Jednak niższy stopień trudności nie wiąże się z niższym stopniem jakości. Opis przepisu: Autor: WINIARY Oryginalny makowiec z masy makowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych makowców. Wszystkie składniki ciasta łączymy razem z makową masą z puszki, Budyniem o smaku waniliowym bez cukru WINIARY oraz garścią rodzynek, a na koniec z pianą (piana do makowca będzie lepsza, jeśli białka najpierw wstawimy do lodówki, a przed ubijaniem lekko posolimy).
Dodane przez Elifia w: Tylko o kuchni. Prosty przepis na makowiec na Święta. To najlepszy tradycyjny przepis na makowiec zawijany - rolada makowa drożdżowa. Ja przygotowałam go z gotowej masy makowej, ale oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową.
No więc ten przepis jest na jeden taki makowiec czy może na więcej? Co do gotowej masy makowej – podobne pytanie. Makowiec smakuje przepysznie, u mnie znikł bardzo szybko.
Na jeden taki makowiec jak w przepisie wchodzi cała taka puszka czy może zostaje tej masy? Dużo zależy od rodzaju użytej masy makowej, im bardziej wodnista, tym makowiec bardziej wilgotny. W tym wpisie przedstawię Wam prosty przepis na makowiec zawijany z gotowej masy makowej. Luuudzie… co ja się nie naczytałam opinii, że gotowa masa makowa jest taka zła i niedobra. Nie wszyscy jednak mają.
Zapraszam na pyszny, wilgotny makowiec z brzoskwiniami i bezą migdałową. Przygotowałam go z gotowej masy makowej. Chociaż musimy przygotować parę warstw to uważam, że jest szybki w przygotowaniu.
Bardzo smaczny, aromatyczny i wszystkie smaki dobrze się ze sobą łączą. Tez bym chciala zrobic z gotowej masy z puszki mieszkam na pld. Wloch i mak tu nie jest popularny tak jak na polnocy kraju,ciezko kupi dobry niebieski mak.
Chcialabym ulatwic sobie pieczenie,czy ktos juz piekl z gotowej masy ? Bede wdzieczna za podpowiedz. Więcej niż przepisów. Właśnie skończyłam czytać no i oczywiście drukować przepis na torcik makowy. Z mamą, jak zwykle, robimy plan wypieków na Wigilię i Święta i zawsze szukamy choć jednej nowej potrawy, szczególnie słodkiej:) Uśmiałam się, czytając komentarze, w sprawie tajnej nazwy gotowej masy makowej:). Mak można też zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez minut, odcisnąć z nadmiaru wody i wystudzić.
Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach maku zmielonego. Jest to spore uproszczenie, ponieważ maku nie trzeba już mielić. Przepis na ciasto japońskie.
Za typowymi struclami makowymi nie przepadam. Ciasto japońskie jest po prostu pyszne, bo wilgotne od jabłek, z mnóstwem bakalii oraz z wyraźną migdałową nutą. Poszukujecie przepisu na klasyczny makowiec, który zawsze się udaje i nie wymaga dużo pracy?
Jeśli tak, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Przed świętami Bożego Narodzenia nie zawsze jest czas na to, by wszystkie składniki potrzebne do świątecznych potraw przygotowywać samodzielnie. Wypróbuj przepis na struclę makową z gotowej masy makowej! Bezglutenowy makowiec na Wigilię: sprawdzony przepis.
Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię. Z przepisu wychodzą aż makowce.
Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na z gotowej masy makowej. Dzisiejszy przepis wyróżnia się prostotą wykonania. Do sernika z makiem użyłam gotowej masy makowej.
Sernik z makiem robi się bardzo szybko, a jego smak przywołuje świąteczne wspomnienia. Jeśli zainteresował Cię ten przepis, oceń go. Czy makowiec kojarzy Ci się z klasyczną struclą? Jeśli szukasz odmiany, spróbuj makowca warstwowego.
Jego podstawą jest puszyste ciasto ucierane z dodatkiem aromatu migdałowego. Masa makowa jest w nim połączona z dżemem śliwkowym. Zyskuje dzięki temu nieco inny niż w pozostałych wypiekach smak, lekko kwaśny, z wyczuwalną. Wystarczy spróbować, aby przekonać się, czy jabłkowa nuta w makowcu to coś, czego zawsze brakowało Ci w tradycyjnym wydaniu tego smacznego ciasta. Dodaj mąkę, kaszę mannę i proszek do pieczenia, dokładnie zmiksuj.
Jabłka zetrzyj na tarce z grubym oczkiem (ja ich nie obierałam ze skórki) i dodaj do masy wraz z miodem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.