poniedziałek, 8 lipca 2019

Ryba po grecku babci

Ryba po grecku wg przepisu mojej Babci – najlepsza na świecie! Do jej wykonania najlepiej sprawdzają się filety, czyli rybki bez ości. Szczególnie polecam białe ryby, takie jak morszczuk, dorsz, czy miruna. Włożyć na rozgrzaną patelnię i smażyć po jednej stronie do mocnego zrumienienia.


Przewrócić na drugą stronę.

Wyszukaj też inne przepisy za pomocą wyszukiwarki przepisów. Nie może jej zabraknąć w wielu domach podczas świątecznego przyjęcia. Zobacz najłatwiejsze przepisy na rybę po grecku. Klasyka na wigilijnym stole - ryba po grecku w sosie z duszonych warzyw i koncentratu pomidorowego. Z Grecją ma tyle wspólnego, co czekolada Milka z alpejskimi krowami.


Być może nazwa ryby „po grecku” wzięła się stą że w kuchni śródziemnomorskiej bardzo popularne są warzywa duszone w oliwie, często z pomidorami. Najlepszy przepis sprawdzony na rybę po grecku.

Ryba w warzywach, marchewce, pietruszce i cebuli. Następnie rybę pokroiłam na małe kawałki, posoliłam z obu stron i opanierowałam w mące (nadmiar mąki strząsałam z ryby). Cebulę obrałam, pokroiłam w kostkę i zeszkliłam na oleju, na którym smażyłam rybę (gdyby mąka z ryby opadła i się przepaliła olej należy wymienić na świeży). Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, przekładamy na głęboki półmisek. Przepis na ryba po grecku wg przepisu mojej babci z bloga KulinarnePrzeboje.


Rybę usmażyłam na oleju. Najpyszniejszy barszcz czerwony na domowym zakwasie z uszkami olusia23. Zajadamy się nią podczas Wigilii, na imieninach babci czy weselu. Pani Aniu, w poszukiwaniu przepisu na rybę po grecku zauważyłam, że przy swoim przepisie ma Pani oznaczenie bezglutenowe, zapomniała Pani, że rybę obtaczamy w mące pszennej ! Proszę zweryfikować oznaczenia w przepisach, w przeciwnym razie Może Pani komuś zaszkodzić.


Składniki: około dag odgłowionego i wypatroszonego karpiadag marchwi (szt. średniej wielkości)dag seleradag korzenia pietruszki4-łyżek oleju lub oliwy z oliwekduża cebulałyżki koncentratu pomidorowegosól, pieprz, cukier, papryka słodka w proszkusok z cytryny lub ocet Wykonanie: Z karpia wyjąć ości, filety pokroić w poprzek (szerokości 3-cm), osolić. To, zaraz za pierogami, moje ulubione świąteczne danie, 6. Przygotowuję je według receptury mojej babci. Dodaj do ulubionych Wybierz listę: Zapisz. Mamy dla was kilka przepisów na rybę po grecku - polecany przez Magdę Gessler, polecany przez Ewę Wachowicz oraz w.

Jako, że uwielbiamy ten warzywny farsz, a zarazem mieliśmy ochotę na jakieś pyszne fi. W tym miejscu możesz zgłaszać sytuacje, w których może dochodzić do nadużyć lub błędów technicznych. W poniższej ramce wpisz problem, który zwrócił Twoją uwagę. Katalog Smaków, proponujemy przepis na RYBA PO GRECKU, autorstwa Babcia Antonina. Można ją też przygotować wcześniej i podać nawet dwa dni od zrobienia.


Lubisz ryby i szukasz ciekawych inspiracji na obiad? Polecam sięgnąć po więcej moich przepisów na dania z ryby. W końcu nigdzie nie jest napisane,że takie czy inne potrawy możemy jeść tylko raz w roku ;-) Poniżej mam dla Was przepis na rybę po grecku wg Magdy Gessler. Ale za to jak taka ryba po grecku wygląda! No zjawiskowo po prostu :) A do tego jest dobra na ciepło i na zimno.


Dzięki temu sprawdzonemu przepisowi przygotujesz przepyszną rybę po grecku, która będzie super smaczną pozycją w menu na Wigilię i święta Bożego Narodzenia. Karp po grecku to brzmi pysznie, nigdy nie próbowałam do tej pory bo u mnie w domu albo królował karp smażony, albo ryba po grecku z dorsza. Odpowiadając na pytania: Chodzi o gospodarstwo Charzykowy, a moja propozycja dania jest świąteczna, bo ze świętami najbardzij kojarzy mi się karp. Podstawowe składniki to biała ryba, włoszczyzna i przyprawy. Przepis nie jest komplikowany, więc z pewnością poradzisz sobie z jej przygotowaniem.


Sprawdź, jak przyrządza ją miłośniczka kuchni Kasia Bukowska! Następnie łączymy rybę z warzywami i chwilę wszystko razem wymieszane dusimy. Przestudzoną masą smarować naleśniki i składać.


Nadziane farszem naleśniki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać startym serem i zapiec w piekarniku około min. Gorące warzywa położyć na usmażonej rybie w naczyniu szklanym lub ceramicznym. Ostudzić, przykryć i schłodzić w lodówce. Babcia Fela - pasją do gotowania zaraziła swojego wnuczka Damiana. W programie „Masterchef” wspierała go podczas konkurencji wspólnego gotowania.


Pieczona pod pierzynką z duszonych warzyw – marchwi, selera, cebuli i pomidorów – może być podawana zarówno na ciepło, jak i na zimno. A oto filmik jak przygotowałam rybę po grecku -klasyczną i pyszną. Zapraszam do obejrzenia!


Ten przepis bardzo mi przypomina rybę jaka robiła moja babcia. Niestety ani babci ani przepisu juz nie ma. Wiem jedynie, ze babcia zapiekala tę rybę w piekarniku. Ja rybkę po grecku też próbowałam zrobić i mi wszyła nawet była trochę pikantna może papryki za dużo dodałam,ale była pyszna. Zastanawiam się tylko czy gdybym rybę najpierw zrobiła w panierce czy danie miałoby podobny smak czy by się popsuło.


Ja również jak moja poprzedniczka polecam rybę po grecku. Teraz i ty możesz przygotować rybę po grecku Magdy Gessler.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty