Ostatnio na pol kilo go maku dalam zoltek z duzych jaj i bylo dobrze. Jesli masz wiecej maku doloz tak jedno zlotko na kazde 10deko go maku. Nieskomplikowane, a takie pyszne.
Pieczemy w temperaturze 1stopni przez minut z. Proponuję dziś przepis na bardzo proste i smaczne ciasto z suchym makiem.
Dzisiaj u mnie bezglutenowy makowiec z samego maku czyli zapieczonej masy makowej bez ciasta. To ciasto odświętne ale i wspaniałe dla alergików! Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na makowiec bez maku. Przepis na makowiec bez mąki. Sama warstwa pysznego maku, bez ciasta.
Mak u mnie od razu wchłonął całe mleko i masa była dosyć gęsta. Makowiec jest bezglutenowy. Cały czas podgrzewając mak i pamiętając o mieszaniu dodajemy: posiekane drobno orzechy, podprażone i migdały.
Wypróbowałam przepisu na makowiec z jabłkami i jakież szczęście mnie spotkało po wyjęciu ciasta z piekarnika. Smak i wigotność jest cudna. Jakie bakalie dodać do maku? Pyszny, wilgotny, delikatny makowiec z dodatkiem zmielonych orzechów. O ostatecznym smaku makowca decydują bakalie, które dodaje się do masy – konieczne są siekane orzechy włoskie, laskowe, kandyzowana skórka pomarańczowa, rodzynki wymoczone w rumie.
Można też dodać migdały czy pokrojone figi. To moje ulubione ciasto z dzieciństwa, które piekła często moja babcia. Ten makowiec lubię szczególnie za to, że jest soczysty i bez ciasta. Sama pyszna, wilgotna masa makowa.
Ciasto jest wysokie, dlatego proszę nie przerażać się ilością użytych składników. Mój następny robot będzie miał na pewno maszynkę do mielenia, a tymczasem skorzystałam z gotowej masy makowej - dzięki temu makowiec robi się ekspresowo. Jeśli wolicie sami mielić mak, wówczas trochę więcej czasu trzeba będzie poświęcić na jego wykonanie (drugą wersję przepisu zamieszczam na końcu). W tym czasie utrzeć na puch masło z pudrem.
Następnie wciąż ucierając dodawać po jednym żółtku. Obrane jabłka zetrzeć na tarce jarzynowej (duże oczka), solidnie odcisnąć z nadmiaru soku i wymieszać z wystudzonym makiem. Nie polecam kupnych mas makowych w puszkach.
Większość jest przesłodzona, zbyt wodnista a część zawiera środki konserwujace. Jest to niestety najczęstsza przyczyna Waszych niepowodzeń podczas przygotowywania ciast z makiem. Jeśli chcecie sobie uprościć pracę, polecam zakup go, zmielonego już maku (o czym w przepisie poniżej). Jeśli lubicie nadzienie z makowca to jest to ciasto dla Was! Wspaniałe, wilgotne i smakowite połączenie maku i jabłek.
W wersji świątecznej, wzbogacone dodatkowo bakaliami, będzie na pewno wspaniałym ukoronowaniem uroczystej wieczerzy :) Prezentowane ciasto z przepisu Joanny (autorka bloga Domowe Wypieki) piekłam już wielokrotnie. Za każdym razem wzbudzało zachwyt domowników i. Lista przepisów na masa makowa mielonego maku z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Pamiętaj, że przed pieczeniem ciast z większą ilością maku masę warto wymieszać z ubitymi na sztywno białkami jajek. Masa makowa z ubitymi białkami nie kruszy się po upieczeniu i jest zwarta.
Dla zabieganych, którzy nie znaleźli mielonego maku polecam szybki makowiec oparty na gotowej masie z puszki – składniki zostały dobrane specjalnie do mas kupnych, dlatego nie musicie obawiać się, że makowiec wyjdzie za słodki. Marek Kapturzak, ekspert z firmy VOG, podpowiada, jak w prosty i szybki sposób przyrządzić perfekcyjne ciasto. Podaje także przepis na makowca. Mówiąc makowiec, najczęściej mamy na myśli tradycyjną struclę o specyficznym smaku.
Mak możemy jednak zastosować w zupełnie odmienionej formie. Jeśli szukasz prostych wypieków na Boże Narodzenie, z pewnością zainteresuje Cię przepis na makowiec z całego maku. Jest to ciasto ucierane, które nie wymaga wyszukanych składników, a jego przygotowanie opiera się zaledwie na trzech krokach.
Dodajemy do niej masło, żółtka, cukier puder oraz proszek do pieczenia. Składniki najpierw siekamy nożem, a następnie zagniatamy w dłoniach do uzyskania jednolitego ciasta. Gotowe dzielimy na dwie części. MAKOWIEC JAPOŃSKI (Z JABŁKAMI) – NAJLEPSZY PRZEPIS – ŚWIĘTA Z JOLĄ – Odcinek – dla wszystkich, których marzeniem jest przygotowanie idealnej wigilii i świąt postanowiłam przygotować serię filmów świątecznych.
W filmach, krok po kroku, pokazuję jak przygotować najlepsze świąteczne potrawy Zapraszam do gotowania ze mną i udostępniania filmów dalej W siódmym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.