czwartek, 27 września 2018

Lazania gotuj skutecznie

Absolutnie nie ma prawa wystygnąć (no chyba, że potrzymamy ją na mrozie;)). Szczelnie ułożone i zapieczone warstwy skutecznie chronią przed całkowitym wystygnięciem, a po 5-minutach kroi się zdecydowanie łatwiej (wg mnie), a lazania nadal jest gorąca. Pani Magda gotuje cudownie.


Lazania z kiszoną kapustą, ziemniakami i kiełbasą. Cienkie płaty ugotowanego w pysznym sosie makaronu, przekładane warstwami mięsa i warzyw, zapieczone pod serem… Czyli lazania:) I co ciekawe dzisiaj odchudzona lasagne, czyli dużo lżejsza.

Mięciutkie płaty makaronu przełożone warstwami sosów: mięsnym o zdecydowanym smaku oraz beszamelowym o pomidorowo-ziołowej nucie, a całość pod serową czapeczką z mozzarelli. Pyszny obia czyli lasagne po rusku (z twarogiem i ziemniakami). Danie bezmięsne, inspirowane pierogami ruskimi. Wczoraj zrobiłam pyszny obiad: lasagne po rusku, czyli z twarogiem i ziemniakami.


Miałam chwilę czasu, więc trochę się kilkoma pomysłami pobawiłam, ale pierwotnie nie planowałam tego dania nagrywać, więc nie włączyłam kamery od początku. Dzisiaj gotujemy szybki gulasz wieprzowy (z szynki lub z karkówki). Pyszne, treściwe danie, przy którym nie trzeba się za wiele napracować, a które o tej porze roku smakuje wyjątkowo dobrze.


Nie bez powodu przepis ten nazwałam wersją spolszczoną.

Do tego mieszanka tartego sera mozzarella i tartego, żółtego sera. Wierzę, że warto działać skutecznie, w tym oczywiście gotować skutecznie! Prosto, smacznie i szybko. Dbając jednocześnie o świadome, wartościowe odżywianie.


I nie tracąc przy tym dużo czasu (ja poświęcam go wręcz bezwstydnie mało). Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na lazania skutecznie tv. Także nie wiem co by się stało gdybym do sosu pomidorowego nie dodała tej łyżki ketchupu tudzież łyżek koncentratu pomidorowego.


Nie będę próbować sprawdzać, tak na wszelki wypadek. Muszę uciąć w tym miejscu swoje rozważania z powodu ślinotoku, który bardzo skutecznie mnie rozprasza. Idealne na obiad smaczne muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym zapiekane w sosie pomidorowym min łatwe przystępne.


Tradycyjna mięsna lazania z domowym sosem beszamelowym. Jak to zrobiłam, krok po kroku: Share. Ja przed pieczeniam nie obgotowuję makaronu, duża ilość sosu beszamelowego i pomidorowego sprawi, że makaron upiecze się doskonale. Podobno jedzenie samo się gotuje, jest pyszne i nie trzeba go pilnować, co dla mnie, jako mamy trójki dzieci brzmi aż za dobrze:) Dlatego nabyłam swój własny slow-cooker i żeby zmotywować się do regularnego w nim gotowania, postanowiłam założyć tego bloga, który będzie opisywał moje pierwsze kroki i perypetie z wolnowarem. Zapomnieliście dodać,że makaron musi być lekko ugotowany,bo ja piekłam prawie godzinę i był twardy ,nie dało się jeść.


Chrupiące ciastka owsiane z sezamem - Gotuj.

Halina Jaworska od Agata do ciasta i ciasteczka. Dodaj do swojej kolekcji Edytuj Lubię to Ustaw jako okładkę kolekcji Komentuj. Placek otrębowy z twarożkiem i ziołami czas przygotowa… gotuj.


Lazania: Na patelni podsmażamy mięso, dodajemy posiekane w kosteczkę cebule i czosnek. Gdy mięso będzie już rozdrobnione i podsmażone dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano i bazylią i chwilę dusimy. W tak zwanym międzyczasie należy przygotować sos beszamelowy. Chwilkę dosłownie podsmażamy mąkę na maśle i zaraz wlewamy mleko. Nie należy sosu gotować, tylko doprowadzić do pierwszego momentu kiedy już widać, że chce wrzeć.


Podobno sosu tego nie można zepsuć, ale stwierdzam, że jest to możliwe jeśli przypali się mleko. Z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę. Dolać mleko i gotować do uzyskania gładkiego sosu. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.


Dno naczynia do zapiekania posmarować sosem bolońskim, nałożyć warstwę makaronu, zalać sosem, następnie beszamelem, oprószyć tartym parmezanem i ponownie ułożyć płaty makaronu. Zobacz inspirujące przepisy i programy mistrzów kuchni z całego świata! Przepisy kulinarne z gotuj.


Tworzymy ją z pasją dla tych, którzy tak jak my, kochają gotować i piec. Znajdziesz tu moc inspiracji na każdą okazję, stworzysz własną książkę kulinarną, a także poznasz sporo kulinarnych porad i trików.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty