Dlatego każdy miłośnik marynowanych grzybów, koniecznie musi dowiedzieć się, co zrobić by jego zalewa do grzybów była pyszna i nie tylko nie zniszczyła, ale także świetnie podkreśliła smak leśnych skarbów. Smak grzybów marynowanych zależy przede wszystkim od gatunku grzybów, po które sięgasz, zalewy octowej (a dokładnie stosunku octu i wody) oraz dodatków. Do marynowania wybrałam podgrzybki. Można użyć małych świeżych borowików, kurek, podgrzybków, opieniek.
Przepis na zalewę do grzybów marynowanych. W garnuszku zagotowujemy wodę, dodajemy ocet, sól, cukier. Do wody dodajemy łyżki octu (grzybkom nie ściemnieją kapelusze pod spodem -podgrzybki, prawdziwki).
Grzyby oczyszczamy,wrzucamy na osoloną wodę. W drugim garnku przygotowujemy zalewę. Wlewamy wodę, ocet, wrzucamy przekrojone cebule, wsypujemy przyprawy i zagotowujemy.
Obgotowane grzyby przecedzamy i przepłukujemy zimną wodą. Wkładamy je do wcześniej wyparzonych słoiczków, zalewamy gorącą marynatą octową i dobrze zamykamy. Nie muszę nadmieniać, że to bardzo elegancka zakąska nie tylko do wódki.
Grzybki doskonale pasują do tatara, jako dodatek do dań i oczywiście same są pyszne. Marynowałam podgrzybki ale uwielbiam też marynowane maślaki. Wydawało nam się, że w tym roku nici z wypadów do lasu na grzyby, nad czym strasznie ubolewaliśmy. Coś się jednak wydarzyło, coś się zmieniło i las, który mamy praktycznie pod nosem miło nas przywitał i obdarował sporą ilością grzybów.
Oj pachniało nam w domku pachniało :) Część zamroziłam. Do każdego słoiczka dodajemy pozostałe składniki - krążki cebuli, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, liść laurowy i ząbek czosnku. Następnie boro zalewamy gorącą zalewą do całkowitego zakrycia grzybów.
Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy około minut. Sezon na grzyby w pełni - warto więc uchwycić ich smak na zimę, najlepiej robiąc przetwory z grzybów. Podajemy składniki i przepis na grzyby w zalewie octowej. Gotować na małym ogniu przez minut.
Następnie zalewę zdjąć z ognia, do każdego słoika włożyć pozostałe składniki. Marynaty są to przetwory z warzyw, owoców i grzybów utrwalone w zalewie octowej z dodatkiem przypraw aromatycznych. Maślaki (lub inne grzyby) marynowane w zalewie octowej Maślaki marynowane w zalewie octowej Jeżdżę na działkę do maślakowego lasu i przyznam się szczerze, że tęsknię za dużą ilością prawdziwków, podgrzybków i kozaczków.
Do każdego ze słoików wrzuć po 3-ziarna ziela angielskiego i jeden liść laurowy. Do garnka wlej jedną szklankę octu spirytusowego, trzy szklanki wody, dodaj jedną płaską łyżkę cukru i szczyptę soli. Doprowadź do zagotowania zalewy. Dodane przez karolciaa w: Tylko o kuchni. Wszystkie składniki zagotować i zalać gorącą zalewą ułożone w słoiki grzyby.
Rydze marynowane w zalewie octowej. Układamy rydze w słoikach na dnie układamy cebulę Z podanych skąłdników gotujemy zalewę do grzybów zalewamy i pasteryzujemy Podobne przepisy. Zobacz, jak marynować grzyby, dowiedz się, jak przygotować zalewę octową, poznaj przepis na marynowane grzyby z mięsem. Marynowanie grzybów: Zagotowaną, gorącą zalewą octową zalać grzyby (dobrze jest gdy przyprawy wpadną do każdego słoika).
Zalewę octową gotować ok. Zakręcić słoiki i odwrócić do góry dnem (aby zassały). Sprawdzić czy nie ciekną. Można jeszcze dodatkowo grzyby pasteryzować około minut.
Co do octu to kwestia co kto lubi, bezpieczna proporcja to rzeczywiście 3:1. Ja po przygotowaniu zalewy studze ją i próbuję, jeżeli coś mi nie pasuje to delikatnie modyfikuję (cukier – miód lub ocet – woda). Preferuję raczej zalewy delikatne, lekko slodkawe.
Pozdrawiam wszystkich miłośników grzybów, smacznego ! Opieńki ponownie odsącz, a potem włóż je do słoików. Zakręć słoiki i pasteryzuj przez minut. Ryba w zalewie octowej to znakomita propozycja dla tych, których odstraszają ości.
Jest to danie, które zachwyci każdego miłośnika ryb. Obecność octu w zalewie powoduje, że ości stają się kruche i niegroźne. Przygotowanie wraz z oczekiwaniem zajmie około godziny.
Dodać cukier, sól, liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.