Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek. Część z nas nie objada się wtedy pączkami - wolimy chrusty, znane też jako faworki. Jak zrobić dobre faworki?
Składniki na ciasto na chrusty:. Sekret dobrych pierogów tkwi w cieście.
Napoje Koktajl na dobre trawienie. Kefir z ananasem czyli przyjazne bakterie i enzymy trawienne. Ze szczyptą kardamonu i odrobiną mięty nabiera unikalnego smaku. Cienko rozwałkowane ciasto kroimy na większe prostokąty, następnie za pomocą nożyka lub radełka ciasto kroimy w mniejsze romby. Romby nacinamy w środku, zawijamy i przekładamy jeden bok.
Chrusty smażymy na rozgrzanym oleju, uważając, aby się nie przypaliły. Usmażone chrusty przekładamy na papierowy ręcznik. Po wyrobieniu ciasta wybijcie je porządnie wałkiem, potem złóżcie je i jeszcze raz.
Potem włóżcie do lodówki na parę minut wyjmijcie i znów je wybijcie. Zróbcie tak pare razy i dopiero zabierajcie się za robienie pyszności. Zrobiłam z tego przepisu swoje pierwsze w życiu faworki i jestem wprost zachwycona. Proporcje na ciasto są dobrze dobrane. Jestem zwolennikiem maszynowych rozwiązań, więc ciasto zagniótł robot hakiem do ciasta drożdżowego (super sprawa - pierwszy raz zagniatałam hakiem coś innego niż drożdżowe ;)), potem w ruch poszła maszynka do mielenia mięsa (zgodnie z licznymi komentarzami).
W tłuszczu przecież się je smaży. Zrobione na samych żółtkach są kruchutkie,a dzięki wybijaniu wałkiem lub uderzaniu ciastem w stolnicę,faworki podczas smażenia nabierają charakterystycznych wybrzuszeń. Natomiast dodanie spirytusu do ciasta sprawi,że nie wchłoną dużo tłuszczu. Dobre ciasto to połowa sukcesu, pozostaje jednak jeszcze odpowiednie usmażenie. Kilka krótkich rad pomoże odpowiedzieć na pytanie, jak zrobić faworki, by nie wchłaniały zbyt dużo tłuszczu i pozostały kruche:.
Smażone, chrupiące faworki doskonale smakują również w wersji słonej. Pomysły na pyszne, łatwe i efektowne ciasta, którymi zaskoczysz swoich gości! Zebrałam tutaj najpopularniejsze na blogu ciast. Do każdej propozycji jest podlinkowany przepis, wystarczy kliknąć w słowo PRZEPIS TUTAJ lub w zdjęcie ciasta.
Wszystkie te propozycje (a także wiele innych) są też oczywiście zamieszczone na blogu, w zakładce „ciasta, ciasteczka i inne słodkości”. Sprawdzony przepis na faworki, czyli chrusty. Bardzo dokładny przepis na kruche faworki domowe znane też jako chrust, chruściki lub jaworki.
Te polskie tradycyjne i chrupkie ciastka można smażyć w głębokim oleju lub upiec w piekarniku.
Po rozwałkowaniu tniemy ciasto wzdłuż na paski o szerokości około centymetrów, a potem te paski na prostokąty długie na mniej więcej centymetrów. Każdy prostokąt nacinamy wzdłuż na środku i robimy szparkę lub wykrawamy dziurkę, przez którą przetykamy jeden koniec prostokąta. Gotowe przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy podwoi ono swoją objętość wykładamy go na stolnicę i wałkujemy na grubość około -mm. Na środku każdego wykonujemy nacięcie przez które przeplatamy jeden koniec paska. Najpierw ciasto trzeba dobrze wyrobić, wręcz sklepać wałkiem lub tłuczkiem do mięsa. Im lepiej i dłużej, tym potem piękniejsze bąbelki i pęcherzyki.
Po drugie, ciasto trzeba rozwałkować najcieniej jak tylko umiecie. Ja wykorzystałam maszynę do makaronu i miałam wręcz pergaminowe arkusze ciasta. A po trzecie – smażenie. Odstawiamy ciasto do odpoczęcia na min.
Każdą część wałkujemy na cienki placek. Kroimy w poprzeczne pasy o wysokości ok - cm. Ciasto dzielimy na części. Każdy pasek o ile wyszedł zbyt długi, dzielimy na mniejsze i robimy w środku nacięcie.
Coś nowego, coś pysznego! Lany chrust ze świeżymi bananami w cieście. Dla mnie i moich bliskich rewelacja! Potem tylko chwila na nagrzanie niewielkiej ilości oleju.
Ja kulę wkładam czasem do lodówki na pół godziny,dzięki temu ciasto lepiej się wałkuje. Kulę dzielimy na dwie części (będzie łatwiej wałkować), wałkujemy po kawałeczku, jak ciasto na pierogi, powinno mieć grubość około mm. Z ciasta faworkowego można również zrobić domowe ciastka w kształcie różyczek. Idealne na przyjęcia oraz Tłusty czwartek. Chrust najlepiej podawać do gorącej herbaty z cytryną lub aromatycznej kawy.
Sprawdźcie, który z poniższych przepisów na faworki będzie najlepszy! Z ciasta wykrawać szklanką kółka. Układać po kółka, nakładając do połowy jedno kółko na drugie. Przygotować ciasto na faworki. Zwinąć luźno w rulon, zaczynając od kółka leżącego na górze.
Przepisy na paczki drożdżowe tradycyjne oraz pączki na sodzie, z proszkiem do pieczenia czy z ziemniakami. Najlepsze mini pączki z serem oraz serkiem waniliowym. Oponki drożdżowe, serowe i pyszny lany chrust.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.