Bulion warzywny zagotować z dodatkiem liści laurowych i ziaren pieprzu. Do bulionu włożyć białą kiełbasę parzyć na małym ogniu przez minut. Wyjąć kiełbasę z wywaru. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym!
Oj tak, żurek z biała kiełbasą taką gotowaną lub parzoną oraz boczkiem podsmażonym na patelni jest absolutną klasyką kuchni polskiej.
Składniki: 4g białej kiełbasy, duża marchew, duże ziemniaki, łyżka masła klarowanego, 6ml zakwasu na żur, łyżki przyprawy do żurku, sól, pieprz Żurek na białej kiełbasie - przepis ze Smaker. Najlepiej wybrać tradycyjny i sprawdzony przepis na. Po upływie minut wyjąć kiełbasę, natomiast wywar gotować kolejne minut.
Następnie dodać barszcz biały, chrzan, majeranek, kminek, pieprz i sól, zagotować, a pod koniec gotowania zabielić śmietaną. Na talerzach umieścić pokrojoną w plasterki kiełbasę oraz cząstki jajek, zalać gorącą zupą. Wielkanoc, przepisy wielkanocne.
Opis przepisu: Autor: WINIARY Świąteczno-niedzielny żurek z chrzanem, białą kiełbasą i jajkiem na twardo łatwo przygotować, gdy mamy w kuchni Żurek Nasza Specjalność WINIARY. Chrzanowy żurek gotujemy na wywarze z białej kiełbasy, którą potem kroimy na plasterki i podajemy do zupy razem z ćwiartkami jajek.
Całość ozdabiamy kleksem śmietany chrzanowej i posypujemy natką. Dołożyć grzyby, nakłutą widelcem białą kiełbasę, żeberka, liście laurowe, ziele angielskie. Białą kiełbasę pokroić na plasterki lub kawałki i dodać do żuru. Całość doprawić chrzanem, solą, pieprzem i majerankiem. Można dodać pokrojone w kostkę i ugotowane oddzielnie ziemniaki.
Lista przepisów na żurek z chrzanem i białą kiełbasą z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Sprawdzi się także na codzienny obiad. Wbrew pozorom jest bardzo delikatna (ja nie przepadam za chrzanem, a bardzo mi posmakowała), w dodatku robi się ją wyjątkowo prosto. Z tak bogatą wkładką zmienia się rzeczywiście w bardzo treściwe danie;) Podaję na gorąco, czasem z ziemniakami (ugotowanymi w zupie), czasem z chlebem, ale zawsze z wędzonką oraz.
Podawaj z ugotowanymi osobno ziemniakami. Mogą być pokrojone w kostkę, a może to być puree ziemniaczane ze skwarkami. UREK NA BIAŁEJ KIEŁBASIE. Twoje dane osobowe przetwarzane są na podstawie Twojej zgody oraz prawnie uzasadnionego interesu Unilever, tj. Konczi Dodaj do ulubionych Wybierz listę: Zapisz.
I tu świetnie sprawdzi się Żurek WINIARY!
Ugotuj wywar z białej kiełbasy i dodaj do niego żurek, a pysznym posiłkiem będziesz się cieszyć w mniej niż pół godziny. Możesz również zaserwować swoim bliskim tradycyjny żurek z ziemniakami i na przykład z dodatkiem boczku lub żeberek – postaw na dodatki, które najbardziej lubisz. W moim rodzinnym domu nie jedliśmy barszczu białego w Święta, dlatego postanowiłam w tym roku urozmaicić nieco świąteczne menu i przygotować barszcz na domowych zakwasie. Przepis na żurek z chrzanem i białą kiełbasą.
Składniki na żurek: - 3g białej kiełbasy - szklanki zakwasu na żur - łyżki tartego chrzanu - ugotowane na twardo jajka - 1ml śmietany - łyżka oleju - łyżeczki. Dobry zakwas podstawą przepisu na żurek z białą kiełbasą Zakwas to obowiązkowy i najważniejszy składnik tej tradycyjnej polskiej zupy. Niezależnie od tego czy będzie to żurek z białą kiełbasą surową lub gotowaną, czy żurek z białą kiełbasą i chrzanem, bardzo ważne jest, aby przygotować do niego dobry zakwas.
Do gotującego się bulionu włóż kiełbasę, liść laurowy, gotuj ok. Wyjmij kiełbasę, wywar przecedź, wlej żur, dodaj cebulę i zagotuj, często mieszając. Dopraw śmietaną, roztartym ząbkiem czosnku, solą, pieprzem i chrzanem. Zupę podawaj z połówkami jaj ugotowanych na twardo i pokrojoną w plastry kiełbasą.
Najlepszy będzie przygotowany na domowym zakwasie, jest pyszny, łatwy i szybki w przygotowaniu a moje dzieci za nim. Teraz planujemy jak podać - z całą kiełbasą czy drobno pokrojoną. Jak kielbasa się ugotuje to albo wyjmujemy i kroimy w kostkę albo nie :-).
Jajeczka przepiórcze ugotowałam na twardo i obrałam gdy wystygły. Przygotowanie: minut Porcja: 2kcal. To bardzo sycąca i kwaśna polewka, którą doceni prawdziwy amator zakwasu i żurku. To zupa konkretna, ale bardzo pyszna, którą najlepiej serwować z jajkiem gotowanym.
Aromatyczny świąteczny żur na zakwasie pszennym z białą kiełbasą, jajkiem i majerankiem. Klasyczny przepis na żurek z jajkiem i białą kiełbasą na zakwasie. Prawdziwy, tradycyjny żur na białej kiełbasie jest gęsty i odpowiednio kwaśny w smaku. Oto mój, wypróbowany przepis na żurek na zakwasie pszennym, doprawiony majerankiem, tartym chrzanem, czosnkiem oraz nasionami kopru. Na wędzonce, z dodatkiem białej kiełbasy i jajka!
Komentarze (6) dodaj komentarz. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Nie wiesz, jak zrobić najlepszy żurek z jajkiem i kiełbasą!
Ważny jest zakwas, który nadaje mu odpowiedniego smaku i aromatu. Duża ilość majeranku oraz tartego chrzanu gwarantuje sukces w jego przygotowaniu! Zobacz nasze przepisy na Polki. Paszczaka zawsze wychodzi!
Witam, z przepisu wychodzi tyle kiełbasek co na zdjęciu, po parzeniu wyjąć z wody (kiedyś zostawiłem w wodzie to cała sól wyszła do wody :) pozdrawiam i smacznego Michał.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.