środa, 12 grudnia 2018

Makowiec bez ciasta z gotowej masy

Wszystkie składniki ciasta łączymy razem z makową masą z puszki, Budyniem o smaku waniliowym bez cukru WINIARY oraz garścią rodzynek, a na koniec z pianą (piana do makowca będzie lepsza, jeśli białka najpierw wstawimy do lodówki, a przed ubijaniem lekko posolimy). Ponieważ wiem, że chętnie sięgacie po szybkie przepisy i proste ciasta, przygotowałam dwie wersje nadzienia. Jedno z gotowej masy makowej z puszki i drugie tradycyjne, przygotowane z maku parzonego. Makowiec rozpływa się w ustach.


Przed podaniem możemy go posypać cukrem pudrem i ewentualnie udekorować.

Ja przygotowałam go z gotowej masy makowej, ale oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową. To moje ulubione ciasto z dzieciństwa, które piekła często moja babcia. Ten makowiec lubię szczególnie za to, że jest soczysty i bez ciasta.


Sama pyszna, wilgotna masa makowa. Lista przepisów na makowiec z gotowej masy makowej z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować!


Przepis na ciasto japońskie. Jednak niższy stopień trudności nie wiąże się z niższym stopniem jakości.

Wyrównujemy wierzch, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. Zapraszam na pyszny, wilgotny makowiec z brzoskwiniami i bezą migdałową. Przygotowałam go z gotowej masy makowej. Chociaż musimy przygotować parę warstw to uważam, że jest szybki w przygotowaniu.


Bardzo smaczny, aromatyczny i wszystkie smaki dobrze się ze sobą łączą. Każdą z nich rozwałkowujemy na cienki prostokąt, smarujemy białkiem i rozprowadzamy na nich masę makową, pozostawiając jednak z każdej strony ok. Gotowe masy są dość wodniste i przesłodzone, może być więc zbyt wilgotne i słodkie.


Polecam mak sypki, już zmielony (jest w większości dużych sklepów), a jeśli ma być gotowa masa, to należy zadbać aby była dobrej jakości. Jeśli chodzi o masę makową, to polecam przygotować dużą porcję masy i część z niej zamrozić na przyszłość. Wówczas pieczenie makowca jest jeszcze szybsze.


Pamiętaj, że taką masę możesz zawsze wzbogacić. Jeszcze nie wiem, ale moje serce na pewno krąży wokół tego ciasta. Za typowymi struclami makowymi nie przepadam.


Klasyczny makowiec na biszkoptowym spodzie. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta należy je odwrócić, aby biszkopt znajdował się na dole. To jeden z najłatwiejszych do przygotowania makowców, zwłaszcza jeśli mamy gotową już masę makową.


Białka ubijamy na sztywno, a następnie delikatnie mieszamy z masą makową.

Składniki te trzeba zmiksować na jednolitą masę. Masę wlewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Po schłodzeniu to oryginalne ciasto jest już gotowe do podania. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na makowce z gotowej masy makowej.


Po zrobieniu ciasta część do starcia wkładam do zamrażarki na dobre godziny-łatwiej się ściera zamrożone. Przełożone delikatnym, (nie za słodkim) kremem śmietankowym i oblane gęstym karmelem, wygląda i smakuje wyśmienicie! Oryginalny makowiec z masy makowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych makowców.


Zawsze sięgam po ten przepis, gdy mamy ochotę na jakąś słodką, makową pychotkę. Poza walorami smakowymi, do zalet makowego przekładańca, można zaliczyć jego podzielność! Jednym z pomysłów na japoński makowiec z jabłkami jest przepis, w którym istotne są bakalie i dużo soczystych jabłek.


W przeciwieństwie do klasycznej drożdżowej strucli z makiem to ciasto nie wysycha i zawsze jest wilgotne. Japoński – jest to rodzaj ciasta bez spodu z dodatkiem jabłek. Mogą być przygotowane zarówno w kostkę, jak i starte na tarce – w ten sposób nadadzą wypiekowi tekstury i wilgotności. Z gotowej masy makowej – to szybszy sposób na przygotowanie ciasta.


Należy zwrócić jednak uwagę na skład wybranej puszki oraz zawartość bakalii. Lubisz makowiec, ale jego przygotowanie jest zbyt czasochłonne? W takim razie koniecznie wypróbuj przepis na ciasto z gotowej masy makowej na kruchym spodzie. Piekłam na święta makowiec z jabłkami bez spodu. Zapomniałam dać mąkę pszenną i makowiec się kruszył.


W tym przepisie nie ma wcale mąki w masie makowej. Czy nie będzie się kruszył? Dałam też kaszę manną błyskawiczną bo nie było innej w sprzedaży.


Chcę zmniejszyć maksymalnie ilość cukru ile mogę. Tata Lubego ostatnio wręczył mi puszkę gotowej masy makowej i dał zadanie: upiecz jakieś ciasto. Nie bardzo wiedziałam jak się za to zabrać, ponieważ nie przepadamy za suchym makowcem, wolimy bardziej wilgotne ciasta.


W dodatku nie przepadam za gotowymi produktami, wolę zrobić sobie wszystko sama. Ciasto z makiem i jabłkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty