Najlepszy przepis sprawdzony na rybę po grecku. Ryba w warzywach, marchewce, pietruszce i cebuli. Ryba po grecku - to jedna z podstawowych potraw wigilijnych.
Nie może jej zabraknąć w wielu domach podczas świątecznego przyjęcia. Zobacz najłatwiejsze przepisy na rybę po grecku.
Soczysta ryba w towarzystwie duszonych warzyw to klasyka polskiej kuchni! Moja ryba po grecku powstała z przepisu, który mam od mamy. Taki domowy, wręcz dawny.
Na ciepło może stanowić danie obiadowe, na zimno jest świetną przekąską. Co ciekawe, następnego dnia po przyrządzeniu jest smaczniejsza, gdyż wszystkie smaki dobrze się połączyły. Teraz i ty możesz przygotować rybę po grecku Magdy Gessler. Sprawdź, jak rybę po grecku przyrządza Magda Gessler i zainspiruj się jej pomysłem!
Dodane przez Tangerinka w: Tylko o kuchni.
Po grecku to jest ryba z rusztu (z grilla). Przepis na rybę po grecku w dwóch wersjach. Prosty przepis tradycyjny oraz przepis na wersję fit, czyli ryba po grecku dietetyczna. Rybę myjemy, obsuszamy ręcznikiem kuchennym, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, przekładamy na głęboki półmisek.
Bardzo często mamy dylemat co zrobić z takich filetów rybnych. Co zrobić, by smażona ryba smakowała ciekawie i była podana ze zdrowymi warzywami. Można ją też przygotować wcześniej i podać nawet dwa dni od zrobienia.
Dzięki temu można ją jeść przez cały rok. Do przyrządzenia tego dania najlepiej użyć ryb morskich. W tej roli świetnie sprawdza się również mintaj i. Jej nazwa jest jednak nieco myląca, bowiem w Grecji raczej nikt nie słyszał o podobnym daniu. Mówi się, że jej pierwowzorem może być greckie danie psari plaki - rybę pieczoną, podawaną z warzywami (czasem - choć nie zawsze - uduszonych w pomidorowym sosie). WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych).
Za to potrawę chyba można uznać za tradycyjnie polską. W oryginale ryba powinna być smażona. Ja jednak tę potrawę wolę w wersji odc Zobacz więcej.
Codogara Obserwuj bloga Obserwujesz bloga codogara. Jednak uniwersalność oraz ciekawy warzywny smak czynią z niej danie idealne na wczesną kolację lub lunch. Kupując rybę filetowaną zwróć uwagę na jej świeżość. Dacie wiarę, że jadłam ją pierwszy raz w życiu?
Nie przypominam sobie, żeby którakolwiek część mojej rodziny robiła tę potrawę na święta. Zresztą to samo dotyczy osób spoza rodziny, nikt nigdy mnie nie uraczył rybą po grecku. Postanowiłam w końcu ją zrobić. Pieczona pod pierzynką z duszonych warzyw – marchwi, selera, cebuli i pomidorów – może być podawana zarówno na ciepło, jak i na zimno. Podstawowe składniki to biała ryba, włoszczyzna i przyprawy.
Ja używam zwykle mintaja, którego oprószam przyprawami, mąką i smażę na oleju, ale potem osączam rybę z tłuszczu. Do duszenia używam pociętej w paski włoszczyzny Hortexu, ale starannie wybieram z niej kawałki pora. Duszę podlane odrobiną wody do miękkości z pulubionymi przyprawami i łyżką koncentratu, pod koniec duszenia daję łyżkę musztardy stołowej, bo nadaje warzywom.
Kiedy robię rybę po grecku, już z założenia przygotowuję więcej sosu warzywnego, bo znika podczas próbowania przez M. Tradycyjna ryba po grecku Rybę umyć, podzielić na porcje, oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Obtoczyć w mące i usmażyć na mocno rozgrzanym z oleju, z obu stron na złoty kolor. Marchew i seler obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Podsmażyć na oleju pozostałym od smażenia ryb. Osolony i popieprzony filet rybny podsmaża się na dobrze rozgrzanym oleju.
Jarzyny trzeba zaś obrać i pokroić w kostkę lub zetrzeć na grubej tarce warzywnej. Używa się tu oczywiście tradycyjnej mieszanki korzeni selera, marchwi i pietruszki, cebuli oraz zieleniny, w tym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.