piątek, 7 grudnia 2018

Pasteryzowanie papryki

Takie trzykrotne pasteryzowanie przetworów z uwzględnieniem godzinnej przerwy nazywamy tyndalizacją. W czasie pierwszej pasteryzacji niszczone są w większości bakterie, które powodują psucie się produktów, w czasie drugiej pasteryzacji giną bakterie, które przeżyły pierwszą pasteryzację, trzecia pasteryzacja niszczy. Do szklanek wywaru z papryki dodać gorczycę, ziele angielskie, listki laurowe, sok z cytryny. Pasteryzować przez minut w temperaturze 90ºC.


Polega ono na podgrzaniu i utrzymaniu temperatury pomiędzy a 1stopni C przez pewien okres czasu który zależy od kwasowości przetworu i pojemności opakowania.

Wszystko zrobiłam tak jak w przepisie – pasteryzowanie min i do wystygnięcia odstawić do góry dnem. Jednak przy odwracaniu słoików następnego dnia rano wyciekła mi troszkę zalewa z połowy słoików, ale ogórki podeszły do góry i wieczka są wklęśnięte. Czy i ile czasu te słoiki mogą stać, czy będą się nadawać jeszcze. Papryka po chorwacku to przysmak, który podaje się jako dodatek do pieczonych mięs, wędlin, pieczywa lub można użyć jako farsz.


Papryka tak przygotowana jest ostra i lekko słodkawa w smaku. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga kuchenny bałagan. Papryka marynowana - zalewam gorącą zalewą, wstawiam do piekarnika, nastawiam temp.


Dodane przez kobra2w: Tylko o kuchni.

Na pewno nie można spodziewać się chrupiącej papryki,ale np. Generalnie do ciepłych dań nadaje się bardzo dobrze. Najpierw dostaliśmy kg papryki od Teściów, potem została nam dostarczona do samego domu przez bardzo miłą Osobę, a na końcu miałam jeszcze dodat Zobacz więcej.


Po degustacji papryki mogę Was zapewnić, że warto skorzystać z tego przepisu. Papryka jest krucha, jędrna, a nie rozgotowana, w smaku słodko-kwaśna - jak dla mnie idealna :) Jednak jak dla mnie numerem jest przepis na paprykę konserwową z miodem. Możecie też spróbować papryki marynowanej z ogórkami i cebulą. Papryka konserwowa mojej babci - Przepis na Papryka konserwowa mojej babci Papryka konserwowa sprawdzi się do domowej spiżarni. Przepis jest prosty, a papryka konserwowa przyda się do sałatek, przekąsek i dań obiadowych.


Polega ona na podgrzaniu zakręconych słoików w celu zabicia drobnoustrojów, które mogły trafić do słoików po ich umyciu lub w trakcie nakładania konfitur. W trakcie pasteryzacji powietrze w słoikach się rozszerzy (wieczko stanie się wypukłe), a następnie w trakcie stygnięcia zmniejszy swoją objętość (zassie się do wewnątrz). Jak pasteryzować słoiki? Jest na to kilka sposobów, prostszych i trudniejszych, w zależności od tego czy pasteryzujemy słodkie i gęste przetwory owocowe, czy.


Arcydzieło mojej przyszywanej Babci Ninki:) Podaję jej przepis i na zdjęciu jest jej papryka:) Moja będzie się dopiero robić:) min średnie przystępne. Jeśli chcemy, żeby zmieściło się wiecej papryki, możemy wcześniej ją oblać wrzątkiem. Witam, uwielbiam latem robić leczo z papryki, cukini, cebuli i pomidorów, ceny są wtedy niskie a warzywa cudownie dojrzałe.


W tym roku chciałabym zrobić dużo na zapas, w słoikach. I choć wydawać się może, że największą wartość mają świeże warzywa, papryka w occie również może nieść za sobą wiele korzyści, a kto wie, czy nie jeszcze więcej.

I nie jest trudna w przygotowaniu! Ale u nas funkcjonuje jako leczo. Leczo z cukinią, papryką i pomidorami. Najchętniej z dodatkiem podsmażonej kiełbasy ;) Ponieważ sezon na warzywa w pełni, mamy świeże pomidory, paprykę i cukinię, postanowiliśmy w tym roku zamknąć w słoikach i nasze leczo. Z uwagi na fakt,że sezon na przetwory w pełni, macie sprawdzony patent na pasteryzowanie słoików w piekarniku?


Słyszałam,że tak można, ale ile czasu i na jakiej temp. Lubię robić przetwory, ale te gotowanie w garnkach, gdzie na raz wkładam 3-sloiki mnie denerwuje pomału :) Podrzucie prosze cos sprawdzonego. Obraną cebulę pokroić w plasterki. Ostro zakończonym nożem pokroić w paski. Na dużym ogniu zagotować 5l wody z solą.


Paprykę przekroić na ćwiartki,usunąć nasiona,opłukać. Cebulę oraz papryki (oprócz pepperoni) gotować przez minuty,opłukać zimną wodą,odstawić do osączenia. Dowiedz się, jak ją przeprowadzić w piekarniku.


Sprawdź trik Pawła Małeckiego - jak paster. Przetwory z ogórków, z dyni, sałatki na zimę - nadszedł czas, by zacząć o nich myśleć, jeśli chcemy mieć zimą spiżarkę pełną pyszności, po które w każdej chwili można sięgnąć. Aby móc podać takie faszerowane papryki musimy parę dni wcześniej przygotować je w marynacie. W naczyniu zagotowujemy wodę z dodatkiem soli, cukru, octu, i ziół.


Odstawiamy do wystudzenia. Ja niestety zrobiłam mięso, piekąc je i dodałam papryki, cebuli, i dopiero na drugi dzień, jak zaczęły puszczać włożyłam do kąpieli wodnej i gotowałam godz, myślę że jeszcze raz muszę to powtórzyć. Ciekawe czy dadzą się zjeść.


Wprawdzie mają wytrzymać góra tygodnie, ale możecie mnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty