wtorek, 9 lipca 2019

Przepis na kaszę jaglaną

Prababcia nie jadała mięsa, za to uwielbiała kaszę jaglaną, którą gotowała sobie praktycznie codziennie. Od kilku lat też jadam kaszę jaglaną. Ale żeby nie było tak różowo napiszę, że ja na początku nie znosiłam jej smaku, zapachu i jej konsystencji i jadłam z rozsądku z wielkim niesmakiem, czasami aż mną trząchało.


Dania z kaszy jaglanej zrobiły się ostatnio niezwykle modne. Polacy na nowo odkryli ten produkt w związku z popularną ostatnio dietą bezglutenową i modą na odkwaszanie organizmu.

A skoro kasza jaglana glutenu nie zawiera i oczyszcza organizm, to i na naszych stołach coraz jej więcej. Pyszna jest też zupa mleczna z kaszą jaglaną i makaronem takim jak na łazanki. Nie podam proporcji, bo zawsze robię na oko.


Utaić kaszę jaglaną na wodzie, Zagotować mleko, troszkę posolić do smaku, ugotować w nim makaron dodać kaszę i chwilę (min.) pogotować razem. To również alternatywa dla osób lubiących ciepłe śniadania, szukających odmiany od swojej codziennej kuchni. Samą kaszę można ugotować dzień wcześniej lub gdy mamy troszkę więcej czasu rano, zaraz po wstaniu.


Wtedy w minut przygotujemy ciepłe, smaczne i pożywne śniadanie.

U nas w domu bardzo lubimy kaszę jaglaną. Jak więc gotować kaszę jaglaną? Sprawdźcie nasze propozycje na przepisy. Zrazy z indyka z kaszą jaglaną, grzybami i tymiankiem. Zrazy z delikatnego indyczego mięsa nadziewane kaszą oraz leśnymi grzybami sprawdzą się jako dani.


Zapiekana kasza jaglana z curry z warzywami i jajkiem. Przepis dodano do ulubionych Zobacz wszystkie. Do wody gotującej się w garnku przesyp przygotowaną kaszę jaglaną, wymieszaj ją delikatnie, przykryj pokrywką i pozostaw na bardzo małym ogniu do czasu, gdy wsiąknie w nią cała woda – zajmie to mniej więcej minut.


Jak ugotować kaszę jaglaną? Ja najczęściej gotuję kaszą jaglaną w większej ilości i przechowuję ją w lodówce, dorzucając do tego, co akurat mam w planie. Najlepiej gotować kaszę na sypko i dopilnować, aby cała woda wyparowała.


Praktyczny przepis na sypką i pozbawioną goryczy kaszę jaglaną. Nie uczula i nie zawiera glutenu. Kasza jaglana to absolutne, żywieniowe dobrodziejstwo.


Zdejmij kaszę jaglaną z garnka i odstaw za okno do ostygnięcia.

Umyj marchewkę, a następnie zetrzyj na tarce. Przestygniętą kaszę przełóż do miski. Dodaj marchewkę, zmielone w młynku do kawy siemię lniane, mąkę ryżową i kukurydzianą, a także jajka i wszystkie przyprawy, jakie uwzględnia przepis. Bardzo dziękuję za przepis na kaszę jaglaną – jest rewelacyjny! Dzisiaj wreszcie mogłam zjeść naprawdę przepyszną kaszę.


Wcześniej przyrządzałam ją wg przepisu na opakowaniu i niestety, kasza zawsze niezbyt mi smakowała, a do tego robiła się z niej papka dla małych dzieci. Ugotować kaszę jaglaną (zob. wskazówki poniżej). Na patelni na łyżce oliwy podsmażyć do zrumienienia pokrojoną w kosteczkę cukinię, od czasu do czasu zamieszać, doprawić solą i pieprzem. Gotowana kasza jaglana na mleku lub wodzie z solą i olejem lub oliwą.


Dodać przyprawy oraz ugotowaną kaszę jaglaną. Jak gotować kaszę jaglaną na sypko. Przygotuj płyn w proporcji 2:w stosunku do kaszy. Zagotuj go i lekko dopraw, w zależności od tego, czy podasz ją na słodko czy wytrawnie. Może to być sama woda lub wymieszana z mlekiem.


Wypróbuj drugi sposób, by zupełnie zlikwidować gorzkawy posmak kaszy. Przygotowanie dania kotlety z cukinii z kaszą jaglaną. Kaszę jaglaną gotuj minut dłużej, niż wynika z instrukcji na opakowaniu, odsącz, przełóż do miski, wymieszaj, odstaw do przestudzenia.


Umytą i osuszoną cukinię zetrzyj w malakserze lub na tarce o grubych oczkach. Dobrze posól, wymieszaj, odstaw na kilka minut. Jednak przepisy na kaszę jaglaną są także na słono – przepisy na obiad i kolację! Propozycja na kaszę jaglaną z jogurtem naturalnym , soczystymi brzoskwiniami, miodkiem i gorzką czekoladą.


Ugotuj kaszę jaglaną na mleku, a następnie wymieszaj z dodatkami i aksamitnym jogurtem. Pyszne, wartościowe śniadanie sprawi, że ten dzień będzie wyjątkowy! Dodane przez nana74j w: Tylko o kuchni.


Spód: kaszę jaglaną gotujemy wg instrukcji na opakowaniu i studzimy. Cebulę obieramy i drobno kroimy a następnie szklimy na łyżeczce masła. Podsmażoną cebulę dodajemy do zimnej kaszy. Formę smarujemy masłem, wykładamy kaszę i lekko dociskamy do ścianek naczynia i do dna.


Następnie dodajemy jajko i przyprawy, dokładnie mieszamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty