piątek, 21 września 2018

Przepis na żurek z butelki z kiełbasą

Dołożyć grzyby, nakłutą widelcem białą kiełbasę, żeberka, liście laurowe, ziele angielskie. Dodane przez panka w: Tylko o kuchni. Paszczaka zawsze wychodzi!


Przepis na żurek z butelki z kiełbasą

Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem – przepis. Ja to co zostaje, wlewam do 0. Zupy Żurek z białą kiełbasą i przepiórczymi jajkami. Szybka zupka na zimowy obiadek. Po ugotowaniu kiełbasy- wyjąć ją z garnka i wlać żur z butelki, zagotować, zaprawić śmietaną wymieszaną z łyżką mąki. Z gotującego się jeszcze żurku wyciągnąłem kiełbasy i pokroiłem na plasterki.


Przełożyłem do garnka i gotowałem jeszcze – minuty. Idealny żurek z pieczarkami jest gotowy. Nie wiesz, jak zrobić najlepszy żurek z jajkiem i kiełbasą! Ważny jest zakwas, który nadaje mu odpowiedniego smaku i aromatu. Duża ilość majeranku oraz tartego chrzanu gwarantuje sukces w jego przygotowaniu!


Charakterystyczny kwaśny smak zupy sprawia, że jest ona faworytką wszystkich miłośników wyrazistych kompozycji kulinarnych. Zobacz nasze przepisy na Polki. Z tak bogatą wkładką zmienia się rzeczywiście w bardzo treściwe danie;) Podaję na gorąco, czasem z ziemniakami (ugotowanymi w zupie), czasem z chlebem, ale zawsze z wędzonką oraz.


Jest to zupa na każdą okazję, odpowiednia zarówno na obia jak i na kolację, zwłaszcza w chłodne zimowe wieczory. Wypróbuj więc przepis na szybki żurek. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na żurek z białą kiełbasą i ziemniakami.


Kiełbasę wraz z przyprawami, marchewką, ziemniakami i czosnkiem zalać wodą i gotować przez około minut. Następnie wyjąć z wywaru kiełbasę i warzywa, dodać dobrze wymieszany zakwas z butelki – ewentualnie zupę dopełnić wodą, w sumie powinniśmy uzyskać około litrów płynu. Pyszny, pożywny żurek wiejski z białą kiełbasą możemy potraktować jak danie z jednego garnka, bo podajemy go z porcją mięsa (wędzony boczek i białe kiełbaski podsmażone z cebulą) oraz zrumienionymi ziemniaczkami z patelni (można dodać do nich nieco majeranku). UREK Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ przepis Olga Smile Wizyt:. JolaObserwuj bloga Obserwujesz bloga Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom.


Teraz planujemy jak podać - z całą kiełbasą czy drobno pokrojoną. Jak kielbasa się ugotuje to albo wyjmujemy i kroimy w kostkę albo nie :-). DoradcaSmaku - ten przepis cieszy.


Poniżej znajdziecie mój przepis na domowy żurek na zakwasie z białą kiełbasą, jajkiem i wędzonką. Wielkanocny, tradycyjna zupa podawana na Wielkanoc tylko na wywarze z białej kiełbasy. Włoszczyznę oczyścić włożyć do garnka zalać l wody dodać białą kiełbasę surową,liść laurowy,ziele angielskie i gotować min. Jajka ugotować na twardo i pokroić na połówki.


Pani Magdo serdeczne dzięki za przepis. Przepis na Żurek z białą kiełbasą. Kiełbasę ugotowałem w reszcie rosołu z poprzedniego dnia a ziemniaki dodałem wraz z “wkładkę podsmażaną” i wszystko na koniec doprawiłem maggi zamiast soli (bo lubię choć niezdrowa). MUSIAŁAM go zrobić :)… Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Zagotować wodę,dodać przyprawę Kucharek,liście laurowe,ziele angielskie i kiełbasę w całości surową wędzoną polską.


Gotować na wolnym ogniu około minut następnie wyąć kiełbasę pokroić w plastry i dodać do wywaru. Dołożyć pokrojone w kostę ziemniaki i marchew,gdy ziemniaki będą miękkie dodać zakwas wg. Aromatyczny świąteczny żur na zakwasie pszennym z białą kiełbasą, jajkiem i majerankiem. Klasyczny przepis na żurek z jajkiem i białą kiełbasą na zakwasie. Prawdziwy, tradycyjny żur na białej kiełbasie jest gęsty i odpowiednio kwaśny w smaku.


Po około minutach wlewamy żurek z butelki, doprowadzamy do wrzenia, od czasu do czasu mieszając. Na koniec wciskamy ząbki czosnku. Podować z jajkiem ugotowanym na twardo i ugotowanymi ziemniaczkami.


Gdy ziemniaki będą już prawie miękkie dodać rozrobiony ŻUREK z opakowania lub butelki - według uznania, i gotować według przepisu na opakowaniu. Następnie rozrobić śmietanę z gorącą zupą (w celu uniknięcia zważenia się śmietany i powstania białych kulek w zupie) i dodać do zupy. Dodać do ziemniaków z cebulą. Zupę udekoruj łyżką gęstej śmietany, a na koniec posyp posiekaną natką pietruszki lub tymiankiem.


Będzie świetnie komponować się z kawałkiem żytniego lub razowego pieczywa. Wykorzystaj podany tu przepis na pyszny żurek z pulpetami – sprawdzi się na wiele okazji. Gwarantujemy, że żurek na Wielkanoc według przepisu Magdy Gessler zrobi furorę wśród gości! Grzyby włożyć do garnuszka i zalać gorącą wodą. Odstawić na minimum minut 2. Kiełbasę pokroić w półksiężyce, boczek w drobną kostkę (jeśli używamy).


Patelnię rozgrzać i wrzucić na nią kiełbasę oraz boczek, przesmażyć, aż do zrumienienia. Długo gotowana biała kiełbasa w żurku jest delikatna, mięciutka, rozpływa się w ustach. Dla mnie to hit numer tegorocznych Świąt. Zgodnie z tradycją żurek staropolski podawaj z ugotowanymi oddzielnie ziemniakami i porcją białej kiełbasy.


Oto sposób przygotowania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty