Ryba po grecku - to jedna z podstawowych potraw wigilijnych. Nie może jej zabraknąć w wielu domach podczas świątecznego przyjęcia. Zobacz najłatwiejsze przepisy na rybę po grecku. Ryba w warzywach, marchewce, pietruszce i cebuli.
Ryby rozmrozić i bardzo dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami. Pokroić na kawałki, posypać solą, pieprzem, odłożyć. W czasie gdy warzywa się gotują można usmażyć rybę: obtaczać. Zapraszam po mój najlepszy przepis na rybę po grecku. Jeśli lubisz ryby i zastanawiasz się co podać na obiad.
Rybę z warzywami możesz podać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Bardzo dobrze smakuje podgrzewana na drugi, czy na trzeci dzień. Przepis na rybę po grecku w dwóch wersjach. Prosty przepis tradycyjny oraz przepis na wersję fit, czyli ryba po grecku dietetyczna.
Warzywa po grecku przygotowane według reguł postu owocowo – warzywnego doktor Ewy Dąborwskiej to jedno z moich ulubionych dań na diecie. Bardzo lubię przygotowywać je w wersji pikantnej, doprawionej mocno pieprzem, chili i czosnkiem. To warzywa, które przygotowujemy do tradycyjnej ryby po grecku, jednak w tym przypadku, wedle wytycznych diety są ugotowane bez dodatku tłuszczu i. Dodane przez Tangerinka w: Tylko o kuchni. Po grecku to jest ryba z rusztu (z grilla).
Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Zawsze sobie ulatwiam zadanie w kuchni i tak przygotowane warzywa tez posluza mi do szybkiego przygotowania ryby lub kurczaka po grecku , albo beda dodatkiem do miesa gotowanego czy smazonego, zwlaszcza przed swietami, kiedy to jestesmy bardzo zapracowani. Skladniki:sztuk duzej cebulibialy pordu. Na warzywach kładę kawałki ryby, na rybę warzywa. Warstw zwykle bywa nie więcej niż - na górze oczywiście warzywa.
Naczynie przykrywam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 1stopnie na około minut - ten zabiega sprawi, iż warzywa będą rozkosznie miękkie, a ryba silnie przejdzie ich aromatem. Zostaje jeszcze kwestia najważniejsza, jakie filety wybrać do ryby po grecku? Trzeba pamiętać, że warzywa dusimy z dodatkiem tłuszczu, a sam filet uwalnia sporo soku, dlatego tłusta ryba przyrządzona „po grecku” nie będzie najlepszym pomysłem. Najlepiej, gdy będzie to chuda ryba.
Doskonała na Wielki Piątek. Mrożone ryby rozmrażam i osuszam ręcznikiem papierowym. Ryby kroję na kawałki i oprószam solą. Dodaję starte na tarce o dużych oczkach warzywa (marchewkę, pietruszkę, seler). Mieszam i chwilę podsmażam.
Umyte i osuszone filety posól, skrop sokiem z cytryny i odstaw. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż pokrojone w kostkę cebule, dodaj włoszczyznę i przyprawy, a następnie koncentrat pomidorowy i cukier. Duś wszystko pod przykryciem na wolnym ogniu ok. Jako, że uwielbiamy ten warzywny farsz, a zara Zobacz więcej.
Z Grecją niewiele ma wspólnego, a Grecy dziwią się, gdy widzą naszą rybę po. Oczyszczone warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rybę porcjujemy, oprószamy mąką i przyprawą do ryb, podsmażamy na maśle.
Do warzyw dodajemy przecier i koncentrat pomidorowy, musztardę. Doprawiamy całość do smaku. Całość przykrywamy i odstawiamy na około minut by danie się.
Przygotowanie dania briami - pieczone warzywa po grecku Piekarnik nagrzej do 2stopni. Cebule obierz i pokrój w ósemki. Natkę pietruszki drobno posiekaj. Parmezan pokrój w małą kostkę. Bakłażany pokrój w grube półplastry.
Cukinie pokrój w grube plastry. Zobacz mój sprawdzony przepis na warzywa do ryby po grecku! W tym przepisie podpowiadam, jak zrobić warzywa do ryby po grecku w domowy i pyszny sposób. Przecież nic nie smakuje lepiej niż domowe warzywa do ryby po grecku przygotowane samemu.
Jak przygotować warzywa do ryby po grecku w szybki i prosty. Do tego smakuje wszystkim. Pożywna ryba i solidna porcja warzyw z ryby po grecku czynią pożądane danie w codziennej diecie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.