piątek, 21 grudnia 2018

Pieczona papryka marynowana na zimę

To jedne z tych przepisów, z którym wiążą się u mnie większe emocje. Pieczona papryka była jedną z moich największych porażek kulinarnych. No przynajmniej tych, które utkwiły mi znacząco w pamięci, to do tej wszytkie zakalce mówią szefie ;) Kilka lat temu postanowiłam przygotować sobie partię owej papryki na całą zimę.


Sposobów na zachowanie papryki na zimę jest kilka. Podajemy sprawdzone receptury na paprykowe przetwory. Co powiecie na aromatyczną pastę do chleba z grillowaną papryką i nie tylko?

Taka marynowana papryka świetnie smakuje i jest super dodatkiem do różnych dań. Papryka konserwowa na zimę – przepis. Do przetworów na zimę używamy z reguły papryki czerwonej, ale spokojnie możecie tez zamarynować paprykę żółtą, pomarańczową. Ja też robię taką paprykę i spokojnie zimę wytrzymuje. Myślę, że problemem może być nie do końca dopieczona ta papryka.


Ja wkładam do piekarnika już pociętą i trzymam aż skórka z ciemnieje, później wyjmuję, solę (dość mocno) odkładam na kilka minut do miski i obieram ze skórki. Zamiast marynowania, pysznie smakuje. Bardzo smaczna papryka, do zjedzenia solo lub jako dodatek.

Przygotowana w słoikach zasilać będzie półki domowej spiżarni, by w dowolnym momencie towarzyszyć nam jako dodatek do obiadu, sałatki czy kanapek. Marynowana papryka z cebulą i czosnkiem to idealny przepis na zimę. Zobacz sprawdzony przepis na marynowanie papryki we własnej kuchni. Ułóżcie papryki na blasze i pieczcie aż lekko zmiękną a skórka pociemnieje (to nada papryce lekko dymny posmak).


Przełóżcie papryki do miski i szczelnie przykryjcie ją folią, po czym odstawcie do ostygnięcia. Taki zabieg ułatwi potem zdejmowanie skórek. Przygotowanie dania papryka marynowana w occie (w słoiku na zimę) Obie cebule pokrój w piórka. Do słoików wsyp przyprawy.


Włóż po kilka piórek cebuli i ciasno układaj paprykę. Do każdego słoika dodaj po łyżce oleju. Jest coś magicznego w pieczonych warzywach, które dzięki temu zyskują na smaku. Stają się lekko przydymione i słodkie.


Tak dzieje się z pomidorami, dynią i papryką. Kolejnym powodem, dla którego piekę paprykę, jest skórka. To praktycznie jedyny sposób, by pozbyć się jej pozbyć. Część pokroiłam w kostkę, będzie do lecza czy rataruj na zimę, część w cienkie paski - do dań chińskich właśnie, a część zamroziłam w całości, uprzednio pozbawiając ją ogonków i gniazd nasiennych. Brak stałego dostępu do komputera powoduje iż nie jestem w stanie regularnie sprawdzać maili i odpowiadać na nie za co przepraszam.


Możemy się nią raczyć przez całą zimę.

Przekonaj się, że zrobienie papryki marynowanej wcale nie jest trudne. Poznaj przepis na marynowaną paprykę. I choć wydawać się może, że największą wartość mają świeże warzywa, papryka w occie również może nieść za sobą wiele korzyści, a kto wie, czy nie jeszcze więcej.


I nie jest trudna w przygotowaniu! Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na papryka pieczona marynowana w oliwie. Zimą słoiczek przygotowanej w ten sposób papryki posłuży jako dodatek do obiadu, sałatek czy kanapek.


Miękka, delikatna, słodka. O lekko wędzonym smaku i zapachu jest doskonałą przekąską, dodatkiem do kanapek, sałatek czy sosów do makaronu. Południowe Mazowsze to zagłębie paprykowe. Sezon na te kolorowe strąki już trwa, warto przygotować paprykowe przetwory na zimę.


Składniki zalewy zagotować, dorzucić umytą, pokrojoną w paski i pozbawioną gniazd nasiennych paprykę. Włożyć do słoików, dopełnić zalewą. Dzisiaj na stronie u mnie papryka marynowana w occie u nas mówi się na nią papryka konserwowa ale to kwestia przyzwyczajeń.


Można ją podawać jako przystawkę lub rozgnieść widelcem i dodać do twarożku albo dobrze odsączyć i ugotować z niej zupę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty