Danie zapieka się i podaje na gorąco - aromatyczne, wilgotne i bogate w smaku. Przepis na lasagne (lazanię) z mięsem mielonym. Przygotuj to danie we własnym zakresie i podziel się swoja opinią! Dania główne Warzywa pod beszamelem.
Dzisiaj propozycja w sam raz na niedzielny obiad w wersji włoskiej – lasagne.
Jest to danie szybkie i smaczne. Włoskie smaki w ten zimowy, chłodny dzień na chwilę przeniosą nas do ciepłych toskańskich klimatów. To właśnie tam pierwszy raz miałam okazję smakować lazanii w oryginalnym włoskim wydaniu. Przede wszystkim zastosowaniem krojonych pomidorów zamiast przecieru (passaty), co tworzy zupełnie inną konsystencję sosu mięsnego.
Dodajemy łyżki mąki i rozbijamy trzepaczką aż do uzyskania jednolitej masy, tak aby nie było grudek. Gdy mięso się już zarumieni dodajemy koncentrat pomidorowy. Dusimy pod przykryciem około minut.
Dodatkowo: Ser żółty ścieramy na grubych. Ten aromatyczny makaron zapiekany z mięsnym farszem i beszamelem jest dobry także następnego dnia po odgrzaniu, dlatego bez problemu możemy wziąć kawałek do pracy. Proponujemy miks warzyw zapiekanych pod kremowym beszamelem. Historia głosi, że przepis na sos beszamelowy po raz pierwszy pojawił się na dworze Ludwika XIV, a jego autorem był francuski urzędnik Louis Bechameil de. Przepraszamy, ale nie udało się zainicjować komponentu.
Proszę odświeżyć stronę i spróbować jeszcze raz. Przeciągnij i upuść plik tutaj jpg,jpeg,png do 10MB. Zobacz, co możesz dodać do beszamelu (przepis niżej), by otrzymać kilka jego wersji smakowych: 1. Lasagne ze szpinakiem i mascarpone pod beszamelem.
Posyp startym żółtym serem, zapiecz. Nie masz pomysłu na smaczny i sycący obiad dla całej rodziny? Nie martw się, my go mamy i chętnie się nim podzielimy. Sos beszamelowy cytrynowy Beszamel dopraw sokiem i skórką otartą z. Oto przepis na najlepszą lazanię z mięsem mielonym, sosem pomidorowym i beszamelem, jaką kiedykolwiek jadłeś.
Wypróbuj nasz przepis koniecznie! Uważam, że najlepszą mieszanką serów do lasagne jest mozzarella z goudą.
Wykonanie lasagne bolognese nie jest trudne, trochę czasu potrzeba, ale naprawdę warto - danie jest bardzo pożywne. Ten przepis na lasagne podsyłam znajomym i są zachwyceni. Na płatach lasagne rozprowadzić warstwę sosu bolońskiego, następnie polać sosem beszamelowym i posypać parmezanem. Powtórzyć jeszcze 4-krotnie. Tak złożoną lasagne włożyć do piekarnika i piec minut (w połowie czasu pieczenia przykryć folią aluminiową).
Po wyjęciu z piekarnika odczekać minut przed porcjowaniem. Krok Aby przygotować lasagne z sosem beszamelowym musimy takie podstawowe produkty — mieloną wieprzowinę, marchew, cebula, makaron, ser do lasagne, wina, mleka, masła i przypraw. Krok Zacznijmy od przygotowania sosu.
Krok Smażyć 2-minuty mąkę, stale mieszając. Do dosyc sporego garnka, lejemy olej, tak by pokryl dno. Na rozgrzany olej wrzucamy miesko, mieszajac je tak, by bylo rozdrobnione. Po okolo minutach, dodajemy pokrojona cebule oraz drobno pokrojony czosnek. Po okolo kolejnych minutach odlewamy cala ciecz jaka sie zbierze z mieska.
Widelcem sprawdzamy czy płaty makaronowe są już miękkie, jeśli tak, wyjmujemy lasagne z piernika i pozwalamy jej odpocząć przez ok. Gdy robię lasagne z beszamelem, używam do niej suszonych płatów makaronu. Tu, ponieważ sosu jest o wiele mniej, postanowiłam je krótko obgotować. Sam farsz przygotowałam na styl włoski z dodatkiem wołowiny, warzyw i aromatycznych ziół. Taką zapiekankę możecie podawać solo lub z dodatkiem lekkiej sałatki i białego wina.
Szpinak w towarzystwie aromatycznego, pikantnego kurczaka oraz przyjemnie serowy beszamel, a to wszystko zamknięte w płatach makaronu. Warzywa zapiekane pod beszamelem Zapiekanki w moim wykonaniu mają jeden wspólny mianownik - sos beszamelowy. Próbowałam z innym testowałam, eksperymentowałam ale to nie to samo.
Najbardziej smakują mi te z sosem beszamelowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.