poniedziałek, 10 grudnia 2018

Uszka z grzybami przepis

Był już przepis na pyszny barszcz z kiszonych buraków z uszkami z kapustą i grzybami, dzisiaj pora na barszcz wigilijny z grzybowymi uszkami z suszonych borowików i zeszklonej cebulki. Babciny przepis na ciasto z maślaną nutą oraz suszone grzyby zbierane przez mojego Tatę sprawiają, że ich smak jest niezwykle wyjątkowy :) Takie uszka z grzybami można jeść nie tylko w święta! Uszka nadziewane grzybami pływające w postnym barszczu muszą zagościć również u nas. Jest przy nich sporo pracy, szczególnie jeśli chcemy przygotować malutkie uszka.


Tradycyjne uszka z grzybami gotowe! Uszka z grzybami gotować w osolonej wodzie aż do wypłynięcia na powierzchnię.

Jak zrobić wigilijne uszka z grzybami - sprawdzony przepis krok po kroku. Z tej ilości składników wychodzi dużo uszek. Uszka nie moga sie jednak stykac, bo w przeciwnym razie sie zlepia. Po okolo godzinach, wyjelam, skrecilam i wrzucilam swobodnie woreczki z uszkami do zamrazalnika. Zamrozone uszka wyjmujemy z woreczków i wrzucamy bezposrednio do wrzacej, osolonej wody z odrobina oleju, lekko mieszamy i gotujemy przez ok 3-minut, do miekkosci.


Przez moment zastanawiałam się, czy aby na pewno powinnam przygotować tutorial o tym, jak lepić uszka do barszczu. Już kiedyś opisywałam jak lepić pierogi, no ale pierogi to pierogi i nie każdy umie je sklejać. Sprawdzą się również jako składnik wielu codziennych dań.


Tym razem przyrządź je według poniższego przepisu.

Sekretem smaku uszek są suszone grzyby: boro, podgrzybki i prawdziwki sprawią, że farsz będzie wyjątkowo aromatyczny. Uszka nie za duże, nie za małe, tym razem mojej roboty, idealnie pasują do barszczu czerwonego, ale smakują też doskonale podane z gęstą śmietaną. Ja swoje uszka z grzybami wycinałam kieliszkiem od szampana, dlatego są dobre i do zupy, i jako samodzielne danie. Do przesianej mąki pszennej dodać jajko i oliwę z oliwek. Mieszając wszystko drewnianą łyżką wlewać wrzącą wodę.


Farsz z kapusty kiszonej z grzybami powinien mieć wyraźny i zdecydowany smak. Zagnieść ciasto (powinno wyjść luźniejsze, niż ciasto na makaron) i włożyć do lodówki na około godzinę. Wtedy danie będzie najsmaczniejsze. Przygotowujemy farsz: rozdrobnioną kapustę zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, nasiona kminku, ziarna pieprzu, gotujemy przez minut na dużym ogniu, cedzimy na sicie, odrzucamy liść laurowy oraz ziarna pieprzu. Uszka z kapustą i grzybami - ich wykonanie jest dość pracochłonne, ale ten wysiłek na pewno się opłaci!


Smak wigilijnych uszek dodawanych do barszczu wigilijnego jest niepowtarzalny i zawsze kojarzy się ze świętami. Jeśli chcesz powrócić do czasów dzieciństwa, do nostalgicznych wspomnień, koniecznie zrób uszka do barszczu. Polecam uszka ze świeżymi podgrzybkami.


Barszcz z uszkami nie potrawa nie tylko wigilijna. Zaczynamy od przygotowania farszu (można to zrobić poprzedniego dnia): grzyby płuczemy, zalewamy letnią wodą i moczymy kilka godzin, następnie gotujemy w tej samej wodzie ok. USZKA Z GRZYBAMI - PRZEPIS.


Uszka to niewielkie, gotowane w wodzie pierogi w kształcie ucha, wypełnione farszem, m. Nie wyobrażam sobie Wigilii bez barszczu z malutkimi i delikatnymi w smaku uszkami z grzybami.

Kochani, Święta już za chwilkę! A z uszkami jest tak, że spokojnie możemy je przechowywać w zamrażalniku. Nie musimy nic zostawiać na ostatnią chwilę. Z podanych proporcji wychodzi ok.


Bardzo jestem ciekawa czy u Was w domach do barszczu podaje się uszka czy paszteciki. Sprawdź składniki i instrukcje na KuchniaLidla. Dziś natomiast możecie podkraść od niej przepis na najlepsze uszka i pierogi z kapustą i grzybami. Ciasto z przepisu mamy jest bardzo miękkie i plastyczne. Dzięki temu pierogi i uszka bardzo łatwo się lepi.


Gdy pokazywałam Wam na instastories, że już lepimy pierogi i uszka, pytaliście mnie, czy potem je mrozimy. W niektórych regionach Polski dodatkiem do barszczu może. Wigilijne uszka z grzybami do barszczu: dla smakoszy. Do moich uszek użyłam podgrzybków, bo mają bardziej zdecydowany smak niż boro, ale i jedne i drugie grzyby świetnie nadają się do farszu.


Sprawdzony, tradycyjny przepis na świąteczny dodatek. Newsletter smaków życia. Uszka wigilijne to przepis, którego autorem jest: Magda Gessler.


Bądź z nami wszędzie tam gdzie jesteś i zapisz się do naszego newslettera. Niektórzy z Was zapewne mają swoje przepisy na ciasto do uszek, ale ja zachęcam Was do skorzystania z poniższego przepisu. Ciasto bowiem bardzo przyjemnie się wyrabia, jest miękkie i elastyczne. Tajemnicą sukcesu są drobno pokrojone składniki na farsz oraz sprężyste ciasto.


Należy również uważać, żeby nie przegotować uszek! Ta zupa od wielu lat pojawia się praktycznie w każdym domu, a uszka nadaję jej niepowtarzalny smak i aromat. Zobacz przepis na to proste i tradycyjne danie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty