Jeżeli poszukujecie przepisu na świąteczne, miękkie pierniczki, które nie twardnieją, to dobrze trafiliście. Przepis jest wielokrotnie sprawdzony i pierniczki zawsze udają się. Są łatwe i dość szybkie w wykonaniu.
Nasz rodzinny przepis na miękkie pierniczki, które nie muszą dojrzewać. Z podanych składników wychodzi mała porcja pierniczków, taka na zwykły czas. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na pierniczki które nie twardnieją.
Przepisy na miękkie pierniczki które nie twardnieją w wyszukiwarce kulinarnej - przynajmniej idealnych przepisów na miękkie pierniczki które nie twardnieją. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Im pierniczki grubsze tym są bardziej miękkie.
To raczej nie jest przepis na cieniutkie pierniczki do których jesteśmy przyzwyczajeni i zwyczajnie szkoda je. Lubisz zupy, nie chcesz przytyć polecam pomidorow. Szybkie pierniczki, które nie muszą długo leżeć. Jeśli tak jak ja nie zdążyliście przygotować pierniczków tygodnie przed Bożym Narodzeniem i teraz chcielibyście je zrobić, ten przepis jest właśnie dla Was. Ekspresowe pierniczki, które możemy zrobić nawet dzień przed Wigilią i od razu konsumować.
Dzisiaj piekłam te pierniczki a wczoraj pierniczki nr. Jezeli poszukujecie przepisu na swiateczne, miekkie pierniczki, ktore nie twardnieja,to dobrze trafiliscie. Sa latwe i dosc szybkie w wykonaniu. Stary przepis z lamusa, jak inne, które wyciągam przed świętami. Jeżeli chcemy, żeby były miękkie należy je włożyć do słoja lub puszki i poprzekładać kawałkami jabłka, żeby zmiękły.
Przepis: MIĘKKIE PIERNICZKI, KTÓRE NIE TWARDNIEJĄ. Podobno wciągają jak żadne! Przestudzone pierniczki polukrować albo oblać stopioną czekoladą i ozdobić płatkami czekolady, posypką, migdałami, wiórkami kokosowymi. Dlatego najlepsze są po dwóch tygodniach. Pierniczki nie twardnieją po.
Jest to przepis Kaeru z Mniam Mniama. Jeśli mimo prawidłowego przechowywania nie miękną(mało prawdopodobne) włóż do pojemnika z pierniczkami przekrojone jabłko i szczelnie zamknij, po niedługim czasie zmiękną. Wyrabiamy ciasto, które powinno być elastyczne. Owijamy je folią i wkładamy na minimum całą noc do lodówki.
Następnego dnia na oprószonej mąką stolnicy wałkujemy cienkie ciasto i wykrawamy foremkami ulubione kształty (pierniczki muszą być cienkie, u mnie miały ok. 3-mm). Wykrawaj foremkami dowolne kształty i układaj pierniczki na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia.
Pamiętaj, żeby nie układać ich zbyt blisko siebie, bo pierniczki podczas pieczenia urosną. Nagrzej piekarnik do 1st. C i piecz pierniki przez ok. Przygotuj lukier: w makutrze utrzyj białko z cukrem pudrem.
Te miękkie można jeść i dekorować od razu. Twardsze można przygotować wcześniej i odłożyć do zamkniętego pojemnika. Gdy zmiękną, można je dowolnie udekorować. Aby pierniczki powiesić na choince, robimy w nich dziurki (zaraz po upieczeniu, np. słomką). Przedstawiam Wam przepis na niezawodne pierniczki świąteczne, które piekę zawsze na Boże Narodzenie.
Z kg mąki wychodzi ich bardzo dużo, bo aż około 2sztuk. Można je jeść od razu po upieczeniu, ponieważ nie są twarde. Do świąt zostało już całkiem niedużo czasu. Jeśli macie ochotę na pierniczki, które zdążą jeszcze zmięknąć do tego czasu to polecam poniższy przepis. Od razu po upieczeniu są miękkie i lekko kruche.
Potem troszkę twardnieją. W takim wypadku można je zamknąć w szczelnym pojemniku z kawałkiem jabłka i czekać aż zmiękną. Kiedy podawałam Wam przepis na pyszne Lebkuchen, obiecałam, że dodam również recepturę na tradycyjne, najpyszniejsze pierniczki, które piekę od lat na Święta. Za ich produkcję biorę się przeważnie na początku grudnia, ponieważ wychodzi ich mnóstwo, a ja robię je z podwójnej lub nawet potrójnej porcji :) W tym roku jednak, jakby to ładnie ująć, lekko zagięła mi się. Z podanej poniżej porcji wychodzi bardzo dużo pierniczków ok.
Przepisów na pierniczki wypróbowałam całe mnóstwo, zanim trafiłam na ten doskonały - dostałam go od koleżanki, która co roku robi je z synkiem :) Robi się je łatwo i przyjemnie, a najlepiej z dzieciaczkami, które uwielbiają je dekorować. Trzeba pamiętać, by zrobić je odpowiednio wcześniej (ok. tygodni), by zmiękły. No wreszcie prawdziwe katarzynki ktoś pokaże! A nie jakieś serca czy kwiatki wmawiając ludziom głupoty, że katarzynki upiekli.
Do części z nich dałam polewę czekoladową (jak w przepisie), a do pozostałych - zrobiłam lukier z soku z cytryny i cukru pudru. Pięknie ozdobione mogą być przez długi czas niepowtarzalną ozdobą, którą gdy się “znudzi” można ze smakiem zjeść :).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.