Durszlak - dobre i szybkie chruściki. Smażyłam te chruściki na smalcu i na oleju, obie wersje są bardzo smaczne i właściwie tylko nieznacznie różnią się smakiem. Połowę ciasta można włożyć do lodówki i resztę faworków przyrządzić następnego dnia. Uwaga: Lepiej nie dodawać cukru do ciasta, ponieważ powoduje to szybsze przypalanie się faworków.
Czas przygotowania: 1min. Macie ochotę na klasyczne wypieki, a może wolelibyście spróbować czegoś nowego? Mamy dla was kilka ciekawych propozycji. Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków.
Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Z wymienionych skladników zarabiamy jednolite ciasto. Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek.
Kalorie i wartości odżywcze. Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu. Mąkę przesiać do miski, dodać sól i proszek do pieczenia, wymieszać. W drugiej misce ubić jajko i żółtka z łyżką cukru pudru na puszystą i gęstą pianę (ubijać przez ok. minut, początkowo najlepiej na parze aby żółtka się ogrzały).
Gotowe ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej mąką. Z ciasta wycinać pasy o szerokości około 3cm , następnie pasy podzielić na około 10cm kawałki i na każdym jednym zrobić po środku niewielkie nacięcie, przez które należy wywrócić wycięte ciasto. Bardzo łatwy przepis na faworki. Smaczne i dość szybkie w przygotowaniu. Polecam nie tylko na Tłusty Czwartek.
Składniki: kostka drożdży łyżeczki cukru zwykłego łyżki mleka żółtek śmietana mąka na oko 5kg szczypta soli Wszystko razem ugnieść i pozostawić do wyrośnięcia. Później rozwałkować na kilka części,wycinać małe prostokąty i smażyć na oleju. Na koniec można chruściki posypać cukrem pudrem. Waniliowe chruściki kwiatki. Proste, szybkie do zrobienia.
Nieważne czy nigdy nie smażyliście faworków, czy robicie je co roku – na 1 poradzicie sobie z tym przepisem. Ciasto z tego przepisu wychodzi gładkie i elastyczne, idealne do pracy, nawet dla początkujących. Chruściki o smaku serka waniliowego w kształcie kwiatków. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na szybkie faworki chrust.
Te na piwie, choć szybkie nie umywaja się do tych. Moim zdaniem to profanacja chrustu. Dziś zrobiłam z obydwu przepisów. Pani Doroty i jakiegoś innego z netu na piwie.
Mniej kruche i takie kluczowe. Pulchniutkie faworki drożdżowe to świetna alternatywa dla tradycyjnego chrustu. Rumiane, smażone faworki zadowolą każdego łakomczucha! Jednak teraz odkryłam chruściki drożdżowe, które dużo bardziej mi smakują.
Przepis nie jest dużo bardziej skomplikowany niż tradycyjny, ale faworki są bardziej puszyste. Ledwo je zrobiłam i już mam zamiar to powtórzyć. Oczywiście najlepiej smakują pierwszego dnia.
Do garnka wlewamy olej i stawiamy na gazie, podgrzewamy. Składniki na ciasto wkładamy do miski i miksujemy na gładką masę. Przelewamy do miękkiej butelki ( np. po ketchupie lub wodzie ) i wyciskamy porcje ciasta na gorący olej.
Poniżej przedstawiam przepis na dobre kruche chruściki, szczegółowo opisując jak je zrobić. Jeśli miałbyś jakiekolwiek pytania śmiało pisz w komentarzu. U mnie faworki to faworki. Nie chrusty, nie chruściki tylko faworki, choć do tej pory nie wiedziałam skąd pochodzi ta nazwa.
Sprawdzony przepis na szybkie chruściki karnawałowe od MniamMniam. Gotuj razem z nami krok po kroku! W ramach naszych serwisów internetowych stosujemy pliki cookies, żeby zrozumieć w jaki sposób użytkownicy korzystają z witryny i dostosować ją tak, aby korzystanie z niej było dla nich przyjemniejsze i ciekawsze.
Stosujemy cookies także w celach reklamowych i statystycznych. Szybkie chruściki karnawałowe przepis przepis. Cookies mogą być również stosowane przez współpracujących z nami reklamodawców oraz przez firmy badawcze.
Przepisy kulinarne na faworki i chruściki - Te delikatne i chrupiące wypieki mają bardzo długą tradycję w naszej polskiej kuchni. Najlepszym dowodem na to, jest że jak się szuka przepisu na faworki lub chrusty, to większość wykonawców chwali się, że przepis jest od babci, a babcia zapewne przygotowywała ten przysmak tak, jak jej babcia i tak z pokolenia na pokolenie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.