środa, 18 stycznia 2017

Pierniczki gotowe do jedzenia

Jeśli tak jak ja w tym roku nie mieliście czasu się wcześniej zdecydować, a myślicie, że już za późno, ten przepis jest dla Was! Są miękkie, lekko kruche i nadają się do jedzenia i dekoracji od razu po upieczeniu. Pyszne, korzenne pierniczki zrobione z połowy ciasta na piernik staropolski.


Pierniczki gotowe do jedzenia

Ułóż pierniczki (jeszcze przed lukrowaniem) na kratce i przenieś do pomieszczenia o wysokiej wilgotności, uchyl okno podczas deszczu ;-) (klimat brytyjski jest dość wilgotny, pierniczki miękną u mnie szybko, już po dniach). Jeśli u Ciebie w domu jest dość sucho, schowaj pierniczki do szczelnej puszki z kawałkami obranych jabłek. Zapraszam Was dzisiaj na pierniczki. Ciasteczka są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu.


Mięciutkie i pachnące, a gdy z. Durszlak - pierniki gotowe do jedzenia od razu. Znów pierniczki dla niecierpliwych i spóźnialskich :) Od razu gotowe do jedzenia. Ja chyba przesadziłam z ilością bakalii, bo ciężko mi się ciasto lep.


Pierniczki gotowe do jedzenia

Przepisy na pierniki od razu gotowe do jedzenia w wyszukiwarce kulinarnej - przynajmniej idealnych przepisów na pierniki od razu gotowe do jedzenia. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na pierniczki od razu do jedzenia. Po upieczeniu i przestudzeniu pierniczki świąteczne są od razu gotowe do jedzenia. Te pierniczki są pyszne nawet bez żadnych ozdób.


Przyprawy korzenne dobrane zostały tak, by pierniczki smakowały zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Jeśli chodzi o dekorację, to polecam posmarować pierniczki roztopioną, gorzą czekoladą. Głównie dlatego że w tajemniczy sposób lubią znikać. Pierników robimy na święta całą furę.


Wczoraj piekłam ostatnią już partię której będę strzegła jak oka w głowie. Zawsze piekę moje tradycyjne, klasyczne, z przepisu rodzinnego – przepis TU. W ubiegłym roku opracowałam nową recepturę smakową, pierniczki imbirowo – cynamonowo.


Gotowe pierniczki przekładamy i przechowujemy w szczelnym pojemniku lub puszce - dzięki temu zmiękną i zachowają swoją delikatność. Lukier: Cukier puder przesiewamy. Od trzech lat piekę pierniczki z przepisu Dorotus. Przepis jest prosty, szybki i pierniczki wychodzą bardzo dobre.


Jako, że mało kiedy ustalam sobie, że tego dnia przed świętami zrobię to i to, a następnego coś innego, to szukałam przepisu na miękkie, od razu gotowe do jedzenia pierniczki. Bo przecież była możliwość, że zrobię je dopiero dzień przed Wigilią. Ale udało się wcześniej, więc był czas i na polukrowanie i ozdobienie. Ja pominęłam kakao przez co moje pierniczki są nieco jaśniejsze od tych, które proponuje siostra Aniela. Przepyszne mięciutkie pierniczki, które robi się bardzo szybko.


Nie potrzebują leżakowania, od razu są gotowe do jedzenia, a wprost rozpływają się w ustach. WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych). Przepis na pyszne kruche pierniczki, które nie muszą leżakować i są gotowe do jedzenia zaraz po upieczeniu.


Można przechowywać je w szklanym słoju lub metalowej puszce. Lukrujemy pierniki dopiero po całkowitym wystygnięciu. Te miękkie można jeść i dekorować od razu. Twardsze można przygotować wcześniej i odłożyć do zamkniętego pojemnika.


Gdy zmiękną, można je dowolnie udekorować. Aby pierniczki powiesić na choince, robimy w nich dziurki (zaraz po upieczeniu, np. słomką). Upieczone pierniczki możemy ozdabiać na różne sposoby - lukrem posypkami, itd.


Pierniczki gotowe do jedzenia

Biały lukier uzyskujemy ucierając jedno białko z ok. Przy pomocy pędzla smarujemy pierniczki, gdy wystygną. Możemy także dodać do lukru rumu.


Takim lukrem smarujemy pierniczki, gdy są jeszcze gorące.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty