poniedziałek, 24 września 2018

Makowiec czas pieczenia

Mak należy długo moczyć (najlepiej przez noc), a później gotować do miękkości. Następnie mieli się go kilkakrotnie lub uciera. Właśnie wyjęłam makowce z piekarnika. Jedynie czas pieczenia skróciłam o ok.


Jutro będę piec kolejne, bo zapewne szybko zniknie ze stołu. Przepis na makowiec zawijany.

Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię. Z przepisu wychodzą aż makowce. Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić. Ile piec tego typu makowiec?


Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 1st. Warto jednak sprawdzić po minutach, czy makowiec jest już dobry. Z kolei makowiec na kruchym cieście pieczemy minut w temperaturze 180.


Użyłam do niego gotową masę makową, powiem, że jak dla mnie był naprawdę smaczny.

Makowiec Zawijany Czas Pieczenia - informacje, zdjęcia, materiały video. Po tym czasie ciasto przekładamy na lekko posypaną mąką stolnicę i krutko wyrabiamy. Jeśli robimy dwa makowce ciasto dzielimy na pół. Na posypanym mąką papierze do pieczenia rozwałkowujemy ciasto i całość przenosimy na blachę. Na tak przygotowane ciasto nanosimy masę makową i całość zwijamy w roladę.


Makowce ułożyć na dużej blaszce, w sporych odstępach od siebie. Piec w temperaturze 190ºC przez około - minut, do złotego brązowego koloru (kolor będzie wyraźnie przebijał przez papier). Wyjąć, rozciąć papier od góry, przestudzić. Jeszcze ciepłe ciasto (nie gorące!) polać lukrem i posypać suchym makiem. Jak długo piec ciasto drożdżowe, słodkie bułeczki czy chałki?


Czas pieczenia wypieku będzie oczywiście zależał od jego rodzaju. W przepisie na ciasto nie podano temperatury i czasu pieczenia? Skorzystaj z naszej tabeli właściwych temperatur pieczenia ciast. Dowiesz się z niej miedzy innymi, że najwyższej temperatury wymagają ciasta francuskie i półfrancuskie, ale czas ich pieczenia jest najkrótszy. Z kolei najniższej temperatury pieczenia wymaga piernik, ale czas jego pieczenia dochodzi nawet.


Tak przygotowaną masę makową przełożyć na podpieczony kruchy spód. Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami, zatem najwyższy czas pomyśleć o smacznych potrawach, które znajdą się na świątecznym stole i miło zaskoczą innych (nie stosujących diet) współbiesiadników. W zeszłym roku dostałam świetny przepis na makowiec bez pieczenia.

Od tego czasu robiłam go już wielokrotnie i powiem, że choć za każdym razem nieco zmieniałam dodatki oraz z czasem trochę zmodyfikowałam sam przepis, to i tak za każdym razem ciasto udawało się doskonale i smakowało zarówno nam, jak i dzieciom. Dziś prosty makowiec bez pieczenia z miodem i bakaliami. Zaskoczę Was pewnie, ale w tym roku zamiast po czarny sięgnęłam po biały mak (bo mi zalegał) i wyszło to super dobrze! Obowiązkowym wypiekiem jest makowiec ale taki w którym masę makową przygotowuję sama i na wierzchu daję maślaną kruszonkę.


Zobacz więcej artykułów. Bożego Narodzenia to czas kiedy królują wypieki z makiem, orzechami i innymi bakaliami. Dzięki temu makowiec nie rozłoży się na boki w trakcie pieczenia. Durszlak Ciasto makowe krucho - drożdżowe. UWAGA - ten makowiec jest bardzo długi i może nie zmieścić się w Twoim piekarniku.


Jeśli istnieje takie ryzyko, to polecam przekroić go na dwa krótsze makowce lub wcześniej podzielić ciasto na dwie kule i zawinąć dwa makowce. Temperatura pieczenia ciasta i czas wypieku. Każdy, kto chce zrobić sernik tak, by ciasto było puszyste i lekkie, musi wiedzieć, ile czasu należy piec je w piekarniku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty