poniedziałek, 9 stycznia 2017

Makowiec zwykły

Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na zwykły niezwykły makowiec. Witam makowiec zawsze mi peka przejrzalam komentarze i mysle, ze z tych dwoch powodow ktore najczesciej Pani podaje to mam za cienki rozwalkowane ciasto, ciasto walkuje na wymiar 35×czy zatem zrobic troche mniejszy prostokat? Przepis na makowiec zawijany.


Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię. Z przepisu wychodzą aż makowce. Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić.


Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Kruche ciasto z tego przepisu jest bezbłędne, do tego masa makowa, wykończenie z kruchego ciasta i gotowe. Moja rodzinka uwielbia serniczki. Ten smakował wszystkim bo ma chrupiące ciasto i delikatny waniliowy smak. Orginalnie w przepisie jest podany sposob przygotowania masy makowej ;ja poszlam.


Ten przepis podałam w ostatnim numerze magazynu „Uroda życia”, w którym pojawiły się moje nowe propozycje na świąteczne potrawy. Makowce zawijane, babki i keksy makowe, torty makowe, seromaki jak i makowce z owocami i innymi dodatkami. Nadaje się do dłuższego przechowywania, zatem można przygotować go z wyprzedzeniem.


Jest łatwiejsze, mniej pracochłonne, a największy atut - jeszcze smaczniejsze. Pyszny, łatwy w przygotowaniu, nie wymagający dużego nakładu pracy- makowiec może być znakomitą propozycją na świątecznym stole. To smakowity wypiek który potrafi zrobić każdy laik. Ja przygotowałam go z gotowej masy makowej, ale oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową. Zamów torty i wypieki z dowozem w Łodzi i okolicach.


Makowiec zwykły

Twoją przesyłkę doręczymy w wybranym przez Ciebie terminie! Datę dostawy wybierzesz w koszyku. Nie zdążyłam upiec przed okresem świątecznym, upiekłam więc teraz - z obawy, że w przyszłym roku historia się.


Jak upiec tradycyjny makowiec na święta. Makowiec, makownik, strucla z makiem. Tradycyjny przepis na polski makowiec. Strucla makowa, makowiec drożdżowy. Wszystko miksujemy razem i pieczemy!


Makowiec zwykły

Szczególnie ważny jest dodatek czekolady, dzięki niej zwykły makowiec przybiera postać dość wykwintnego torciku makowo - czekoladowego. Powstaje z połączonych słodką masą kawałków ucieranego ciasta, a pokrojone pod skosem bardzo dobrze prezentuje się na półmisku. Ciasto metrowiec zwykły.


Jego przygotowanie wymaga nieco czasu, ale efekt końcowy jest wart poświęconej pracy. Upiecz dwa ucierane ciasta w. Podgrzej garnek, chwilę trzymając go na włączonym palniku (dosłownie kilka sekund). Wsyp do niego mąkę, sól, cukier (waniliowy i zwykły) i pokruszone drożdże. Całość zalej ciepłym mlekiem i odstaw na min. Po tym czasie dodaj żółtka oraz rozpuszczone masło.


Zrobilam makowiec z Pani przepisu ale niestety mi nie wyszedl ( ale to byl moj pierwszy raz), bylo za duzo masy makowej a za malo ciasta, i chyba ta masa makowa byla za bardzo mokra (mimo ze staralam sie ja dobrze odsaczyc z wody i tez przeciez wyparowala podczas pieczenia). Alicja - tak, jak najbardziej, moczymy go tak jak mak zwykły i. Często to co najlepiej nam wychodzi, wymaga dużego wkładu ale nie funduszy tylko serca, czasu i zaangażowania. Zazwyczaj albo wierzchnia skórka odstawała od maku,albo wyszedł surowy w środku(zakalczyk) albo za dużo się spiekł z wierzchu. A ten jest wprost idealny. Jednak zwykły makowiec jak dotąd zawsze zostawał po świętach.


Było tak dopóki nie trafiliśmy na przepis na makowiec w cieście ucieranym. Ten zawsze znika ze stołu, po prostu nie można mu się oprzeć. Co prawda w przepisie jest gotowa masa makowa, myślę jednak że czasami można sobie ułatwić sobie życie lub jak kto woli dać.


Seromakowiec na kruchym spodzie. Mam dla Was kolejną propozycję na ciasto świąteczne – seromakowiec na kruchym spodzie, czyli ciasto zarówno dla wielbicieli makowców jak i sernikożerców #128578; Jak dla mnie jest to strzał w dziesiątkę na święta, bo trafia w gusta wielu osób i zawsze szybko znika. Co prawda tradycyjny makowiec to przeważnie „zawijaniec”, ja proponuję dzisiaj nieco inną formę – makowiec przekładany, tak dla urozmaicenia.


Smakuje równie dobrze, serdecznie zapraszam. Składniki: jajka (oddzielnie żółtka i białka), cukier zwykły, mąka ziemniaczana, mąka tortowa, proszek do pieczenia, kakao, masa makowa:, masa makowa z bakaliami, masło kostka, budyń. Obecny nie tylko na Święta, ale i na wszelkich imieninach oraz rodzinnych imprezach. Różnił się liczbą wartsw biszkoptu i polewami.


Ten makowiec jest w wersji odwracanej – masę makową najpierw zapiekamy, następnie wlewamy na nią biszkopt i pieczemy już razem. Gdyby ciasto szykować na oleju z większą ilością jajek, to można by go nazwać makowiec lany. Lany, dlatego, że ciasto przed pieczeniem ma rzadszą konsystencję. Stopień trudności Średnio trudny Czas wykonania Długi. Uwaga – to nie jest zwykły makowiec.


Znajdziesz w nim jabłka, kaszę mannę, nutę kokosową i bakalie. Wiemy – to się nazywa splendor, ale kiedy szaleć, jak nie w święta? To przepis idealny – błyskawiczny, dla kuchennych debiutantów i tych, którzy wiecznie myślą, że mają jeszcze czas.


Ale jakie robi wrażenie!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty