środa, 1 lutego 2017

Boćwina zupa przepisy

Przepis na botwinkę jest bardzo prosty i jej ugotowanie zajmuje niewiele czasu. Pyszna sezonowa zupa z botwinki. Bardzo szybka w przygotowaniu. Powiązane przepisy: boćwina a la szparagi;.


Roślina uprawiana dla liści jako jednoroczna, wywodzi się z basenu Morza Śródziemnego.

Większość ma problem z botwinką i boćwiną. Do niedawna my również, gdyż boćwina w naszym kraju jest mało popularna. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na boćwina.


Gdy tylko w sklepach pojawi się botwina, grzechem byłoby z niej nie skorzystać. Polecamy pyszną botwinkę, jaką od wieków podawano na polskich stołach. Od buraka ćwikłowego odróżniają ją duże liście, które są grube, soczyste i intensywne w smaku.


Istnieją dwie odmiany boćwiny: liściasta i łodygowa.

W przypadku liściastej, liście są duże, pomarszczone i na krótkich łodygach, przygotowuje się je podobnie jak szpinak. Taką gotowała moja babcia. Ten przepis w ogóle się nie zdezaktualizował! To jest prawdziwy zapach wiosny, chyba się ze mną zgodzicie. Nie pozwólcie zbyt długo zalegać na straganach świeżej, pachnącej botwince.


Raz, dwa - niech wędruje do garnka! Seler naciowy oczyścić, umyć, pokroić w kostkę. Por posiekać dość drobno i wrzucić razem z selerem do zupy. Liście poszatkować, wrzucić na minut przed końcem gotowania zupy.


Na koniec dodać śmietany i pieprz do smaku, zagotować. Jak ugotować zupę z botwinki. Oraz to, że szczęście ma ten, kto jada boćwinę, bo w Polsce jest ona bardzo mało popularna i niezbyt często spotykana.


Przepisy kulinarne Olga Smile Przepisy kulinarne Olga Smile. Jak zrobić zupę z botwinką na obiad krok po kroku. Botwina – przepis na zupę. Przygotuj zatem bulion, jeśli nie masz gotowego.

Zupa z botwinki wymaga bulionu. Sprawdzi się również domowy bulion warzywny (przepis znajdziesz tutaj). W ostateczności przygotuj bulion z kostki (najlepiej z kostki ekologicznej), wg opisu na opakowaniu. Najlepszy jest bulion domowy, np. Buraki liściowe, nazywane boćwiną lub burakiem szpinakowym, często mylone są z botwiną, czyli liśćmi młodych buraków czerwonych.


Warzywo to zyskuje jednak na popularności i coraz częściej uprawiane jest w ogródkach przydomowych, choć na wielkotowarowych plantacjach nadal jest rzadkością. Następnie smażone składniki zalać bulionem warzywnym, dodać do tego pokrojone ziemniaki, doprawić do smaku sosem sojowym, szczyptą soli, pieprzu i gotować przez minut. Fasolę osączyć z zalewy, po czym razem z boćwiną dodać do gotowanych składników. Liście boćwiny zawierają dużo białka, potas, żelazo i wapno oraz witaminy: A, B Boraz C. Jeśli masz ochotę na ciekawą zupę z wykorzystaniem tego zdrowego i smacznego warzywa to ten przepis jest dla Ciebie.


Bowiem połączenie z ziemniakami i marchwią gwarantuje, że zupa botwinkowa uda się wyśmienicie i może śmiało zastąpić rosół podczas niedzielnego obiadu. Wydrukuj ten przepis na botwinkową zupę zabielaną śmietaną! Wszystko na temat boćwina zupa na Mowimyjak.


Ziemniaki i marchew zalewamy zimnym bulionem drobiowym, u nas rosół z kaczki (wyszły nam hektolitry ;) ), dodajemy fasolę i gotujemy do miękkości warzyw korzeniowych. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i ksylitolem. Boćwinę kroimy w większe paski. Wielokrotnie już o tym pisałam ja najczęściej zamiast tłustej śmietany krowiej, używam tłustego mleka kokosowego w wersji organicznej.


Ma ono zawartość tłuszczu, około , czyli znacznie więcej niż przeciętna śmietana do zupy. Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty