środa, 19 września 2018

Jak przyrządzić żurek z butelki

Przepis pokrywa się z moim z tym, że białą kiełbasę dodaję na samym końcu zgodnie z zasadą, że należy ją parzyć, bo długie gotowanie pozbawia smaku. Jeśli żurek ma być daniem obiadowym, to smacznie jest ugotować ziemniaki oddzielnie i podać w misce okraszone skwarkami z cebulką. Podoba mi się Pana blog. Zastanawialiście się, jak naprawdę przyrządzić żurek z jajkiem i białą kiełbasą?


Oto prosty przepis na tę świąteczną zupę! Przed nami święta Wielkiej Nocy, a z nimi danie typowo. Dodane przez djfidzibudda w: Tylko o kuchni. Tradycyjnie podawany jest on w chlebie, jednak przeważnie serwowany jest na talerzach. Ma on wiele odmian jednak do składników, bez których nie może się obyć należy zakwas z mąki żytniej.


Najlepsze żurki to te przygotowane na wywarze pozostałym z gotowania boczku, szynki czy kiełbasy. A co robię z włoszczyzną? Wyjmuje przed dodaniem zakwasu i używam do sałatki jarzynowej.


W tej wersji zupa ta jest doskonała do podania na wielkanocny obiad przed drugim daniem, na które podajemy pieczoną białą kiełbasę. Jak dokładnie zrobić żurek? Najprawdopodobniej kupiles cos w stylu zakwasu na zurek w butelce. No wiec podam Ci taki latwy przepis.


No i oczywiscie postaw na palnik i wlacz kuchenke zeby zaczelo sie gotowac. Pokrol cebule na paski i tez dodaj. Sprawdzone przepisy na pyszny żurek. Zobacz, jakie przyprawy będą odpowiednie do ugotowania żurku. Nie od dzisiaj wiadomo, że prawdziwy domowy żurek powinien być ugotowany z użyciem przygotowanego kilka dni wcześniej zakwasu na żurek, który jest odpowiedzialny za wyborny kwaskowaty smak wywaru.


Z takiego wynalazku nie można ugotować czegoś pysznego. Sama Pani dodaje ocet, tylko po co? Tak to prawda, że ta “woda” jest tylko lekko kwaskowa.


Za oknem trzaskający mróz i chciałoby się zjeść coś pysznego, sytego i gorącego. Umyć kostki, zagotować, dodać włoszczyznę (obraną). Gotować na wolnym ogniu. Jak włoszczyzna będzie miękka, wyjąć. Można ją skroić na sałatkę warzywną.


Zagotować i dodać jeden żurek z butelki (słoika), spróbować i dodawać powoli drugi żurek. Jak będzie wystarczajaco kwaśny, to więcej nie dolewać. Na pytanie: barszcz biały czy żurek, odpowiadamy: żurek wielkanocny! Zanim jednak zabierzemy się za tę zupę, najlepiej przygotować zakwas na żurek, który sprawi, że zupa będzie miała głęboki smak i aromat. Przygotowanie zakwasu nie zajmuje wiele czasu, ważne, by zrobić go z wyprzedzeniem, by prawidłowo się ukisił i nabrał mocy.


Ta jedna z najlepszych, najbardziej tradycyjnych polskich zup najlepsza jest w wersji z zakwasem. Zobaczcie, jak prosto ją przyrządzić - już nigdy nie zrobicie tego inaczej! Jasne, że można kupić gotowy żurek w butelce. Albo pójść po bandzie i zrobić taki z proszku. Ale najlepszy, najsmaczniejszy i najzdrowszy jest taki, sporządzony od początku do końca samemu, na własnoręcznie zrobionym zakwasie.


Obowiązkowo podany z gotowanym na twardo jajkiem – pycha! Składniki: Biała kiełbasa włoszczyzna pieprz w ziarenkach, ziele angielskie, listek laurowy. Przepis Na Zurek Z Zakwasu - informacje, zdjęcia, materiały video.


Wszystkim tym, którzy planują spędzić sylwestrową noc w domu i zastanawiają się, czym ugościć znajomych polecam cieszący się niesłabnącym zainteresowaniem żurek z kiełbasą. Z ziemniakami, kiełbasą, okraszona jeszcze szpyrkami i zabielana śmietaną. To jest dopiero ciężka zupa! Natomiast kiedy teściowa z Tychów (choć pochodzi z okolic Krakowa) zaserwowała mi, jak mówiła, żurek, dostałam zupę na białej kiełbasie, z jajkiem, ziemniakami i śmietaną.


Smażymy pokrojony boczek z cebulką, zalewamy wodą, dokładamy obranego i pokrojonego w kostkę ziemniaka, pół płaskiej łyżeczki Vegety, gotujemy 3-minuty. Po zagotowaniu gotowa do spożycia. Warto podkreślić, że tego rodzaju barszcz biały przygotowuje się na wywarze z grzybów suszonych i jarzyn oraz na bazie zakwasu własnej roboty i śmietany.


Barszcz biały z torebki lub butelki to idealna propozycja na obiad dla leniwych. Taką potrawę najlepiej serwować na gorąco, z połówkami jajka na twardo, ziemniakami lub z chrupiącym pieczywem. Do smaku zupę można też doprawić roztartym czosnkiem oraz świeżo zmielonym kminkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty