Ilość komentarzy: 2- dołącz do dyskusji! Wielkanoc, zakwas, zakwas na żurek, zupa, żur śląski, żurek wielkanocny. Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Przygotować na parę dni przed gotowaniem żurku. Anuluj pisanie odpowiedzi.
Wodę zagotować i ostudzić. Czosnek drobno pokroić lub przecisnąć przez praskę do czosnku,dodać do mąki. Całość zalać zimną,przegotowaną wodą i dobrze wymieszać (żeby nie było grudek z mąki)Słoik przykryć ściereczką i pozostawić w. Mąkę przesypać do słoika. Aby zrobić zakwas do żuru i żurku potrzebujesz mąki żytniej, najlepiej typ. Bardzo ważny jest też czosnek, ponieważ ma działanie bakteriobójcze i przyspiesza proces fermentacji zakwasu.
Kiszenie żuru – jak zrobić domowy zakwas na żurek. Ocena wpisu: Ilość ocen: 45. Mowa oczywiście o żurku. Jest chyba jedną z najpopularniejszych polskich zup, na tyle, że to właśnie on zajmuje najważniejsze miejsce na stole, podczas wielkanocnego śniadania. Można śmiało powiedzieć, że to król polskich zup, który gości na.
Bo na śląsku co sobota waży się żur. Wielkanoc już za pasem, czas najwyższy przygotować żur na pyszną, świąteczną zupę. Na Boże Narodzenie kisiliśmy buraki, na kwas burakowy do czerwonego barszczu. Moja przygoda z zakwasem chlebowym trwa już kilka lat, ale człowiek uczy się całe życie.
Dopiero rok temu w okresie Wielkanocy olśniło mnie, że zupełnie bez sensu hodować od podstaw zakwas na świąteczny żurek, skoro równie dobrze można zupę ugotować chociażby na aktywnym zakwasie żytnim. Kisi się mąkę z przyprawami i czeka aż powstanie w niej duża ilość kwasu mlekowego, dzięki czemu będzie miał charakterystycznych zapach i smak. Zakwas na żurek bezglutenowy. Polecane przepisy: na żurek śląski remigiusz rączka Zobacz więcej. Drobno pokroić obrane dwa średniej wielkości ząbki czosnku, dodać do garnka (słoika).
Jeśli się zastanawiasz czy warto samodzielnie w domu zrobić zakwas na żurek, podpowiadam po stokroć, że warto. Sam zakwas nie wymaga wiele. Do garnka wlać wodę,wrzucić kość wędzoną,liść laurowy,ziele angielskie.
Dodane przez djfidzibudda w: Tylko o kuchni. Wlać zakwas i ponownie zagotować. Boczek,kiełbasę,cebulę,pokroić w kostkę,podsmażyć na patelni dodać do wywaru.
Wielkanocny, tradycyjna zupa podawana na Wielkanoc tylko na wywarze z białej kiełbasy. Pozostawić jeszcze przez minut na małym ogniu. Ma mnóstwo odmian, jednak nieważne czy jest śląski, rzeszowski czy góralski, zawsze powinien być przygotowany na domowym zakwasie. Za kilka dni robię żurek i już się nie mogę doczekać.
Jak ktoś od lat robi chleby na zakwasie, to taki prawdziwy żurek też w końcu powinien, prawda? OK, dziękuję za szybką odpowiedź! W tym czasie kroimy w kostkę boczek i kiełbasę, podsmażamy. Jest to naprawdę prosty przepis, więc nie warto kupować zakwasu skoro przepis na niego jest na prawdę prosty i tani. Z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych przedstawiam wam przepis na idealny domowy zakwas na żurek.
Można kupić gotowy (w okresie przedświątecznym jest dostępny w każdym sklepie) w butelkach szklanych lub plastikowych. Odpowiednio kwaśny, doprawiony czosnkiem i majerankiem. W naszej rodzinie pojawia się bardzo często, zwykle jako sobotni obiad albo na Wielkanocnym śniadaniu, Najlepszy jest żurek na domowym zakwasie, dlatego często przygotowuję zakwas na zapas i trzymam go w lodówce.
To mieszanka mąki żytniej lub pszennej oraz wody odstawiona na kilka dni do fermentacji. Wlewamy wymieszany zakwas. Najlepiej wlać połowę zakwasu, spróbować i jeśli jest jeszcze potrzeba dolać więcej.
Mąka z zakwasu, którą dodajemy bardzo lekko zagęszcza żurek. Doprawiamy żurek solą, pieprzem i majerankiem. Ja swój żurek podaję bez śmietany, czysty. Gdy są już miękkie odcedzamy i ugniatamy. Aby wyszedł doskonały, wykorzystaj do jego ugotowania różne rodzaje mięsa.
Dobrze skomponuje się on z wędzonym boczkiem o charakterystycznym, dymnym aromacie. Te składniki mięsne staną się bazą dla bulionu. Już ponad tydzień temu nastawiłem zakwas na żurek. Bądź z nami wszędzie tam gdzie jesteś i zapisz się do naszego newslettera.
Newsletter smaków życia. Oba robi się z mąki żytniej i wody, ale sposób przygotowania jest inny. Po wymieszaniu mąki i wody odstawia się go i nie dokarmia codziennie. Czy konieczny jest zakwas na żurek? Przepis Magdy Gessler oraz receptura Ewy Wachowicz należą do.
Gdy ziemniaki będą już miękkie dodajemy boczek z cebulką. Następnie wlewamy zakwas( według uznania) oraz dodajemy zmiażdżony czosnek, majeranek, pieprz i sól. Doprowadzamy do wrzenia wyłączamy na chwilę po czym ponownie.
Składniki potrzebne na przepis na żurek to między innymi zakwas który może być zrobiony we własnym zakresie lub kupczy który jest także bardzo dobry pod względem smakowym i odżywczym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.