Opis przepisu: Autor: WINIARY Oryginalny makowiec z masy makowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych makowców. Wszystkie składniki ciasta łączymy razem z makową masą z puszki, Budyniem o smaku waniliowym bez cukru WINIARY oraz garścią rodzynek, a na koniec z pianą (piana do makowca będzie lepsza, jeśli białka najpierw wstawimy do lodówki, a przed ubijaniem lekko posolimy). Migdały i orzechy drobno siekamy i dodajemy do masy makowej.
Do masy dodajemy również rodzynki i miód i mieszamy. W misce układamy warstwowo. Warstwę masy makowej, na nią warstwę z bułki namoczonej w ciepłym mleku i tak do wykończenia składników.
Z wierzchu dekorujemy wiórkami kokosowymi i bakaliami. Makówki to słodka potrawa wigilijna z makiem znana głównie na Śląsku. U mnie w domu makówki nie były znane jako potrawa, ale miałam okazję ich zasmakować w domu rodzinnym męża podczas świąt Bożego Narodzenia.
Głowne składniki to mak, orzechy, bakalie, mleko i jasne pieczywo. Dodane przez ola1w: Tylko o kuchni. BARDZO PROSZE O PRZEPIS NA MAKOWKI ZAWSZE ROBIE NA WIGILIE KLUSKI Z MAKIEM A NIE WIEM JAK ZROBIC MAKOWKI.
Dodaję zmielony mak i jeszcze raz zagotować. Bułki pokroić na plastry. Makówki z masy makowej - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Makówki (makiełki) - przepis na tradycyjne danie wielkanocne składające się z masy makowej przekładanej pieczywem.
Makiełki wigilijne z gotowej masy makowej. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Składniki: - puszka gotowej masy makowej 850g ( np. Bakalland)) - 3-jabłka , obrane i starte na Zobacz więcej.
Najczęściej przygotowywane jest na świata wigilijne. Gotowe makówki włożyć do lodówki na minimum kilka godzin, ale można też przygotować je dzień wcześniej – będą bardziej „przegryzione”. Przed podaniem wg mnie lepiej jest jednak wyjąć je z lodówki, by nieco się ogrzały (mnie w temperaturze bliższej pokojowej smakują bardziej niż takie zimne z lodówki). Ostatnią warstwą powinna być warstwa maku. Odradzam natomiast gotowe masy makowe z puszek, które są już aromatyzowane i zawierają różne dodatki.
Mak można też zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez minut, odcisnąć z nadmiaru wody i wystudzić. Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach maku zmielonego. Jest to spore uproszczenie, ponieważ maku nie trzeba już mielić.
Jak Zrobić Makówki Z Masy Makowej - informacje, zdjęcia, materiały video. MAKÓWKI – TRADYCYJNY PRZEPIS. Pokrojoną chałkę zalałam przegotowanym chłodnym mlekiem.
W salaterce układałam warstwę chałki na to wasrtwę masy makowej aż do wyczerpania składników. Wierzch udekorowałam rodzynkami i migdałami. Makówki należy postawić w chłodnym miejscu i jeść następnego dnia. No więc ten przepis jest na jeden taki makowiec czy może na więcej?
Co do gotowej masy makowej – podobne pytanie. Na jeden taki makowiec jak w przepisie wchodzi cała taka puszka czy może zostaje tej masy? Jeśli sucharki są grube, pokruszyć je i przesypywac nimi warstwy masy makowej. Na górze powinna być warstwa maku, którą należy udekorować najlepiej grubą warstwą bakalii.
Makówki odstawić na minimum godzin, by sucharki wypiły wilgoć z masy makowej, a makówki miały gęstą , zwartą konsystencję. Zaczynamy od masy makowej i kończymy na masie makowej. Miskę z makówką nakryć folią aluminiową i włożyć do lodówki na noc. Podane składniki wystarczą na około porcji.
Ma być mielony mak ,cukier,mióbakalie a nie gotowe paskudztwa. A bułkę namoczoną w mleku przekłada się warstwami między masą. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na z gotowej masy makowej. Z chleba tostowego odkrój brzegi. Dopraw Cukrem wanilinowym.
Do szklanej salaterki wykładaj kolejno: porcję masy makowej, chleb tostowy, skrop mlekiem, na nie kolejną warstwę masy makowej i tak do wyczerpania produktów. Makówki, czyli moczone bułki przekładane makiem są tradycyjnym daniem na święta. Jednak ja makówki lub makiełki (bo z taką nazwą również się spotkałam) urozmaicam dodatkową maślaną warstwą budyniu waniliowego z dodatkiem prawdziwej wanilii. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym!
Ja wolę makówki z sucharkami- takimi kupowanymi luzem na wagę w naszej cukierni. Sucharki nie robią się takie bardzo miękkie. Moi teściowie robią z bułką, też jest bardzo dobre, bułka jest miększa, więc bardziej się napije masy makowej, ale nie jest bardzo rozlazł. Masło (lub margarynę) utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę.
Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo kaszę mannę, jabłka, mak, parę kropli olejku i proszek do pieczenia. Ubić białka na sztywno i delikatnie wmieszać do masy makowej. Makówki śląskie to tradycyjna śląska potrawa wigilijna, w mojej wersji słodka i pyszna. Miękkie i namoczone kromki słodkiej chałki rozpływają się wraz z makiem w ustach.
U mnie w domu ta potrawa zagościła na stałe wraz z nadejściem rządów mojej żony. Przepis na makówki śląskie – sprawdzony!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.