czwartek, 25 lipca 2019

Weki z papryki

Sprawdź, jakie przepisy na weki z papryki warto wypróbować. Lista przepisów na przetwory z papryki na zimę z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować!


Papryka ma wiele walorów (również papryka marynowana), np. Przetwory z papryki - sprawdzone przepisy na przetwory z papryki. C, czerwona zawiera rutynę, bioflawonoidy oraz drogocenny fosfor.

Wszystko to wpływa doskonale na nasz układ krwionośny i odpornościowy. Książki o przetworach - zrób z nimi konfitury, dżemy i powidła! Najlepsze książki o warzywach - nie tylko dla wegetarian. Niezbędniki do przetworów - z nimi zapełnisz spiżarnię bez trudu!


Gruszki w occie i inne przetwory z owoców gruszy. C, aż skórka ściemnieje. Sok powstały podczas pieczenia zlej do miseczki. Gorącą paprykę zapakuj do torebki foliowej, szczelnie zamknij i zostaw do ostygnięcia, następnie zdejmij z niej skórkę.


Oryginalna śródziemnomorska sałatka z paprykowymi smakami i pysznymi dodatkami,polecam:)źródło:warzywneinspiracje.

Dania główne Surówka z papryki. Na dziesięciolitrowy garnek zużyjemy ok. Najładniej prezentuje się potrawa z udziałem różnokolorowej papryki.


Do tego jedna dość duża cukinia i jeden spory kabaczek oraz 2–kg pomidorów. Przepis na leczo do słoików na zimę. Młodą cukinię opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę (natomiast starszą należy obrać ze skóry i wydrążyć pestki, i takim przypadku trzeba jej mieć więcej, bo dużo odchodzi). Pyszne przetwory z cukinii zamknięte do słoików na pewno urozmaicą każdy posiłek. Ten przepis na weki robi się prosto i szybko – smakuje on równie wspaniale, co cukinia w pomidorach bądź marynowana cukinia w oleju.


Autor Zdjęcia: thinkstockphotos. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. Kabaczka opłukać, przekroić wzdłuż na części, a następnie pokroić w plasterki (tak postępujemy z młodym kabaczkiem, a starszy trzeba obrać ze skórki i oczyścić z pestek, wtedy trzeba go mieć więcej tak, żeby po obraniu ważył też kg). Jako że ostatnio mam zbyt wiele wolnego czasu przesiaduję trochę przed telewizorem :). Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na przetwory na zimę sałatki do słoików.


Ogórki z chili przyrządza się z małych ogórków, które można zostawić w całości, pokroić w słupki, w plasterki lub w ćwiartki. Przygotowuje się je z zalewie octowej z dodatkiem czosnku, papryki chili, ziela angielskiego i gorczycy. Najlepiej dodać paprykę sproszkowaną, chociaż można również użyć świeżej, pokrojonej w paski.


Sałatki w słoikach to idealny pomysł. Zimą wystarczy otworzyć taki słoik i już mamy gotowy, pełen witamin dodatek do obiadu.

Paprykę kroimy w paski, pomidory, ogórki i cebulę w plasterki. Warzywa wrzucamy do miski i lekko posypujemy solą. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy łyżkę octu, trochę oliwy, sól, cukier, kilka ziaren pieprzu, liść laurowy i ziele angielskie. Mieszamy razem z cukinią.


Papryki oczyszczamy, kroimy w grubą kostkę. Cebulę obieramy i kroimy na plasterki. Mieszankę cukinii i papryki włożyć do słoików.


Dodać pozostałe składniki przewidziane na każdy słoik. Gorącą napełnić słoiki, zakręcić i pasteryzować minut. Weki z czerwonej papryki Nagrzewamy piekarnik do około 2stopni, blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy paprykę pokrojoną w grubsze paski i pieczemy aż do momentu kiedy zaczną pojawiać się czarne plamki na skórce paptyki. Następnie wyjmujemy ją i studzimy w zakrytym naczyniu.


Po ostudzeniu obieramy paprykę ze skórki. Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji. Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików cookies. Imbir bardzo drobno posiekaj lub zetrzyj jak skórkę z cytryny.


Wszystkie składniki duś na wolnym ogniu wraz z sokiem z cytryn oraz cukrem. Kiedy powstanie jednolita masa przełóż ją do słoików, które postaw nakrętką do dołu. Dla pewności przetwory pasteryzuj przez – minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty