czwartek, 6 grudnia 2018

Pasta z papryki chili

Pasta z papryki chili

Nie dotykaj z zewnątrz naczynia, do którego wrzucasz oczyszczone chili. Po zakończeniu czyszczenia, narzędzia porządnie myj najpierw w zimnej wodzie bieżącej, potem dopiero w ciepłej( jeszcze w rękawiczkach) i rękawiczki wyrzuć. Dziś proponuję Wam przygotowanie pasty z tuńczyka, twarożku, cebuli i papryki. Czas przetworów na zimę zaczął się u nas jakiś czas temu, teraz przyszła pora na przetwory z papryki. Podam Wam szybki i prosty przepis na pikantną pastę z papryki przypominającą wyglądem, smakiem i aromatem turecki Biber salçası (koncentrat z papryki).


Pasta z papryki chili

Pasta paprykowa do słoików najlepsza. Paprykę umyć, osączyć, wyciąć gniazda nasienne, pokroić i wrzucić do malaksera. Clikmm połączenia różne są oczywiście dobre i wskazane, tylko obawiam się, że długotrwałe połączenie czosnku z ostrą papryką może spowodować gorycz. Tą pastę chili traktuję jako bazę wyjściową do różnych kombinacji, stosuję różne dodatki już po otwarciu słoiczka :świeżo starte jabłko, majonez, zwiększam ilość koncentratu pomidorowego, a i czosnek również. Paprykę oczyścić i zmielić przez maszynkę do mięsa (wybrać średnie sito).


Dodać sól, olej, cukier, utarty imbir i doprowadzić do wrzenia - gotować około minut. Po tym czasie dodać ocet, koncentrat pomidorowy, liście laurowe, przeciśnięty przez praskę czosnek i gotować jeszcze około minut. Biber salçası to popularna w tureckim regionie Anatolia pasta z czerwonych papryczek chilli lub długich słodkich czerwonych papryk oraz soli. Dodaje aromatom wielu potrawom, takim jak pide czy börek. Można stosować ją również jako smarowidło do chleba.


Sierpień i wrzesień to najlepszy czas, żeby zrobić przetwory z papryki. Papryka idealnie nadaje się do marynowania w occie i przygotowywania jej oliwie czy zalewie. Zachowuje kształt i smak. Mezze (meze) to rodzaj przystawek, tapas podanych na bliskim wschodzie.


Uprzednio upieczona i brana ze skórki, staje się idealnie miękka i nabiera słodyczy. To coś co idealnie sprawdza się do podjadania, szczególnie przy skrapianych alkoholem okolicznościach. Pikanta pasta chili na zimę.


Miałam nie robić już przetworów na zimę, ale dostałam papryczki chili, z których już w tym roku przygotowałam pyszny domowy sos sweet chili oraz pastę ze słodkiej papryki i papryczek chili. Gęsta i aromatyczna, swoją konsystencją przypomina przecier pomidorowy. Nie chciałam się powtarzać i zrobiłam diabelnie ostrą pastę, czyli przeciwieństwo do sweet chili sauce. Dla miłośników papryki mamy dzisiaj pyszną pastę, która może być super dodatkiem do kanapek, pizzy, mięs czy innych potraw :) Składniki: - kg czerwonej. Papryka chili (chilli), owoc jednej z odmian papryki (‘Chili’).


Peru, uprawiana na całym świecie ze wzg Zobacz więcej. Betti Blue Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Kuchnia Betti. Kolorowa sałatka z cukinii, marchewki i papryki.


Harissa to bardzo ostra pasta przygotowywana z papryczek chilli, z dodatkiem czosnku, kolendry, kminu rzymskiego i oliwy. Wykonanie: Ze słodkiej papryki usuwamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w cząstki. Choć jest używana także w innych krajach arabskich, harissa to przede wszystkich najważniejsza przyprawa w kuchni tunezyjskiej - jest niczym dla nas sól i pieprz. W gumowych rękawiczkach odkrawamy zielone końce papryczek chili i usuwamy nasiona.


Wkładamy do wysokiego naczynia dodajemy pokrojoną cebulę, koncentrat, sól, cukier oraz olej i miksujemy. Miąższ wkładamy do naczynia z resztą. Z przestudzonej papryki zdejmij skórkę, a miąższ przełóż do blendera. Papryczki chili odcedź z wody i osusz. Do blendera dodaj obrane ząbki czosnku, sól himalajską, kumin i kolendrę.


Pasta z papryki chili

Całość zmiksuj na gładką pastę. Rozgrzewa, dostarcza witamin (polecam wykorzystać do jej przygotowania przecier z pomidorów z własnego ogrodu) i poprawia nastrój swoim pięknym kolorem. Do celów kulinarnych i leczniczych możemy też przygotować pastę z papryki chili. Pół kilograma papryczek chili (bez ogonków) blendujemy razem z gniazdami nasiennymi.


Jak przygotować pastę z chilli? Dodajemy 3ml przecieru pomidorowego i pięć łyżek oleju. Z ostrych papryczek usuń szypułki i gniazda nasienne, a miąższ posiekaj na drobno i dodaj do upieczonej papryki. Obie papryki wlać do garnka i wymieszać. Do garnka wlewamy ocet, olej, cukier, sól.


Z papryką chili zrobić tak samo.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty