poniedziałek, 1 lipca 2019

Zalewa do papryki w occie

Umyte papryki przekroić na pół i wyjąć gniazda nasienne. Połówki przekroić jeszcze na pół, a gdy papryki są duże można na więcej części. Jeśli mamy mniejsze słoiki można pokroić papryki na kawałki (o boku 1-cm).


Zalewa do papryki konserwowej Zalewę zagotowujemy,przyprawy dodajemy do każdego słoika z papryką pokrojoną w paski. Gorącą zalewamy paprykę,pasteryzujemy ok. Odwracamy do góry dnem i czekamy aż przestygnie SMACZNEGO.

Zobacz filObieranie papryki. Podstawą podczas marynowania papryki jest oczywiście zalewa na bazie octu. Dlatego też tego typu przetwory możemy nazywać papryką w occie.


I choć może się ona wydawać skomplikowana, jej przygotowanie w rzeczywistości jest niezwykle proste i nie wymaga dużego nakładu pracy oraz składników. Chęci, papryka, słoik i przyprawy w zupełności wystarczą, aby rozkoszować się smakiem papryki w occie wielokrotnie smaczniejszej od tej, która proponują nam producenci do kupienia w sklepach. Nie ma to jak domowe przetwory! Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić na większe kawałki.


KG CZERWONEJ PAPRYKI LITRY WODY.

Dynia w occie mojej babci-pyszna. Smak dania gwarantuje zalewa octowa - postawmy na sporo przypraw, a ryba w zalewie octowej będzie idealna. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Blondynka Gotuje.


Papryka z Bazylią z Octem (do obiadu) 89. Taka marynowana papryka świetnie smakuje i jest super dodatkiem do różnych dań. Do przetworów na zimę używamy z reguły papryki czerwonej, ale spokojnie możecie tez zamarynować paprykę żółtą, pomarańczową.


O tym jak marynować papryczki chili, już pisaliśmy przy okazji publikowania przepisu na marynowane papryczki pepperoni w occie i syropie z agawy, ale przypomnimy teraz na przykładzie papryczek thai chili :) Ten przepis jednak odrobinę różni się od tamtego, między innymi nieco inną marynatą :) Smak również mega! Paprykę kroimy w drobne paseczki, cebulę zaś w talarki i na pół. Następnie myjemy i obieramy marchewkę, ścieramy ją na tarce o grubych oczkach.


Do ogórków dodajemy paprykę, cebulę, marchewkę i przyprawy wraz z octem, wodą i cukrem, wszystko razem mieszamy, następnie przekładamy do słoików. Na koniec dolewamy pozostały w. Przygotowanie papryki w occie wydaje się banalne. Jednak warto skorzystać ze sprawdzonego przepisu.


Dodane przez ZielonaKuleczka w: Tylko o kuchni. Może mi ktos powiedzieć jak zrobic botwinkę w słoiki? Widziałam taki przepis ponad rok temu na smakerze, ale miałam juz za duże buraczki więc nie robiłam a teraz nie mogę znaleźć tego przepisu. Przepis jest prosty, a papryka konserwowa przyda się do sałatek, przekąsek i dań obiadowych.


Pokaźny zbiór przepisów.

Paprykę umyć, przekroić, oczyścić z pestek i białych części wewnątrz. Pokroić na paski, sparzyć kilka minut wrzątkiem wrzątkiem włożyć do umytych słoików. Zagotować zalewę, gorącą wlać do papryki, wlać po 0. Zamknięte słoje pasteryzować ok. Ułożoną w słoikach paprykę zalewam gorącą zalewą aż do pokrycia wszystkich składników, szczelnie zakręcam.


Doprowadzam do zagotowania. Z tego przepisu otrzymacie świetną domową, marynowaną w zalewie octowej paprykę. Sprawdzony i łatwy przepis. Witam,mam pytanie kupiłam opakowanie krewetek w zalewie i kompletnie nie wiem co można z nich przyrządzić.


Proszę o jakieś propozycję. Mój mąż, ze wszystkich marynat, najbardziej lubi paprykę. A papryka marynowana w zalewie miodowej jest po prostu przepyszna – nie za kwaśna i nie za słodka. Do tego lekko chrupiąca.


Na wierzch wlać łyżkę oleju i zalać gorącą zalewą, pasteryzować minut od chwili zagotowania. Do każdego słoika na spód włożyć po ziarna ziela angielskiego i 4-ziaren pieprzu. Zagotowujemy wodę i wrzucamy pokrojoną paprykę, doprowadzamy do zagotowania o blanszujemy dosłownie 1min(chodzi tylko o to aby papryka zrobiła się elastyczna a nie ma się ugotować).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty