Cebulę obrać, pokroić na kawałki. Najpierw przekroiłam cebulę na pół, a potem każdą połówkę na części – tak, że razem powstało kawałków cebuli. Póki sezon trwa, i można nabyć świeże warzywa w przyzwoitej cenie, staram się to wykorzystać. Poniżej przedstawiam przepis na pyszną, chrupiącą paprykę konserwową, bardzo łatwą w wykonaniu. Paprykę wypłukać, usunąć z niej gniazda nasienne, pokroić w kawałki i poukładać w słoikach.
Przepis na Papryka konserwowa.
Do każdego słoika wsypać po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu oraz wlać olej (niecałe łyżki oleju na litrowy słoik). Wodę wraz z octem, cukrem i solą zagotować. Paprykę umyć, oczyścić z nasion, pokroić na ćwiartki lub w ósemki i opłukać. Włożyć do czystych i suchych słoików.
Ja przygotowuję troszkę inaczej, tzn oczyszczoną i pokrojoną paprykę wkładam do dużego garnka, zalewam przygotowanym roztworem i gotuję ok min. Sprawdzam twardość papryki i jeśli jest średnio twarda, wyłączam gaz i szybko wkładam ją do słoików, zalewam wywarem w którym się gotowała i zakręcam nakrętką. Sprawdzony przepis mojej mamy, na idealną, kruchą paprykę w zalewie octowej.
Dodatkowym smaczkiem są w niej plasterki cebuli, które ja osobiście zawsze bardzo lubię wybierać ze słoika ;-) Możemy użyć kolorowej papryki lub tylko czerwonej.
Uwielbiam marynowaną paprykę, toteż co rok (czasem co dwa) wkładam ją do słoików, aby zimą móc cieszyć się jej smakiem. Najczęściej przygotowuję ją z dodatkiem miodu, jednak w tym roku znalazłam przepis na tradycyjną paprykę konserwową. Poznaj przepis na zalewę do papryki lub paprykę konserwową. Papryka marynowana jest uznawana za prawdziwą bombę witaminową.
I choć wydawać się może, że największą wartość mają świeże warzywa, papryka w occie również może nieść za sobą wiele korzyści, a kto wie, czy nie jeszcze więcej. Marynowana papryka jest pozycja obowiązkową na tegorocznej liście przetworów. Zimą słoiczek przygotowanej w ten sposób papryki posłuży jako dodatek do obiadu, sałatek czy kanapek. Następnie sparzyć w przegotowanej wodzie i układać w słoikach wcześniej należy do każdego dodać gorczycę, liść laurowy i ziele ang. Wśród nich znajdują się również dobre przepisy na konserwową paprykę, które idealnie sprawdzą się na zimę, ale także w ciągu całego roku.
Zobaczmy więc, jaki przepis na paprykę marynowaną możemy wykorzystać w swojej kuchni. TARTA MALINOWO - OWSIANA PAPRYKA MARYNOWANA Bardzo lubię paprykę. Teraz można zajadać się nią do woli i też tak robię.
Zimą natomiast otwieram słoik z marynowaną papryką. Moje oczy cieszą się jej ko Zobacz więcej. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Zalewę zagotowujemy,przyprawy dodajemy do każdego słoika z papryką pokrojoną w paski.
Gorącą zalewamy paprykę,pasteryzujemy ok. Odwracamy do góry dnem i czekamy aż przestygnie SMACZNEGO.
Paprykę opłukałam, wykroiłam gniazda nasienne, poukładałam do słoików, cebulę brałam, pocięłam w piórka i też po kilka włożyłam do słoika. Zagotowałam zalewę z wody, octu, cukru, soli i gorczycy. Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski i wrzucić na wrzącą wodę na minut, by ją sparzyć.
ZALEWA: Wodę, ocet, cukier, sól, zagotować. Odcedzoną gorącą paprykę układać ciasno w słoikach dodać gorczycę, listka laurowego,ziele angielskie i na wierzch do każdego słoika wlać po łyżce oleju. Ten przepis został spisany przez moją mamę. Jest w naszej rodzinie od dawna i zawsze kilka słoików tak przygotowanej papryki ląduje w piwniczce.
U nas paprykę konserwową je głównie Zielonooki, ja fanką nie jestem, choć oczywiście zdarza się, że po nią sięgam. Znacznie bardziej wolę surową, pieczoną, duszoną, gotowaną. Opis przepisu: Autor: WINIARY Zielona, żółta i czerwona papryka, marynowana z szalotką w aromatycznej octowej zalewie z gorczycą, kolorowym pieprzem, liściem laurowym i zielem angielskim, to smaczny i dekoracyjny składnik zimnych przekąsek, kanapek i sałatek.
Paprykę możemy pokroić w dowolne kształty i wykorzystać ją potem do dekoracji różnych dań. Po zakończeniu blanszowania paprykę i cebulę układać ciasno w słoikach, zalać tą samą wrzącą zalewą. Dać po łyżce oliwy na wierzch i pasteryzować ok.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.