wtorek, 25 grudnia 2018

Makowiec na szybko

Jest idealnym rozwiązaniem dla osób zabieganych i zapracowanych. Jest lekki, puszysty, wilgotny a co ważne nie dodaje się do niego ani mąki ani tłuszczu. I mimo, iż przygotowany z półproduktu jest pyszny.


W misce połączyć bułkę tartą, kakao, zmielone migdały i proszek do pieczenia. Jajka z cukrem ubić na puszystą masę (tak by nie spadała z widełek miksera).

Miksując na najwolniejszych obrotach dodawać po łyżce masy makowej. Na końcu dodać składniki i miksować tylko do połączenia się składników. Przepis na szybki makowiec na kruchym cieście.


Ja użyłam gotowej masy makowej, którą dostałam od firmy Helio. Oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Kuchnia z widokiem na ogród.


Tego pysznego makowca szykuję zazwyczaj na Święta, jednak warto skusić się na taki wypiek również na inne okazje. To prosty i szybki przepis na makowiec.

Nie ma potrzeby szykowania zaczynu. Można też użyć gotowej masy makowej z puszki. Dla zabieganych, którzy nie znaleźli mielonego maku polecam szybki makowiec oparty na gotowej masie z puszki – składniki zostały dobrane specjalnie do mas kupnych, dlatego nie musicie obawiać się, że makowiec wyjdzie za słodki. Można przygotować go bardzo szybko – nawet w Wigilię rano, a co ważniejsze nie odbiega jakościowo.


Tylko trzy składniki potrzebne są do jego przygotowania! Trochę mnie tu nie było, więc w ramach przeprosin proponuję przepis na szybki makowiec. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na makowiec na szybko.


Dodane przez czarnadora w: Tylko o kuchni. Niezwykle smaczny makowiec. Wilgotny, długo zachowujący świeżość, lepszy niż z cukierni! Nie zdarzyło się jeszcze, by się nie udał, to mój popisowy numer :-).


Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię. Z przepisu wychodzą aż makowce.


Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić. Pyszny, wilgotny, delikatny makowiec z dodatkiem zmielonych orzechów.

Sama warstwa pysznego maku, bez ciasta. Dziś prosty makowiec bez pieczenia z miodem i bakaliami. Zaskoczę Was pewnie, ale w tym roku zamiast po czarny sięgnęłam po biały mak (bo mi zalegał) i wyszło to super dobrze! Makowiec jest bezglutenowy.


Piekarnik ustawić na 1st. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Mak zalać mlekiem i gotować na małym ogniu mieszając ok. Mleko powinno się wchłonąć. Gdyby następowało to szybko i masa stawała się całkiem sucha – płyn nieco uzupełniać.


Witam w Nowym Roku :) Dziś Święto Trzech Króli i zarazem pierwszy długi weekend tego roku. Szybki makowiec japoński. Zapraszam na bardzo szybki i prosty w wykonaniu makowiec z jabłkami, zwany też makowcem japońskim. Najlepszy makowiec na kruchym spodzie, z lukrową dekoracją z kandyzowanej skórki pomarańczowej. Ciasto bardzo smaczne, wilgotne i aromatyczne.


U mnie pojawił się na stole świątecznym, do przepisu bardzo chętnie wrócę w przyszłości :-). Idealnie wilgotny, mięsisty, bezproblemowy w pieczeniu. Sernik i makowiec według Agnieszki wchodzą do mojego zeszytu z przepisami.


Kupiłam też Pani książkę, świetnie się czyta i często do niej zaglądam, tak po prostu, żeby przechwycić dobrą energię. W nowym roku życzę Pani wielu pomysłów na takie fantastyczne przepisy i oczywiście zdrowia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty