Przepis na żurek w klasycznym, tradycyjnym wydaniu z białą kiełbasą i jajkiem. Mąkę wymieszać z 5ml ciepłej, przegotowanej wody. Chciałabym też użyć własnego zakwasu. Na 3-dni przed gotowaniem żurku, mieszamy wodę z mąką razową.
Ilość wody zależy od tego jak gęsty lubimy żurek, można dodać lub szklanki, przy trzech będzie dość gęsty.
Zakwas na żurek z chleba razowego uda się tylko wtedy, gdy samo pieczywo było przygotowywane na prawdziwym zakwasie. W przeciwnym wypadku całość spleśnieje. Dlaczego niektóre osoby dodają do zakwasu skórkę chleba? Przyspiesza ona proces fermentacji z uwagi na dzikie drożdże, które. Magda Gessler: żurek w jej wykonaniu to prawdziwy hit.
Jesteście ciekawi jak smakuje? Wyobraźcie sobie, jaką będziecie mieli satysfakcję, gdy wasz zakwas na żurek odstoi już trzy dni, a wasza rodzina będzie cieszyć się wspaniałym smakiem polskiej tradycji. Podstawą tradycyjnego żurku jest odpowiedni zakwas.
Idealny będzie ten, który pachnie chlebem i nie zawiera sztucznych barwników i dodatków. Tradycyjny żurek przygotowuje się dwuetapowo: najpierw zakwas, potem gotowanie. Jak zrobić domowy żurek na zakwasie? PRZEPIS na zakwas i żurek. Jak oryginalnie podać żurek?
Prawdziwy wielkanocny żur powinien być na zakwasie. W sklepach można kupić już gotowy roztwór. Ale nie ma to jak przysmaki domowej roboty.
Wielokrotnie już gotowałem żurek wg niego i zawsze się udaje. Ja tylko dodaję więcej mięsa i rezygnuję z kartofli. Jeśli mogę coś doradzić, to jeśli chcemy kupić zakwas gotowy, warto wybrać zakwas świeży, tzn. Nie od dzisiaj wiadomo, że prawdziwy domowy żurek powinien być ugotowany z użyciem przygotowanego kilka dni wcześniej zakwasu na żurek, który jest odpowiedzialny za wyborny kwaskowaty smak wywaru.
Chwilę gotujemy, aż smaki przegryzą się. Na samym końcu zabielamy zupę śmietaną wymieszaną z mąką (mąkę można pominąć) i kilkoma łyżkami płynu z żurku. Do całości dodajemy pokrojony w drobną kosteczkę czosnek i jeszcze raz mieszamy. Pochodzę ze Śląska, przepis mam w małym palcu.
Składniki zakwasu: pół litra wody, kromka razowego.
Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na prawdziwy żurek. Sprawdź składniki i instrukcje na KuchniaLidla. Podaj bliskim tradycyjny żurek na zakwasie z białą kiełbasą, ziemniakami i chrzanem. Zapewnią to wysokiej jakości składniki, dzięki którym zupa nie będzie miała żadnej konkurencji. Warto poznać sprawdzony przepis na tę potrawę i zaskoczyć nią wszystkich gości.
Dla mnie żur jest cięższy w smaku, subiektywna opinia. Widziałam w książkach o kuchni polskiej przepisy na żurek na mleku, więc też ciężko stwierdzić jak powinien wyglądać „prawdziwy żur”. Dzięki za informację, poczytam sobie jeszcze o tych dwóch zupach. Domowy zakwas na żurek ETAP 1: Mąkę wsyp do dużego słoika i lekko spulchnij łyżką, zalej go przegotowaną ciepłą wodą i bardzo dobrze wymieszaj. Dodaj przyprawy oraz kromkę chleba na zakwasie.
Słoik zakryj gazą aby docierało powietrze i zostaw w ciepłym miejscu na dni. Każdego dnia mieszaj zakwas łyżką aby zakwas nie. Moja mega toksyczna matka umyśliła sobie, że na starość zamieszka ze mną. Foruemama Czuję się stara i zdaję sobie sprawę, że na wszystko robi się za późno. Po pierwsze na pewno zmotywuje Cię fakt, że żurek zrobiony na prawdziwym zakwasie smakuje o niebo lepiej i właśnie dla tego niepowtarzalnego smaku warto spróbować samodzielnie zrobić zakwas.
Po drugie wcale nie jest to trudne, czy kłopotliwe. Jest z Kury, reszta to buliony. Wiec nie wiem w ogóle o czym piszecie, na pewno nie są to przepisy na rosołyki Rosołkopodobne, ulepszone wersje z wołowina, żeberkami, przecież to odbiegający już smak od rosołu, może i bardziej wartościowe , ale odstające od przepisów naszych babci! Wśród nich jest oczywiście tradycyjny żurek domowy.
Zapamiętaj dobrze przepis na niego, bo nieraz może wybawić cię z kulinarnej opresji. Jajka ugotowane na twardo i polska kiełbasa to zestaw sprawdzony i uwielbiany przez Polaków. Jeśli nie masz czasu na przygotowanie bazy do żurku, sięgnij po Żurek Knorr.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.