czwartek, 4 lipca 2019

Składniki do żurku

Lista składników wymaga krótkiego wstępu. Do przygotowania dobrego żurku potrzebne są dobrej jakości produkty. Tu nie ma kompromisów – ja zwykle używam domowego rosołu lub własnej roboty bulionu (nawet wołowego) z zamrożonych zapasów.


Składniki na żurek: 5ml zakwasu na żurek. Przepis na żurek - jak go zrobić? Zaczynamy od zakwasu, który należy przygotować kilka dni przed przystąpieniem do gotowania żurku.

Artykuły na temat: składniki do żurku. Koszyk pełen pomysłów na wielkanocne potrawy z marką WINIARY! Cieplejsze, wiosenne dni, zielone pąki na drzewach, czy rozkwitające żonkile to pierwsze zwiastuny zbliżającej się wiosny, ale także i Świąt Wielkanocnych.


Ten radosny czas pełen spotkań z najbliższymi kojarzymy z tradycyjnymi. Przygotowanie dania chleb do żurku. Mąkę i otręby wsypujemy do szklanego naczynia.


Zalewamy wodą i dokładnie mieszamy. Domowy zakwas na żurek ETAP 1: Mąkę wsyp do dużego słoika i lekko spulchnij łyżką, zalej go przegotowaną ciepłą wodą i bardzo dobrze wymieszaj.

Dodaj przyprawy oraz kromkę chleba na zakwasie. Słoik zakryj gazą aby docierało powietrze i zostaw w ciepłym miejscu na dni. Wielkanocny, tradycyjna zupa podawana na Wielkanoc tylko na wywarze z białej kiełbasy. Kiełbasę pokrój w plasterki, grzyby w paski, boczek w kostkę i włóż z powrotem do żurku.


Dopraw do smaku majerankiem, roztartym z solą czosnkiem i śmietaną. Jajka obierz ze skorupek, pokrój na plasterki. Z pieczenia chlebków do żurku zostały mi pokruszone środki. Szkoda żeby się zmarnowały, więc poszły do rozdrobnienia i podsuszenia.


Takiej kruszonki potrzeba kubki. Do tego pół kubka mleka i dwa jajka – mieszamy je razem. Zakwas potrzebny jest do przygotowania tradycyjnego żuru, żurku, barszczu białego oraz barszczu wielkanocnego.


O ile przepisów i receptur na taka zupę jest wiele, o tyle zakwas być musi. A z jakiej mąki powstanie to już inna sprawa. Zapraszam na przegląd zakwasów na żurek. Do żurku dodaj sól, a także majeranek, wszystko wymieszaj.


Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier i drożdże. Wlewamy letnie mleko, letnią wodę, olej i wyrabiamy elastyczne ciasto (jest trochę klejące. Gdy bardzo lepi się do rąk dosypujemy nieco mąki).


Miskę smarujemy olejem i przekładamy wyrobione ciasto.

Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę. Zobaczcie przepis na tę potrawę. Czasem do żurku dodaje się marchew czy ziemniaki, a innym razem chrzan.


Choć nie da się ukryć, że najczęstszym dodatkiem do żurku jest ugotowane na twardo jajko. Jak zrobić żurek na zakwasie, aby miał pyszny smak? Zaleca się, aby biała kiełbasa do żurku była dodawana w postaci surowej.


Innymi popularnymi dodatkami są jajka i opcjonalnie ziemniaki, boczek i grzyby. Warto poznać prosty przepis na żurek z białą kiełbasą. Przyprawa do żurku i barszczu białego w torebce. Lekko kwaskowy, pokrzepiający smak żurku, zawdzięczamy przygotowanemu wcześniej zakwasowi.


Zakwas można kupić lub sporządzić samemu w domu. Jak upiec kiełbasę z żurku (białą, ugotowaną w wywarze): ponacinać ją nożem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 2stopni C piekarnika. Piec przez około minut aż się zrumieni. Nie stosuję do niego żadnych ziemniaków lub co jeszcze gorsze marchewki które moim zdaniem zabijają całą zupę.


Zakwas na żur lub żurek to podstawa przy szykowaniu kwaśnej zupy na bazie mąki żytniej. Mój przepis na zakwaś do żuru i żurku stosuję od lat. Taki zakwas zawsze warto mieć w lodówce np.


Polecam też przepis na zakwas do białego barszczu, który szykuję na bazie mąki pszennej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty