Pyszna sezonowa zupa z botwinki. Bardzo szybka w przygotowaniu. Dwie propozycje na łatwe i szybkie dania z pierwszej młodej botwonki z malutkimi buraczkami.
Druga to tarta na cieście francuskim z botwinką, kozim serem i koperkiem. Lekka, wiosenna zupa z młodych buraczków, o pięknym kolorze.
Jest bardzo szybka do przygotowania. Polecam podawać ją z jajkiem na twardo. Typowo wiosenna zupa z botwinki, czyli z młodziutkich buraków, które gotujemy wraz z listkami. To poza smakiem jej wielki atut, bo kto chce spędzać w kuchni cały dzień na gotowaniu, kiedy za oknem piękna pogoda.
Bowiem połączenie z ziemniakami i marchwią gwarantuje, że zupa botwinkowa uda się wyśmienicie i może śmiało zastąpić rosół podczas niedzielnego obiadu. Wydrukuj ten przepis na botwinkową zupę zabielaną śmietaną! Lekka i orzeźwiająca, a przy okazji bogata w beta-karoten zupa.
Gdy tylko w sklepach pojawi się botwina, grzechem byłoby z niej nie skorzystać.
Taką gotowała moja babcia. Ten przepis w ogóle się nie zdezaktualizował! Jak zrobić zupę z botwinką na obiad krok po kroku. Mój przepis na zupę botwinkę jest bardzo prosty i sprawdzony. Tylko raz w roku mamy okazję zajadać się tą niezwykle szybką do zrobienia i super pyszną zupą nowalijkową.
O cudownym kolorze, delikatnym smaku, aromacie pobudzającym kubki smakowe. Chrupkie łodyżki botwinki rozwieją wszelką nudę, z jaką może się zupa kojarzyć. Zupa będąca synonimem lata. Podana z ugotowanym jajkiem stanie się, nie tylko smaczną i cieszącą oczy, ale również sycącą, potrawą.
Wszystko to jest takie pachnące, chrupiące, weź mnie zjedz. Dziś botwinkowa zupa z ziemniakami. Nawet nie wiedziałam, że skubana jeszcze gdzieś może rosnąć (botwinka znaczy). Rośnie, rośnie i jest przepyszna.
Dzisiejsza zupa jest o tyle fajna, że można sobie ją zjeść na zimno, lekko podgrzaną lub gorącą. Co ciekawe, w tej wersji zupy wykorzystasz jajko nie kurze, lecz… przepiórcze. Kiedy na targu zobaczyłam piękne i młode listki buraczków, nie mogłam przejść obok nich obojętnie.
Przepisy, jak zrobić - Smaker.
Pomysł i ochota na domową zupę z. Przygotuj zatem bulion, jeśli nie masz gotowego. Sprawdzi się również domowy bulion warzywny (przepis znajdziesz tutaj). W ostateczności przygotuj bulion z kostki (najlepiej z kostki ekologicznej), wg opisu na opakowaniu.
Najlepszy jest bulion domowy, np. Wytnij liście i oddziel łodygi od buraków. Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w kostkę o grubości cm. Marchew obierz i pokrój w plastry o grubości cm. Botwinkę dokładnie umyj.
Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Do wywaru wrzucamy botwinkę i od razu dodajemy do zupy ocet winny( dzięki niemu zupa będzie miała kolor czerwony, a nie bury). Zupkę gotujemy jeszcze przez ok.
Obrane ziemniaki pokroić w małą kostkę i zacząć je gotować. Uwielbiam botwinkę i co roku czekam na nią z utęsknieniem! Do wody wrzucić kostkę rosołową, liść laurowy i ziele angielskie. Gotować póki ziemniaki nie zmiękną.
Pierwsze co przyszło mi na myśl to chłodnik,.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.