poniedziałek, 10 września 2018

Gotowanie maku do makowca

Doskonałym dodatkiem do maku jest miód pszczeli (może być sztuczny). Do tortu daje się łyżkę miodu na szklanki maku, do typowych wigilijnych dań (np. kluski, kutie, łazanki z makiem) miodem można zastąpić cukier. Robiąc strucle drożdżowe z makiem należy pamiętać, by trochę rozczynu dodać do masy makowej. Ania Starmach Porady Na słodko Gotowanie maku.


Marzysz o przygotowaniu domowej masy makowej, ale nie wiesz jak się do tego zabrać? To naprawdę prosta sprawa! Domowa masa makowa jest o wiele smaczniejsza od tej gotowej w puszce.


Warto więc poświęcić trochę czasu na jej przygotowanie. Pierwszym etapem przygotowania masy makowej jest gotowanie maku w mleku - mak wsypuje się do wrzącego mleka i gotuje na najmniejszym ogniu pół godziny. Drugi krok to mielenie maku - jeśli maszynka jest wyposażona w specjalne sito do maku, wystarczy zrobić to dwukrotnie, jeżeli nie - trzykrotnie. Przed zmieleniem mak musi być dokładnie osączony, by masa makowa nie była za.


Gotowanie maku do makowca

Najczęściej ma postać strucli makowej - drożdżowego makowca zawijanego. Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Dodane przez Konto usunięte w: Tylko o kuchni.


Czy znacie jakiś sprawdzony przepis na makowiec? Moczenie, gotowanie i mielenie maku. Mak przełóż do garnka i zalej wrzącym mlekiem. Gotuj go małym ogniu przez pół godziny.


Masa jest gęsta, pełna ulubionych bakalii, pozbawiona wody, która powoduje w cieście zakalca. Masa makowa z gotowego maku mielonego. Jeśli nie macie możliwości zmielić samodzielnie maku, to mak mielony w torebce ułatwi Wam życie zdecydowanie.


Do przygotowania masy makowej będziemy potrzebować 5g maku, 2g cukru, 1g masła lub margaryny, białka, 1g rodzynek, g posiekanych orzechów włoskich, łyżki miodu, olejek waniliowy lub migdałowy. Wedle uznania dla smaku można też dodać cynamon, kandyzowaną skórkę pomarańczową oraz ml koniaku. Każdy dobrze zna to ciasto przekładane masą ze zmielonego maku i każdy wie, że przygotowując się do własnych świąt, będzie musiał je upiec. Właśnie dlatego warto poznać przepis na makowca zawijanego już dziś. Aby stworzyć wilgotne ciasto z chrupiącą skórką i masą rozpływającą się w ustach, potrzeba dużo cierpliwości.


Szklanka ma u mnie pojemność 2ml. Jajka wyjmij wcześniej z lodówki. Tradycyjne, piękne i pyszne. Jego sekret tkwi w cieście drożdżowym oraz masie makowej. Mimo że to jedno z najbardziej tradycyjnych polskich ciasta, przygotowanie masy makowej może okazać się wyzwaniem dla niektórych osób.


Makowiec to jedno z najbardziej świątecznych ciast. Specjalnie dla nich przygotowaliśmy instrukcję, która pomoże przygotować pyszną i aromatyczną masę do makowca. Margarynę utrzeć z cukrem, ucierając dodać kolejno jajka, mak, kaszkę i resztę składników. Na sam koniec wymieszać (łyżką)masę ze startymi jabłkami.


Rada: żeby urozmaicić smak makowca, można dodać np. Jabłka polecam mało soczyste,z tego względu,że jak bedzie dużo soku,to makowiec może sie rozpadać. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na makowiec bez maku. Przepisy, jak zrobić - Smaker. W tym roku zrobilam mak metoda Bene, tj.


Dzieki Bene :) Metoda jest naprawde swietna, gdy przygotowuje sie mak do makowcow, przy kutiach i makielkach dlugie gotowanie w mleku ma mniejsze znaczenie, bo mak i tak wchlonie mleko z tych potraw, moza - ze tak powiem - nadrobic starannym mieleniem. Tyle serca włożyłam w mojego pierwszego makowca, że po prostu musiał dobrze wyjść. Ja tam maku dorzucę do tortu czekoladowego i jedna strucelke symboliczka upieke, żeby nie było, że maku nie było. Nad pijakiem jeszcze się zastanawiam, to taki placek z makiem jest:) Ale kto to przeje? Kocham co mam, leżę ile muszę.


Gotowanie maku do makowca

Gotową masę można wykorzystać jako jedną z warstw lub wierzch mazurka. Jeśli ktoś z Was przygotowywał mój mazurek królewski, z pewnością wie, jak wybornie smakuje w towarzystwie jabłek z dodatkiem galaretki oraz polewy orzechowej, kruchego ciasta i czekolady. Piekąc makowiec, seromakowiec lub inne ciasto z makiem, do masy makowej z reguły trzeba dodać.


Pyszna masa makowa do makowców - strucli, makowca na kruchym cieście, a także do gotowego ciasta francuskiego czy filo. Wilgotna, przyjemnie słodka, bez sztucznych dodatków - za to z alkoholem. Sekretem udanego makowca jest dobra masa makowa, najlepiej samodzielnie przygotowana.


Jest to proces żmudny, ale daje masę o odpowiedniej konsystencji, wilgotności i smaku. Aby ułatwić sobie pieczenie można użyć maku wstępnie zmielonego, dzięki czemu przygotowanie masy ograniczy się do parzenia maku i mieszkania go z dodatkami. Odcedź mak na gęstym sicie.


Ostudzony mak zmiel w maszynce na sicie do maku. Z żółtek zrób kogiel mogiel i dodaj do maku. Dodaj 100g masła, posiekane orzechy, namoczone rodzynki, amaretto i skórkę pomarańczową. Z białek ubij pianę i dodaj do masy makowej. Któż z nas nie lubi słodkości z jego dodatkiem?


Mak, będący symbolem płodności i urodzaju to obowiązkowy element niejednego ciasta. Gdyby nie on, nie byłoby przecież tak popularnego makowca! Sekretem wielu ciast jest masa makowa, którą wiele gospodyń woli przygotowywać w domu.


Jednak aby rozpocząć ten proces, mak należy poddać specjalnej obróbce - należy go sparzyć. Jak zrobić Prosta domowa masa makowa (bez mielenia) Doskonała do makowca, seromaku, bułeczek czy jako nadzienie do rogalików. Do masy makowej używam bowiem maku mielonego.


Polukrowany, posypany ukośnie makiem i ozdobiony odrobiną blanszowanych, siekanych orzechów lub migdałów. Jeśli brak Wam doświadczenia, w rezultacie nie od razu może Wam wyjść taka ładna rolada makowa. Zapraszam na makowiec na maślanym kruchym cieście z delikatną bezą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty