czwartek, 27 grudnia 2018

Makowiec zawijany mokry

Pani Doroto makowce przepyszne! To mój pierwszy makowiec zawijany i od razu strzał w dziesiątkę. Smakuje dokładnie tak, jak mój ulubiony makowiec smakować powinien. Wilgotny, z dużą ilością maku, długo zachowuje świeżość. Przepis na makowiec zawijany.


Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię. Z przepisu wychodzą aż makowce. Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić.


Do nich właśnie należy tradycyjny makowiec zawijany, mokry, delikatny i miękki nawet następnego dnia. Psychologowie od lat alarmują, że okres przedświąteczny to jeden z bardziej stresujących momentów w roku (zaraz po ślubie, no ale ten zazwyczaj przydarza nam się rzadziej). Orginalnie w przepisie jest podany sposob przygotowania masy makowej ;ja poszlam. Mak obowiązkowo musi być, ale może w tym roku zdradzę mój ulubiony makowiec zawijany na rzecz czegoś innego? Jeszcze nie wiem, ale moje serce na pewno krąży wokół tego ciasta.


Przedstawiam mój prosty przepis na makowiec zawijany z ciasta drożdżowego. Ciasto jest proste i szybkie do zrobienia, bowiem nie ma potrzeby szykowania zaczynu. Do tego cudownie wygląda na Świątecznym stole. Makowiec wystarczy polać lukrem królewskim i posypać suchym makiem, a będzie się prezentował wspaniale. Makowiec jest pyszny, puszysty i wilgotny, także polecam wypróbować przepis i upiec taki makowiec na święta, makowiec jest naprawdę bardzo smaczny i wcale nie tak pracochłonny jakby się.


Zawijany makowiec z bakaliami to ciasto, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Puszyste ciasto, skrywające makowe nadzienie bogate w bakalie, obficie lukrowane to ulubione ciasto Polaków. W te święta wypróbuj przepis na makowiec z przepisu Magdy Gessler.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na przepis na pyszny mokry makowiec. Jest mięciutki i długo zachowuje świeżość. Makowiec zawijany Nasz ulubiony makowiec z ciasta drożdżowego podobnego do brioche, ale jeszcze delikatniejszego. Do makowca najlepiej przygotować domową masę makową, bo ta gotowa jest zbyt mokra, gorsza w smaku i może wyjść zakalec. Każdy makowiec należy piec osobno.


Na połączyć z ubitymi na twardo białkami i przelać do blachy. Mokry Makowiec Żółtka, margarynę oraz cukier utrzeć dodać mak, grysik, jabłka i bakalie. Piec w temperaturze 1stopni przez około 30min Smacznego! Zobacz filJak sprawdzić czy jajko jest świeże. O jedzeniu piszę, myślę i śnię!


U mnie spotykają się osoby na zdrowej diecie, w tym bezglutenowej, wegetariańskiej, wegańskiej oraz wielbiciele polskiej kuchni. Ja z uwagi na kontynuowanie diety, mam wręcz niedosyt i pozazdroszczę tym, którzy mogli się przejadać. Nie wiem jak u Was, ale u mnie w domu na Święta obowiązkowo musi być makowiec.


Jeszcze kilka lat temu królował tradycyjny drożdżowy, a od dwóch lat bezkonkurencyjnym faworytem jest ten oto wilgotny makowiec biszkoptowy. Połączyć dokładnie i mokre składniki dodając ok 3-łyżek mleka kokosowego do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ciasto bez którego wielu z Was nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia - makowiec zawijany, w moim regionie nazywany struclą z makiem. Ponieważ wiem, że chętnie sięgacie po szybkie przepisy i proste ciasta, przygotowałam dwie wersje nadzienia.


Jedno z gotowej masy makowej z puszki i drugie tradycyjne, przygotowane z maku parzonego. Dziś prosty makowiec bez pieczenia z miodem i bakaliami. Zaskoczę Was pewnie, ale w tym roku zamiast po czarny sięgnęłam po biały mak (bo mi zalegał) i wyszło to super dobrze!


Czy lepszy bedzie na ciescie kruchym? Czy ktos poratuje mnie super sprawdzonym przepisem na taki makowiec ? Aby polukrować wszystkie makowce należy proporcje potroić. Polewamy makowce lukrem, smarujemy z każdej strony silikonowym pędzelkiem. Na górę sypiemy skórkę pomarańczową pokrojoną w kostkę.


Kroimy dopiero po zastygnięciu lukru. Makowce można zamrozić, zawijając w folię spożywczą. Radziłabym zamrażać makowce bez lukru. Upieklam dzisiaj tego makowca a wlasciwie makowce:)Swietny przepis,wyglada i smakuje wspaniale! Dzieki rowniez za podanie zrodla,jak dla mnie bylo bardzo pomocne.


Jeszcze raz sedeczne dzieki za przepis i Wesolych Swiat! Ciesze sie Netka, ze makowce smakowaly, ja tez jeszcze nie raz wroce do tego przepisu:) Zdrowych i wesolych Swiat. Za typowymi struclami makowymi nie przepadam.


Ciasto japońskie jest po prostu pyszne, bo wilgotne od jabłek, z mnóstwem bakalii oraz z wyraźną migdałową nutą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty