przygotowany przez Ciebie posiłek. Sprawdź nasz przepis na ogórki z kurkumą! Kroki wykonania: Składniki zalewy zagotować. Do słoiczków dać ząbek czosnku, koper, obrane ogórki (małe) lub większe pokrojone w ćwiartki.


No dokładnie takie powinny być ogórki kanapkowe. Zarówno przepis na ogórki z curry i kurkumą, jak i ten w zalewie z octu jest sposobem, dzięki któremu uzyskamy bardzo pyszne przetwory na zimę. Trzeba korzystać, póki są jeszcze dostępne ogórki gruntowe. W słoikach układamy ogórki i zalewamy je zimną zalewą. Więc przetworów ciąg dalszy :) Dzisiaj wyśmienite ogórki na kanapki, czyli ogórki z kurkumą.


Dodane przez rysia w: Tylko o kuchni. Jednak dzisiaj chciałabym się z wami podzielić kilkoma recepturami #128578; Jedną z ich są moje ulubione ogórki z kurkumą, które uwielbiam. Smakują świetnie jako dodatek do obiadu, na grilla, do sałatek lub na kanapki. Robiłam je już w ubiegłym roku i wszystkim bardzo posmakowały. OGÓRKI Z KURKUMĄ Postanowiłam przez najbliższe dni publikować posty na przepisy na przetwory z ogórków, z tej racji że sezon na ogórki się zaczął.


Pokażę przepisy na przetwory, które goszczą u mnie na piwnicznych półkach, a przez zimę urozmaicają obiady, kanapki czasem sałatki. Sprawdzony przepis na ogórki z kurkumą i curry od MniamMniam.

Smacznie, szybko i tanio. Gotuj razem z nami krok po kroku! Należy przygotować słoików i przykrywek. Słoiki i pokrywki umyć, wyparzyć.


Następnie kroimy w paski lub w ćwiartki nie obieramy ogórków. Przygotowujemy zalewę z podanych składników, zagotowujemy. Dodajemy łyżeczkę kurkumy i mieszamy z zagotowaną zalewą. Zakręcamy i pasteryzujemy około 3-4. Masz ochotę na ogórki curry?


Zrób zalewę octową z cukrem lub miodem z przyprawą curry. Wystarczy wymieszać składniki w letniej wodzie i zalać ogórki. Metodą prób i błędów doszłam już do ulubionej proporcji zalewy – ogórki są chrupiące i jednocześnie odpowiednio słodkie i kwaśne.


Zobacz inne porady i przepisy na Polki. Mieszanka przypraw curry oraz kurkuma nadają im fajnej nuty smakowej, co odróżnia je od tradycyjnych korniszonów. Zaczynamy od umycia malutkich ogóreczków i włożeniu ich do czystych słoiczków. Zalewę należy zagotować a następnie zalać nią ogórki.


Pasteryzujemy około minut i. Robiłam takie ogórki i to niedawno, nawet nie wiedziałam,że ich nazwa to po żydowsku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty