wtorek, 9 lipca 2019

Wypieki faworki

Zrobiłam z tego przepisu swoje pierwsze w życiu faworki i jestem wprost zachwycona. Proporcje na ciasto są dobrze dobrane. Jestem zwolennikiem maszynowych rozwiązań, więc ciasto zagniótł robot hakiem do ciasta drożdżowego (super sprawa - pierwszy raz zagniatałam hakiem coś innego niż drożdżowe ;)), potem w ruch poszła maszynka do mielenia mięsa (zgodnie z licznymi komentarzami).


Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu.

Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek. Polskie i litewskie oraz niemieckie tradycyjne, chrupkie ciastka o słodkim smaku, w kształcie złożonej kokardki, smażone i posypywane cukrem pudrem. Najczęściej spożywane w czasie karnawału i tłustego czwartku lub na ostatki, czyli we wtorek przed Środą Popielcową. Prosiłam, by nie dosypywać mąki, ale oprószyć nią ciasto i blat. Z rzadszych ciast wychodzą najdelikatniejsze wypieki drożdżowe lub same faworki.


Polecam wyrabiać mikserem. Róże są efektowniejsze od faworków.

Róże przygotowuje się z trzech do pięciu krążków, które skleja się razem i smaży jak faworki, na głębokim oleju. Po usmażeniu każdą różę posypuje się cukrem pudrem i dekoruje dżemem lub wiśnią z konfitury. Wyglądające jak kokardki, przypudrowane małe wypieki kojarzą się z karnawałem i tłustym czwartkiem. Oto wybrane przepisy na chruściki w kilku wersjach. Szef kuchni – Jakub Kasprzak – zdradza przepis na faworki, które są karnawałowym przysmakiem.


Dla osób będących na diecie bezglutenowej mam do zaproponowania faworki bezglutenowe. W porównaniu do tradycyjnych faworków te są troszkę grubsze i nie mają bąbelków. Bąbelki pojawiają się jedynie sporadycznie.


Rozcieramy je dokładnie palcami razem z mąką. Robimy wgłębienie, dodajemy jajko i żółtka, cukier puder, szczyptę soli. Dodajemy śmietanę lub jogurt naturalny, spirytus lub ocet i wyrabiamy razem za pomocą rąk lub mieszadeł miksera.


O samych faworkach powiem tyle, że wychodzą bardzo kruche, chrupiące z tysiącami pęcherzyków. Piekłam je wczoraj, a dzisiaj rano usmażyłam kolejną partię. To chyba o czymś świadczy.


Ale żeby się przekonać musicie ich spróbować, więc do dzieła, w końcu karnawał w pełni.

To najlepszy blog kulinarny. U nas znajdziecie najlepsze przepisy kulinarne, przepisy na ciasta czy też słodkie przepisy. Mąkę przesypać na stolnicę, dodać cukier puder, żółtka, śmietanę, sól, spirytus. Nożem pomieszać składniki, a następnie je zagnieść. Wyrabiać aż powstanie gładka kula.


Później przy użyciu wałka czy tłuczka ubijać około minut kulę, z różnych stron, na zmianę. Następnie podzielić ciasto na części i bardzo cienko (najcieniej jak to możliwe) rozwałkować. Z chęcią więc sięgamy po pączki i faworki #128578; Szczególnie faworki jemy głównie w tym okresie – ja ich chyba jeszcze nigdy nie robiłam w innym czasie. Każdego dnia podsuniemy Ci sposób na smaczny i oryginalny posiłek.


Sprawdź nasze najlepsze przepisy! Białka z jajek możesz wykorzystać do innego wypieku lub słodkiego kremu. Zrobisz z nich także pyszne słodkie bezy. Nadaj im fantazyjny kształt, krojąc je w romby radełkiem i przeplatając. Oponki z serem białym są bardzo smaczne, lekkie i pulchne.


Podczas smażenia ładnie rosną. Zapoznaj się z naszymi przepisami. Nie ukrywam, że uwielbiam faworki. Najlepiej takie chrupiące i oprószone dużą ilością cukru pudru, do tego filiżanka aromatycznej kawy i. PYSZNE FAWORKI, przepis z kategorii Słodkie wypieki.


To też może zależeć od mąki. Ogólnie powiem tak, że faworki takie są po prostu (po usmażeniu twarde, a raczej kruche), to jest taki rodzaj wypieku i już :) Zasada jest taka, że wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, wtedy wszystko ładnie i szybko się połączy. Artykuły - faworki drozdżowe moje wypieki (577) Moje wypieki i desery Dorota Świątkowska, autorka jednego z najpopularniejszych blogów kulinarnych, mojewypieki.


PRZEPIS NA FAWORKI: SPRAWDZONY, PROSTY I SZYBKI. Przepisów na faworki jest wiele, ale Dziennik Zachodni prezentuje najprostszy i sprawdzony przepis na domowe faworki. Uformowane faworki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienia. Gotowe odsączamy na papierowym ręczniku.


Podajemy posypane cukrem pudrem. Zobacz filSałatka z tuńczykiem. Do wyrośnięte rozczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta. Pod koniec dodajemy rozpuszczony tłuszcz. Być może dlatego chrust cieszy się tak dużą popularnością w Tłusty Czwartek :-) Ciasto na faworki nie zawiera drożdży, sody ani proszku do pieczenia.


Jest kruche i lekkie dzięki wtłoczonemu w nie powietrzu podczas wałkowania. Wałkowanie ciasta wygląda podobnie jak w przypadku ciasta francuskiego, ciasto rozpłaszczamy, składamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty