Zupa cebulowa min łatwe przystępne. Wyjąć z wywaru całą cebulę. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim drobno posiekaną cebulę i marchewkę. Na pozostałym na patelni tłuszczu obsmażyć pokrojone w duże plastry świeże grzyby i dodać do zupy.
Zupę zagotować, podawać z kleksem kwaśnej śmietany i posiekaną natką. Nie trzeba jej kroić, gdyż od niej wymagamy tylko smak, potem się ją wyjmuje. Do zupy dodać kminek, ziele angielskie, liście laurowe i posiekany czosnek, sól i pieprz. Francuzi jak np Paul Tremo, nadworny kucharz Króla Stasia Poniatowskiego podczas pracy dla naszego króla w Polsce tak naprawdę odkrył popularną zupę cebulową skąd ją spopularyzował we Francji.
Zupa tak naprawdę jest z Polski a nie Francji. Rozgrzewająca i smaczna zupa na obiad. Zupy Zupa kartoflana z pieczarkami. Czy moderacja, to praca ? Dodane przez WZ-tek w: Na każdy temat.
Witam serdecznie Dziewczyny na Nowym Smakerze! Jak żadna inna zupa, nie wymaga podania drugiego dania, bo jest bardzo pożywna i sycąca. Zupa z kawałkami podsmażonego mięsa.
Pełna warzyw, ze składników, które zwykle masz w kuchni – papryka, ziemniaki, pomidory, cebula. Zupę gulaszową z łatwością urozmaicisz o swoje ulubione warzywa i dodatki, np. Cebulę pokroić w półplasterki. Masło roztopić w garnku, wrzucić posiekaną cebulę i smażyć tak długo, aż się skarmelizuje (powinna lekko zbrązowieć). Wymieszać i gotować przez chwilę, by alkohol zaczął parować.
Taką właśnie wersję zupy cebulowej najchętniej serwują Polacy. Zupę można też zapiec w piekarniku. Bagietkę opiecz w tosterze lub piekarniku. Gotową zupę przelej do miseczek.
Na górze ułóż opieczona chleb, posyp startym serem. Zapiekaj w 200°C z funkcją grilla przez około 5-minut. Najlepszym moim zdaniem remedium na chłodniejsze dni jest zupa cebulowa z grzankami. Zupę gotuj około minut, dodaj wcześniej przysmażone pieczarki oraz obrane i pokrojone ziemniaki.
Dopraw do smaku i gotuj przez minut (lub nawet dłużej, ważne, aby mięso było miękkie). Przed podaniem wyciągnij pietruszkę, nie będzie Ci już potrzebna. Marchew pokrój w plasterki i dodaj do zupy.
Tradycyjnym elementem podania zupy cebulowej jest chrupiąca bagietka w połowie zanurzona w gorącej zupie pod grubą warstwą ciągnącego się sera — gdyż całość zapiekana jest przez chwilę w. Zupy krem uwielbiam za łatwość i prostotę w ich wykonaniu oraz ich aksamitny smak. Każda przygotowana przeze mnie zupa smakuje inaczej – do jednej dodaję grzanki, do drugiej groszek ptysiowy, a do kolejnej na przykład pestki dyni. Pamiętajcie, że każdą zupę możecie odmienić według własnych upodobań dodając ulubione przyprawy oraz składniki.
Podstawę dania stanowi duża ilość cebuli, grzanki, bulion wołowy oraz roztopiony żółty ser. Pyszna, złocista, ukryta pod chrupiącą, serową skorupką. Wyciskamy do niej czosnek, przesmażamy mieszając i zdejmujemy z ognia. Jak zrobić zupę krem z cebuli ? Ciekawa wariacja na temat zupy cebulowej.
Moim faworytem jest jednak cebulowa zapiekana z gruyerem. Dodałem połowę porcji sera topionego. Grzanki z chleba razowego - dobry pomysł. Obrzydliwszej w smaku zupy w życiu nie jadłem.
Połączenie cebuli, wina i serka topionego porażka. Dzięki ciekawej formule oraz inwencji gospodarza program ten odbiega od popularnego schematu „gotowania na ekranie”. Zupa jest ostra i rozgrzewająca, a wołowina wychodzi miękka i smaczna.
Podobnie jak polski bigos, zupa gulaszowa najlepsza jest na drugi, czy trzeci dzień, więc warto ugotować jej więcej. Na Węgrzech zwana jest gulyásleves lub krócej gulyás, co z węg. Bo właśnie od pasterzy wywodzi się tradycja tej potrawy. Każdy miłośnik zup znajdzie u nas coś dla siebie.
Poznaj przepisy na klasyczne zupy i zupy krem! Z nami przyrządzisz najlepszą zupę pomidorową, zupę gulaszową, zupę z dyni, zupę pieczarkową, zupę kalafiorową, zupę z soczewicy i zupę cebulową! Przepis na autorską zupę wrzuć na forum!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.