środa, 1 lutego 2017

Smaczna botwinka

Znam ten przepis od mojej mamy, tylko ja zamiast natki pietruszki dodaję koperek i ok. Do tego dania oddzielnie podaję ugotowane młode ziemniaki polane skwarkami. Botwina, czyli główny składnik, nada piękny kolor i doskonały smak. Zupa botwinka jest jedną z pierwszych nowalijkowych zup jakie gotuje się na wiosnę. Moja klasyczna botwinka wzbogacona jest o dodatek ziemniaków.


Na koniec zaprawiam ją jeszcze śmietanką z odrobiną mąki pszennej. Jeśli lubisz zupy z mięsem to moja botwinka z kurczakiem będzie dla Ciebie. Przełom wiosny i lata to jeden z moich ulubionych kulinarnych okresów w roku. Pojawia się wtedy kilka sezonowych składników, które w tym krótkim czasie staram się maksymalnie wykorzystać, bo ich smak jest nieporównywalny z niczym innym no i zwiastuje wakacje :) Jednym z tych wspaniałych produktów jest botwinka. Przepis na botwinka na zimę z bloga Smaczna Pyza.


Przygotuj to danie we własnym zakresie i podziel się swoja opinią! Dziś przedstawiam przepis na pyszną wiosenną zupę: botwinka. Przyrządzam ją regularnie dopóki na moim ryneczku jest w sprzedaży botwinka czyli młode buraczki z łodygami i liśćmi.


Gdy tylko w sklepach pojawi się botwina, grzechem byłoby z niej nie skorzystać. Botwinka często gości w moim domu wiosną i wczesnym latem. Polecamy pyszną botwinkę, jaką od wieków podawano na polskich stołach. Można ją jeść z ugotowanymi jajkami lub młodymi ziemniaczkami. Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim.


Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. A jak wiosna to koniecznie musi być pyszna, aromatyczna botwinka. Koniecznie z jajem, koperkiem i młodymi ziemniaczkami. Dla mnie najważniejsza obecnie jest botwinka. Spieszmy się więc, póki dostępne są delikatne liści i łodygi młodych buraczków.


Prosta i smaczna botwinka jest chyba królową wiosennych zup. Najlepiej smakuje w maju, gdy sezon na botwinę w pełni;) Ile domów, tyle sposobów na tę pyszną i zdrową zupę. To już niestety nie drobna botwinka, ale naprawdę dorodne okazy.


Czy z takich buraków i ich liści również można zrobić coś na wzór botwinki na zimę? Zupę z botwinki uwielbiam, ale niestety wcześniej coś podobnego jak botwinka w słoikach nie przyszło mi do głowy. Zupa smaczna i łatwa do przygotowania. Zupa botwinka, przepis z kategorii Zupy. Zupa bardzo smaczna Wcześniej nigdy nie gotowałam botwinki, bo nie przepadałam za nią, ale od dzisiaj zagości na moim stole Rodzinka jest mięsożerna, więc dodałam wędzoną szynkę pokrojoną w kostkę i podsmażoną na patelni.


Dieta jest jednym z podstawowych narzędzi w leczeniu cukrzycy. Jej głównym założeniem jest niska kaloryczność, mimo to może być smaczna i urozmaicona, o czym świadczą propozycje potraw przygotowane przez Alicję Kalińską, dietetyka z poradni. W garnku zagotować ok 5-3l.


Do mięsa dodać obraną marchew,pietruszkę, liście laurowe oraz ziele angielskie. Użycie botwiny do lazanii może wydać się zaskakujące i nietypowe, ale efekt jest naprawdę smakowity. Serowe, lekko słodkawe nadzienie, z wyraźną nutą czosnku, kremowy sos beszamelowy i chrupiący, serowy wierzch to elementy charakterystyczne dla tej lazanii. Wiele osób podaje ją jako chłodnik,.


Zupa z botwiny niezwykle smaczna i lekka propozycja bez której nie będzie lata. Robimy ją w sposób szybki, łatwy,a do tego z minimalnym nakładem finansowym. Jest gęsta od dużej ilości młodych liści, warzyw, zieleniny i smakowita a ja postanowiłam wzbogacić ją jeszcze innymi wiosennymi roślinami. Kwaskowego posmaku nadał prawdziwy kiszony w domu barszczyk.


Na upały dobre są lekkie i orzeźwiające zupy. Jedną z takich zupek jest botwinka. Dzisiaj u mnie smażona botwinka wegańska z zamiennikiem masła, zasmażką i cebulą.


Smakuje tak samo dobrze jak brzmi hahaha. Nadaje się idealnie jako dodatek do obiadu, na przykład do kotletów. Do mrożenia wybieramy zdrowe nieuszkodzone liście botwinki. Sposób przygotowania: 1. Botwinkę dokładnie płuczemy wodą, ręcznikiem papierowym ściągamy nadmiar wody. Kroimy w szerokie paski.


Przekładamy do woreczka, wkładamy do zamrażarki. Mrożoną botwinkę rzucamy na gotującą się zupę. A ja jestem niezguła (bo zawsze muszę dostosować przepis pod swoje smaki i to, co mam w domu) i przesadziłam z pieprzem cayenne, użytym zamiast papryczki. Ale zupa nadal smaczna, zabielam i udelikatniam mlekiem kokosowym (z kartonu) i jem na ciepło z ciemnym chlebem. Chłodnik mi nie wyszedł, ale jaka dobra zupa botwinkowo-kokosowa!


Smaczna botwinka

Lubimy ją za pyszny smak oraz intensywny kolor, którym urozmaica wiosenno-letnie menu. Zwykle podawana jest w postaci zupy o takiej samej. BOTWINKA MOJEJ BABCI - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź.


Kiszona botwinka to jedna z moich ulubionych kiszonek. Jest łatwa do zrobienia, bardzo smaczna i zdrowa. Sok z kiszonych buraków to genialny napój, a delikatne buraczki oraz liście możesz jeść same lub dodać do innych potraw.


Smaczna botwinka

To podstawowy przepis na kiszoną botwinkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty