To moje ulubione ciasto z dzieciństwa, które piekła często moja babcia. Ten makowiec lubię szczególnie za to, że jest soczysty i bez ciasta. Sama pyszna, wilgotna masa makowa.
Ciasto jest wysokie, dlatego proszę nie przerażać się ilością użytych składników. Smaczny i wilgotny - a takie ciasta lubimy.
Mąż nawet bardziej, choć nawet ja nie miałam powodów, by kręcić nosem ;-). Nie smakują Ci ciasta, wręcz ich nie znosisz? Ubóstwiasz za to wilgotne wypieki? Jeżeli tak, makowiec japoński na pewno przypadnie Ci do gustu. Zaprzyjaźnią się z nim osoby, które lubią mak, bakalie oraz jabłka.
Chyba jakoś zawsze stawiałam na makowiec klasyczny i jakoś z makowcem japońskim było nie po drodze. No i mak i jabłka i nie ma w tym wszystkim ciasta, to jakoś tak nie po Bożemu #128521; Tymczasem makowiec z jabłkami smakuje niemal identycznie jak tradycyjna strucla z makiem.
Przepis na ciasto japońskie. Za typowymi struclami makowymi nie przepadam. Ciasto japońskie jest po prostu pyszne, bo wilgotne od jabłek, z mnóstwem bakalii oraz z wyraźną migdałową nutą. Podstawą ciasta jest mak lub też jak w moim przypadku gotowa masa makowa. Zobacz naszą bazę wyselekcjonowanych przepisów na Ciasta z jabłkami, sprawdź opinie na ich temat oraz wybierz najlepszy przepis dla siebie.
Tradycyjnie kolejne Święta Bożego Narodzenia nie obejdą się bez makowca. Więc zamiast kruchego ciasta będzie miękkie i delikatne wręcz puchowe czyli makowiec japoński. Rewelacja jeśli ktoś lubi mokre c Zobacz więcej.
Ten oryginalny makowiec z jabłkami różni się nieco od tradycyjnych makowców, ale nie ustępuje im smakiem. Nie używa się do niego mąki, tylko delikatnej kaszy manny, startych jabłek, rodzynek i mielonego maku, które miesza się razem z białkami i Proszkiem do pieczenia WINIARY na puszystą masę. Makowiec rozpływa się w ustach.
Po upieczeniu jeszcze ciepłe ciasto. Ciasto z makiem i jabłkami jest idealnie wilgotne i niezwykle smaczne, bo jego podstawą jest kompozycja dwóch składników – maku i jabłek – które pasują do siebie jak żadne inne. Zamiast kaszy manny użyłam budyniu w proszku i kleiku kukurydzianego. Polecam wszystkim, nie tylko osobom na diecie bezglutenowej.
Na dole znajdziecie sposób przygotowania w Thermomixie.
Takie makowce są doskonałym pomysłem na ciasto na świąteczny stół, ale nie tylko. Każda inna okazja jest równie dobra! Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj niedużą ilość mleka.
Rozsmaruj na wierzchu ciasta i odstaw aby zastygło. Użyłam kwadratowej tortownicy 24x2 przez co ciasto jest dosyć wysokie. Znajdziesz tu najlepsze i sprawdzone przeze mnie przepisy ze zdjęciami na pachnące miodem i migdałami pyszne makowce, ciasta i strucle z makiem. Wielkanocne, strucla drożdżowa z makiem, babka makowa, a także makowce na biszkopcie oraz na cieście.
To praktycznie sama masa makowa, choć można go też upiec na cienkim k. Połowę ciasta przełożyć do przygotowanej foremki, delikatnie wyrównać powierzchnię. Na ciasto ułożyć połowę lub trochę wiecej jabłek, część jabłek lekko powciskać w ciasto. Na jabłka wyłożyć resztę ciasta i na wierzch ułożyć pozostałe jabłka, można lekko powciskać, tak aby wystawały z ciasta. Jednak makowiec z jabłkiem jest z zasady wilgotny. Ciasto jednak ma jedną wielką wadę - mianowicie zbyt szybko znika!
Zarówno w czasie Świąt, ale nie tylko. Uwielbiam takie mokre, ciężkie, zimne makowce. Kwaśne jabłka łagodnie podkreślają smak maku, a ich obecność powoduje, że ciasto jest przyjemnie wilgotne. Interesujące urozmaicenie tak klasycznego ciasta.
Ja, jako dziecko zawsze wyjadałam sam mak z ciasta – w tym przypadku nie muszę tego robić, maku jest mnóstwo. Wilgotny od jabłek, aromatyczny za sprawą domowej masy makowej i pełen bakalii, które się w niej znajdują. Idealny wypiek do popołudniowej herbatki lub na świąteczny stół.
MAKOWIEC JAPOŃSKI (Z JABŁKAMI) – NAJLEPSZY PRZEPIS – ŚWIĘTA Z JOLĄ – Odcinek – dla wszystkich, których marzeniem jest przygotowanie idealnej wigilii i świąt postanowiłam przygotować serię filmów świątecznych. Sprawdzony przepis prosto z bloga Justmydelicious. W filmach, krok po kroku, pokazuję jak przygotować najlepsze świąteczne potrawy Zapraszam do gotowania ze mną i udostępniania filmów dalej W siódmym. Dzieje się tak za przyczyną dodatku tartych jabłek. Czy ciasta z jabłkami mogą jeszcze kogoś czymś zaskoczyć?
Wydawać by się mogło, że wiemy o nich wszystko. Znamy ten smak od małego. A jednak przepisów na ciasta z jabłkami nadal przybywa, przybierają nowe formy, nie pozwalają na kulinarną nudę. Udekorowane miodową polewą kajmakową słodzoną miodem.
Można zrobić go na wcześniej upieczonym kruchym spodzie. Obok tradycyjnej szarlotki na kruchym cieście, znajdziesz tu nowatorską i ekspresową szarlotkę z patelni (taką na jeden gryz, całą dla ciebie), znajdziesz szarlotkę z bezą, a także bardziej nowatorskie wersje, np. Ale ciasta z jabłkami to także murzynek, makowiec albo ciasto dyniowe.
Polecam , warto:) puszka gotowej masy makowej z bakaliami 8g dag masła jajek dag jabłek - po obraniu łyżek grysiku łyżeczka proszku do pieczenia dag drobnego cukru sztuk herbatników polewa czekoladowa marcepan lub mielone migdały Z jajek oddzielam białka od żółtek, żółtka. Ciasto biszkoptowe z jabłkami rewelacyjnie pasuje do makowej, bakaliowej masy. Sekretem udanego i bardzo puszystego biszkoptu jest ubita na sztywno piana z białek i delikatne łączenie jej z pozostałymi składnikami.
Przesianie mąki to również kluczowy element pieczenia biszkoptów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.