Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek. Temperatury tłuszczu pilnowałem z termometrem. Druga próba od razu z większymi jajkami, bez żadnych kombinacji żeby było dokładnie jak w przepisie. Ciasto wyszło jeszcze twardsze, aż trudno było z nim pracować.
Do klasycznej wersji ciasteczek podaje się jako dodatek łyżkę owocowego dżemu. Przygotowuje się je też czasami w formie różyczek z odrobiną konfitury w środku. Jeśli masz ochotę na faworki, nie musisz czekać na karnawał. Karnawał już się zaczął, pora więc sięgnąć po karnawałowe przysmaki. Kruche, delikatne faworki na piwie z pewnością staną się hitem.
Uformowane faworki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienia. Gotowe odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy posypane cukrem pudrem. Zobacz filSałatka z tuńczykiem. Do wyrośnięte rozczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta.
Pod koniec dodajemy rozpuszczony tłuszcz. Następnie dodajemy proszek i spirytus oraz łyżki margaryny. Całość ciachamy nożem dodajemy tyle śmietany aby dobrze się połączyło tworząc jedną całość.
Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Nalewka z dojrzałych owoców czarnego bzu na spirytusie należy do grupy słodkich nalewek. Jednocześnie ma interesujący aromat i na pewno warta jest naszego nakładu pracy.
Zamiast spirytusu mozna dac piwo – ale wtedy jest proporcja 1:1. Wlac do przygotowanej maki. Zrobic ciasto jak na makaron (jesli jest za geste, dodac nieco wody). Rozwałkować na grubość 2. Dodane przez amela w: Tylko o kuchni. Zbyteczna jest także margaryna, wystarczy śmietana i to nie tłusta, ale.
Ale wracając do tematu ja dodaje całe jajka to znaczy z białkiem według przepisu. Pączki, faworki i inne smażone łakocie. Kategoria pączki i faworki.
Znajdziesz tu sprawdzone przepisy na: tradycyjne pączki (z nadzieniem lub bez) i faworki (na spirytusie lub occie), a także na pączki i oponki serowe, faworki z piwem, mini pączusie, róże karnawałowe, racuchy: drożdżowe, z jabłkami oraz placuszki: z cukinii, z jabłkami i placki ziemniaczane. Aby faworki czekające na usmażenie nie obsychały, przykryj je lekko wilgotną, czystą ściereczką. W dużym, dość głębokim rondlu rozgrzej tłuszcz. Usmażone osączaj z nadmiaru tłuszczu, kładąc je na bibule lub kuchennym. Oponki z serem białym są bardzo smaczne, lekkie i pulchne.
Podczas smażenia ładnie rosną. To najlepszy przepis na oponki, jaki znam. Można je przygotować na kilka sposobów: według klasycznego przepisu na spirytusie, na bazie piwa - albo w wersji wegańskiej. Mieszkam w Nowej Zelandii i nie mam niestety mozliwosci kupienia spirytusu, wiec tylko wodka wchodzi w rachube.
W zeszlym roku zrobilam limoncello wedlug wloskiego przepisu (uzywa sie tylko skorke z cytryny, bez soku). Wyszla bardzo smaczna ale oczywiscie nie tak mocna jak na spirytusie. Przypuszczam, ze zmieszana z sokiem bylaby jeszcze slabsza. Czy w cieście na faworki spirytus można zastąpić octem?
Czy w faworkach nie będzie się wyczuwać posmaku lub zapachu tego octu? W Tłusty Czwartek w moim domu zawsze gościły pączki z różą, a w naszej kuchni razem z mamą przygotowywałyśmy faworki. Siadałyśmy przy stole, na którym królowała duża, drewniana stolnica, mama wałkowała ciasto i wycinała prostokąty z dziurką, a ja zawijałam z nich „warkoczyki” i przyglądałam się, jak szybko rosną na gorącym oleju. Zawsze zastanawiałam się skąd faworki mają bąbelki? Okazuje się, że po wyrobieniu ciasta, na sam koniec należy ciasto bić wałkiem przez ok.
Trzeba też pamiętać o spirytusie w cieście, który nie pozwala wchłonąć tłuszczu w ciasto, przez co faworki są kruche, a nie tłuste. Zapraszam do przetestowania przepisu. Mają słodki smak, wypiekamy je w kształcie złożonej kokardki, posypujemy cukrem pudrem. Aby zrobić faworki, potrzebujemy: 4g mąki pszennej, żółtek, 3-łyżki gęstej śmietany, łyżkę spirytusu, szczyptę soli. Ze składników zagniatamy gładkie i sprężyste ciasto.
Może komuś przydadzą się przepisy na pączki i faworki bo Tłusty Czwartek może nas zaskoczyć. Ostudzoną konfiturę przełożyć do szklanych słoiczków, przykryć krążkami pergaminu maczanymi w spirytusie. Słoiki zamknąć szklanymi wieczkami. Zazwyczaj robię faworki ze starej jak świat książki kucharskiej, którą mam po mojej Babci.
Przepis jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Coś mi się zdaje, że ktoś do faworków zapomniał wspomnieć o spirytusie, który jest wprost niezbędny, by robiły się bąbelki na cieście? W spisie składników nie ma o nim wzmianki. W każdym przepisie o chruście jest używany spirytus lub w zastępstwie ocet. Całe jajka też bym pominął, bo faworki będą twarde, a mają być.
Były dwie metody, pierwsza, gdy było więcej czasu, a druga którą Wam dzisiaj przedstawię, gdy tego czasu mniej. W tym odcinku Remigiusz proponuje wyborne maszkety na zakończenie karnawału i Walentynki! Chrust (faworki) żółtka – szt. Wkładamy partiami faworki do smalcu, gdy zezłocą się od spodu – przekręcamy (najlepiej szczypcami), następnie wyjmujemy na talerz wyłożony recznikami papierowymi.
Kiedy papier wchłonie tłuszcz, przekładamy je na kolejny talerz roboczy, gdzie poddawane są procesowi oprószania cukrem pudrem przez sitko.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.