poniedziałek, 10 grudnia 2018

Zurek wielkanocny z butelki

Przepis pokrywa się z moim z tym, że białą kiełbasę dodaję na samym końcu zgodnie z zasadą, że należy ją parzyć, bo długie gotowanie pozbawia smaku. Jeśli żurek ma być daniem obiadowym, to smacznie jest ugotować ziemniaki oddzielnie i podać w misce okraszone skwarkami z cebulką. Podoba mi się Pana blog. Gotujemy wywar około minut.


Białą kiełbasę myjemy i wrzucamy do gotującego się wywaru. Po około minutach wlewamy żurek z butelki, doprowadzamy do wrzenia, od czasu do czasu mieszając. Na koniec wciskamy ząbki czosnku.


Potem dać żurek z butelki według przepisu producenta. Wlewamy go tyle, w zależności od tego jaką chcemy mieć kwaśność. Dolewamy trochę wywaru do śmietany, by się nie zważyło) i gotujemy do zakipienia. Dodajemy trochę majeranku. Zmniejszyć gaz i parzyć przez minut.


Dołożyć grzyby, nakłutą widelcem białą kiełbasę, żeberka, liście laurowe, ziele angielskie. Wielkanoc, a to najlepszy czas na ugotowanie pysznego, armatycznego żurku. Nie wiesz, jak zrobić najlepszy żurek z jajkiem i kiełbasą! Ważny jest zakwas, który nadaje mu odpowiedniego smaku i aromatu. Duża ilość majeranku oraz tartego chrzanu gwarantuje sukces w jego przygotowaniu!


Zobacz nasze przepisy na Polki. Kiełbasę wraz z przyprawami, marchewką, ziemniakami i czosnkiem zalać wodą i gotować przez około minut. Następnie wyjąć z wywaru kiełbasę i warzywa, dodać dobrze wymieszany zakwas z butelki – ewentualnie zupę dopełnić wodą, w sumie powinniśmy uzyskać około litrów płynu.


Historia z żurem ma drugie dno. Mój luby ma swoją teorię na temat j. Według jego teorii jest żurek, żur:samotny, żonaty i barszcz biały. Mnie te jego subtelności nie obchodzą ale w jego wykonaniu to żur na pewno żurem nie był. Mądrości chłopa który nie gotuje. This feature is not available right now.


Zupy Żurek wielkanocny z pieczoną białą kiełbas. Pani Magdo serdeczne dzięki za przepis. Kiełbasę ugotowałem w reszcie rosołu z poprzedniego dnia a ziemniaki dodałem wraz z “wkładkę podsmażaną” i wszystko na koniec doprawiłem maggi zamiast soli (bo lubię choć niezdrowa).


Rodzinie dałem z jajkiem ale sobie podsmażyłem grzanki z chleba. Przepis Magdy Gessler na wielkanocny żurek na prawdziwym, domowym zakwasie! Wypróbuj żurek z dodatkiem grzybów, z kiełbasą i jajkiem, doprawiony aromatycznym majerankiem.


Gwarantujemy, że żurek na Wielkanoc według przepisu Magdy Gessler zrobi furorę wśród gości! Jak się zagotuje smakujemy i solimy (teraz bo czasami zakwas jest słony no i czosnek był z solą), doprawiamy pieprzem, posypujemy majerankiem (dużo - jedna paczka co najmniej). Podajemy z chlebem i ewentualnie z jakiem na twardo. A jak ktoś lubi biały barszcz z suszonymi grzybami - to polecam mój przepis na soku z kiszonej kapusty.


Do bulionu (woda i kostki rosołowe) dodajemy: schab, pokrojone w kostkę boczek i kiełbasę, namoczone i pokrojone grzyby, przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i pokrojony drobno czosnek. Wielkanocny, tradycyjna zupa podawana na Wielkanoc tylko na wywarze z białej kiełbasy. Jak upiec kiełbasę z żurku (białą, ugotowaną w wywarze): ponacinać ją nożem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 2stopni C piekarnika. Piec przez około minut aż się zrumieni. Podawać z cebulą zeszkloną na oleju lub na oleju z dodatkiem pokrojonego boczku wyjętego z wywaru.


Dzisiaj przepis na żurek wielkanocny. Nie taki zwykły a prawdziwy żurek wielkanocny na białej kiełbasie, z wędzonką, chrzanem, idealny! Charakterystyczny kwaśny smak zupy sprawia, że jest ona faworytką wszystkich miłośników wyrazistych kompozycji kulinarnych. Pyszny, pożywny żurek wiejski z białą kiełbasą możemy potraktować jak danie z jednego garnka, bo podajemy go z porcją mięsa (wędzony boczek i białe kiełbaski podsmażone z cebulą) oraz zrumienionymi ziemniaczkami z patelni (można dodać do nich nieco majeranku). Od lat mieszkam w Danii, zadko jem zurek ,ktory uwiebiam,bo nie ma w Danni kwasu,W listopadzie bylam w Polsce i zakupilam cale mnostwo kwasu w sloiczach,jak rowniez polska prawdziwa kielbase.


Ugotowalam ,zaprosilam przyjaciol dunskich i wszyscy sie zachwycili. Nie zostala ani jedna lyzka. Chwilę gotujemy, aż smaki przegryzą się. Na samym końcu zabielamy zupę śmietaną wymieszaną z mąką (mąkę można pominąć) i kilkoma łyżkami płynu z żurku.


Takiego wiecie zrobionego z żytniej mąki z wodą. Kiedyś w sumie chyba sam spróbuję go zrobić. No ale miałem kupny, całkiem godnie się prezentował więc przyszła w końcu pora na żurek. Oj, aj, ech i takie tam. Bo inaczej nie potrafię oddać jaką sprawił frajdę mojemu podniebieniu.


Po ugotowaniu kiełbasy- wyjąć ją z garnka i wlać żur z butelki, zagotować, zaprawić śmietaną wymieszaną z łyżką mąki. Przepis Na Zurek Z Butelki - informacje, zdjęcia, materiały video. Kwaśny, aromatyczny, pachnący wędzonką, zawsze jest wyjątkowy. W wielu domach przepis na żurek wielkanocny przekazywany jest z pokolenia na pokolenie, jednak młodsze pokolenia zapominają o prostym przepisie. Wiele osób robi żurek z paczki.


Myślę, że jest to spowodowane brakiem czasu. Sporo ludzi nie wie też, jak przygotować. Tradycyjnie podawany jest on w chlebie, jednak przeważnie serwowany jest na talerzach. Ma on wiele odmian jednak do składników, bez których nie może się obyć należy zakwas z mąki żytniej. Najlepsze żurki to te przygotowane na wywarze pozostałym z gotowania boczku, szynki czy kiełbasy.


Do garnka wlej litra wody i żurek z butelki, wrzuć listki laurowe, ziela angielskiego i surową białą kiełbasę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty