czwartek, 20 września 2018

Jak ugotować żurek z zakwasu

Jeśli żurek ma być daniem obiadowym, to smacznie jest ugotować ziemniaki oddzielnie i podać w misce okraszone skwarkami z cebulką. Podoba mi się Pana blog. Z reguły potrawy łatwe do wykonania, nie wymagające składników, w tym większość trudnych do zdobycia, jak to proponują „mistrzowie” sztuki kulinarnej.


Chwilę gotujemy, aż smaki przegryzą się. Na samym końcu zabielamy zupę śmietaną wymieszaną z mąką (mąkę można pominąć) i kilkoma łyżkami płynu z żurku.

Trzeba zacząć od przygotowania zakwasu na żurek. Mąkę wsypujemy do wody i mieszamy. Do mieszaniny możemy też dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czy ząbek czosnku. Ale to pójście na łatwiznę, które nie ma nic wspólnego z tradycją.


Dobrym sposobem na pogodzenie jej i braku czasu jest wykorzystanie naturalnego zakwasu kupionego w sklepie. Jest wiele firm oferujących taki zakwas. Czy można zrobić żurek bez kupnego zapasu?

W dodatku wyjdzie smaczniejszy i zdrowszy. Wyniki wyszukiwania dla jak ugotowac zurek z zakwasu pokaż przepisy tylko ze zdjęciami. Dania główne Żurek z domowego zakwasu.


Kto lubi żurek,będzie zachwycony tym przepisem. Wielokrotnie już gotowałem żurek wg niego i zawsze się udaje. Ja tylko dodaję więcej mięsa i rezygnuję z kartofli. Jeśli mogę coś doradzić, to jeśli chcemy kupić zakwas gotowy, warto wybrać zakwas świeży, tzn.


Z reguły są one bardziej wyraziste od tych pasteryzowanych w słoikach. Kiełbasę wraz z przyprawami, marchewką, ziemniakami i czosnkiem zalać wodą i gotować przez około minut. Następnie wyjąć z wywaru kiełbasę i warzywa, dodać dobrze wymieszany zakwas z butelki – ewentualnie zupę dopełnić wodą, w sumie powinniśmy uzyskać około litrów płynu.


Najlepiej gdy żurek ugotowany jest na domowym zakwasie. Dlatego przygotowanie tej zupy składa się z dwóch etapów: najpierw robimy zakwas, a potem dopiero gotujemy zupę. Dowiedz się, jak szybko zrobić pyszny żurek na domowym zakwasie. Prezentujemy przepis na żurek – tradycyjną polską potrawę. Zgodnie z tradycją, spożywa się go w postne dni, jednak na pewno nie pożałujesz, jeśli będzie znajdował się na Twoim talerzu znacznie częściej.


Wystarczy dodać do niego boczku, kiełbasy, ziemniaków oraz podanych w przepisie przypraw.

Gotujemy 2L wody i wkładamy kość z mięsem. Jak robimy domowy żurek ? Z gotującego się jeszcze żurku wyciągnąłem kiełbasy i pokroiłem na plasterki. Przełożyłem do garnka i gotowałem jeszcze – minuty. Idealny żurek z pieczarkami jest gotowy. Koniecznie sugeruje podawać z pajdą świeżego, mokrego żytniego pieczywa.


Jasne, że można kupić gotowy żurek w butelce. Albo pójść po bandzie i zrobić taki z proszku. Ale najlepszy, najsmaczniejszy i najzdrowszy jest taki, sporządzony od początku do końca samemu, na własnoręcznie zrobionym zakwasie. Obowiązkowo podany z gotowanym na twardo jajkiem – pycha! Składniki: Biała kiełbasa włoszczyzna pieprz w ziarenkach, ziele angielskie, listek laurowy.


Całość doprawia się majerankiem i podaje z ugotowanym na twardo jajkiem. Z ziemniakami, kiełbasą, okraszona jeszcze szpyrkami i zabielana śmietaną. To jest dopiero ciężka zupa! Natomiast kiedy teściowa z Tychów (choć pochodzi z okolic Krakowa) zaserwowała mi, jak mówiła, żurek, dostałam zupę na białej kiełbasie, z jajkiem, ziemniakami i śmietaną. Gotowanie żurku jest bardzo proste, szczególnie, kiedy posiadamy zakwas na żurek.


Dzięki niemu przyrządzenie tego dania zajmuje mniej niż godzinę. To bez wątpienia świetny patent na. Piec przez około minut aż się zrumieni. Podawać z cebulą zeszkloną na oleju lub na oleju z dodatkiem pokrojonego boczku wyjętego z wywaru.


Zobacz jak ugotować jaja na twardo. Możesz go też podać z ciemnym pieczywem pieczonym na zakwasie. Smak żurku można też wzbogacić o tarty chrzan, czy też ząbek czosnku pokrojony w plasterki. Im więcej zakwasu dodamy, tym zupa będzie bardziej kwaśna.


Zakwas można odcedzić, albo dodawać tak jak jest, razem z mąką, jeśli lubimy gęstą zupę. Do tego świetnie pasuje czosnek i chrzan. Podajemy z chlebem lub ziemniakami.


Piszcie w komentarzach, jak smakuje Wam żurek na domowym zakwasie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty