Dodane przez Hanyska w: Tylko o kuchni. Dodaję zmielony mak i jeszcze raz zagotować. Bułki pokroić na plastry. Mleko zagotowujemy z cukrem wanilinowym.
Migdały i orzechy drobno siekamy i dodajemy do masy makowej. Do masy dodajemy również rodzynki i miód i mieszamy.
W misce układamy warstwowo. Warstwę masy makowej, na nią warstwę z bułki namoczonej w ciepłym mleku i tak do wykończenia składników. Opis przepisu: Autor: WINIARY Oryginalny makowiec z masy makowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych makowców. Wszystkie składniki ciasta łączymy razem z makową masą z puszki, Budyniem o smaku waniliowym bez cukru WINIARY oraz garścią rodzynek, a na koniec z pianą (piana do makowca będzie lepsza, jeśli białka najpierw wstawimy do lodówki, a przed ubijaniem lekko posolimy). U mnie w domu makówki nie były znane jako potrawa, ale miałam okazję ich zasmakować w domu rodzinnym męża podczas świąt Bożego Narodzenia.
Głowne składniki to mak, orzechy, bakalie, mleko i jasne pieczywo. Polecane przepisy Doradcy Smaku. Przeważnie u mnie też robi się z maku a nie gotowej masy, alem tym razem poszłam na łatwiznę.
Lista przepisów na makówki z gotowej masy makowej z polskich blogów kulinarnych.
Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Przepisy, jak zrobić - Smaker. Makówki z gotowej masy makowej przepis - Durszlak. Makiełki wigilijne z gotowej masy makowej. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na z gotowej masy makowej.
BARDZO PROSZE O PRZEPIS NA MAKOWKI ZAWSZE ROBIE NA WIGILIE KLUSKI Z MAKIEM A NIE WIEM JAK ZROBIC MAKOWKI. Jednak niższy stopień trudności nie wiąże się z niższym stopniem jakości. Co do gotowej masy makowej – podobne pytanie. Na jeden taki makowiec jak w przepisie wchodzi cała taka puszka czy może zostaje tej masy? Z góry dziękuje i pozdrawiam ! Ja przygotowałam go z gotowej masy makowej, ale oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową.
Makowiec smakuje przepysznie, u mnie znikł bardzo szybko. Ma być mielony mak ,cukier,mióbakalie a nie gotowe paskudztwa. A bułkę namoczoną w mleku przekłada się warstwami między masą. Domowa masa makowa przepis. Masa z mielonego maku z bakaliami, orzechami, rodzynkami, skorką pomarańczową.
Gotowe makówki włożyć do lodówki na minimum kilka godzin, ale można też przygotować je dzień wcześniej – będą bardziej „przegryzione”. Przed podaniem wg mnie lepiej jest jednak wyjąć je z lodówki, by nieco się ogrzały (mnie w temperaturze bliższej pokojowej smakują bardziej niż takie zimne z lodówki).
Masa makowa: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i przełożyć na podpieczony spód. Masa serowa: Białka oddzielić do żółtek. Miękkie masło należy utrzeć z cukrem i nadal miksując - dodawać po żółtku, a następnie porcjami łączyć z twarogiem. Dodać budyń, aromaty i na końcu ostrożnie wmieszać uprzednio ubitą. Z chleba tostowego odkrój brzegi.
Dopraw Cukrem wanilinowym. Do szklanej salaterki wykładaj kolejno: porcję masy makowej, chleb tostowy, skrop mlekiem, na nie kolejną warstwę masy makowej i tak do wyczerpania produktów. Tez bym chciala zrobic z gotowej masy z puszki mieszkam na pld.
Wloch i mak tu nie jest popularny tak jak na polnocy kraju,ciezko kupi dobry niebieski mak. Chcialabym ulatwic sobie pieczenie,czy ktos juz piekl z gotowej masy ? Bede wdzieczna za podpowiedz. Kutia to potrawa tradycyjnie przygotowywana na wigilijną wieczerzę. To słodkie i pyszne danie wigilijne robione jest z pszenicy, maku, słodu, miodu i bakalii: orzechów, migdałów i rodzynek.
Wypróbuj łatwy przepis na kutię z gotowej masy makowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.