Domowa kiełbasa wędzona to polska wizytówka. Ma niesamowity zapach i smak nie do podrobienia – nie przypomina żadnej z kupnych kiełbas. Najlepsza powstaje z kilku gatunków mięs np. Domowa, swojska kiełbasa to prawdziwy przysmak.
W sklepie te, które przypominają domową, są bardzo drogie. Rozwiązaniem problemu jest przyrządzenie w domu własnej kiełbasy.
Podajemy prosty przepis na domową swojską kiełbasę. Zobacz także: Peklowanie mięsa: co to znaczy peklować mięso? Biała kiełbasa składniki kg ładnej szynki, kg mięsa z golonki kg łopatki, kg pachwiny kg słoniny łyżka stołowa pieprzu - kopiasta łyżek majeranku. Ważne, by razem było go kg.
Powinno też być chude, by kiełbasa nie była za tłusta, oraz pozbawione ścięgien. Nikogo chyba nie trzeba przekonywać o wyższości takiej domowej wędliny nad ta kupowaną. Przy wyrobie kiełbasy w doborze gatunków mięsa macie wielką dowolność. Możecie wykorzystać wieprzowinę, wołowinę, mięso z indyka czy baraninę tworząc różne kombinacje smakowe.
Do jej przygotowania potrzebujesz kilku składników i odrobiny cierpliwości.
Efekt na pewno jest warty czekania. Kiełbasa świetnie sprawdzi się podawana na ciepło, jak i np. Możesz ją podawać z Sosem Czosnkowym WINIARY lub Ketchupem Chilli Ostrym WINIARY.
BIAŁA DOMOWA KIEŁBASA – NAJLEPSZY PRZEPIS – przepyszna, prawdziwa, domowa kiełbasa. Komin lub klapę mamy wtedy uchyloną żeby kiełbasa odparowała i obeschła. Dodane przez brunettew: Tylko o kuchni.
Czy macie może przepis na gulasz jaki był ostatnio przyrządzany podczas Kuchennych rewolucji Magdy Gessler w Rzeszowie? Przepis na tę wędlinę znalazłam na blogu Czary mary gotuje Cezary. To kolejna propozycja dla tych co nie mają możliwości wędzić, lub tak jak ja, mają zamiar ale zbierają się do wędzenia pomału. Białą kiełbasę przygotowaną według naszej instrukcji - biała kiełbasa domowa jak zrobić - możecie gotować np. Super kiełbasa dla każdego, kto lubi domowe wyroby.
Dzisiaj specjalnie dla moich czytelników kiełbasa ze słoika. Taka domowa kiełbasa ze słoika, klasyczna, aromatyczna, mocno przyprawiana jak kiedyś, przywodzi na myśl prawdziwą, wiejską wędlinę taką, jaką kiedyś jadałam za czasów dzieciństwa, wyjazdów na mazury na wakacje, weekendy na działce na Pojezierzu Brodnickim. Jeden z rodzajów kiełbasy jaki możecie przyrządzić w przydomowej wędzarni.
Ja posiadam naprawdę prostą wędzarnię zrobioną z beczki, a mimo to kiełbasy wychod. Końcówkę do jelit smarujemy olejem, naciągamy jelita i nabijamy kiełbasę. Nie nabijamy zbyt mocno, bo jelita będą pękać, ani zbyt luźno, bo nie uzyskamy ładnego kształtu i po ugotowaniu kiełbasa będzie miała dziury.
Idealnie sprawdzi się na kolację lub jako przekąska w trakcie spotkań towarzyskich.
Sprawdź nasz sposób na pyszną kiełbasę jałowcowo-czosnkową! Pyszna domowa kiełbasa wędzona. Swojska kiełbasa pyszny i sprawdzony przepis. Robimy ją w domu co roku, zgodnie z poniższymi proporcjami i zawsze udaje się rewelacyjnie.
Fakt, nie jest to ‚fast food’, dobrze żeby mięso. Chcąc przygotować bardzo chudą kiełbasę, warto pamiętać: dodatek tłuszczu sprawia, że wyrób jest smaczny i soczysty. Sprawdzony przepis na kiełbasa słoikowa od MniamMniam. Gotuj razem z nami krok po kroku!
Smacznie, szybko i tanio. Jednak nawet kiełbasa najlepszego producenta nie będzie smakowała tak, jak kiełbasa domowa. Jeśli mieszkałeś na wsi lub jeździłeś tam do dziadków, bez wątpienia pamiętasz jej doskonały i wyrazisty smak. Dobra wiadomość jest taka, że kiełbasę w stosunkowo prosty sposób możesz zrobić samodzielnie.
Kolejny przepis, który jest wynikiem poszukiwania lżejszych zamienników. Nie chodzi już nawet o to, że wiemy co jemy (chociaż to też duża zaleta). Według nas najlepsza kiełbasa jest zrobiona częściowo ze zmielonego mięsa, a częściowo z siekanego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.